Dolar 32,5697
Euro 34,9628
Altın 2.425,41
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Güney Kıbrıs,ta kriz henüz çözülebilmiş değil

Güney Kıbrıs,ta kriz henüz çözülebilmiş değil
23 Mart 2013 10:25
A+
A-

Güney kıbrıs

Destek FX , analizine göre Güney Kıbrıs, Troyka tarafından önerilen 10 Milyar Euro’luk yardım paketinin Parlamento tarafından reddedilmesinden sonra, kriz henüz çözülebilmiş değil. AB Güney Kıbrıs’a revize yardım paketi sunması için haftaya Salı gününe kadar süre verdi. Salı gününe kadar bir teklif sunulmaması halinde fonlamanın kesileceğini net bir şekilde dile getiren AB, Güney Kıbrıs’ta yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor.

Bu gelişmelerin ardından, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Michael Sarris alternatif yardım paketleri üzerinde görüşmek için Rusya’ya gitti. Sarris, Rus meslektaşıyla yaptığı görüşmelerde hem yardım paketi hem de mevcut kredilerin vadelerinin uzatılması hakkında görüştü. Taraflar yardım paketi üzerinde anlaşma sağlayamazken, mevcut kredilerin geri ödeme sürelerinin uzatıldığı açıklandı. İki gün süren Rusya ziyaretinde beklediği desteği bulamayan Sarris, bugün ülkesine geri döndü. Revize paket sunmak için Salı gününe kadar vakti olan Güney Kıbrıs, bu hafta kapalı olan bankaların, Salı gününe kadar kapalı kalacağını duyurdu. Parlamento’nun yoğun bir haftasonu geçirmesi ve Pazartesi günü Troyka’ya revize teklif sunması bekleniyor.  Güney Kıbrıs’ın AB’ye daha önce de dile getirilen; “Sadece €100.000’nun üstündeki mevduatlardan vergi alınsın, küçük yatırımcılar zarar görmesin” görüşünde bir teklif sunması bekleniyor.

Yaşanan siyasi ve finansal krizi henüz aşamayan Güney Kıbrıs’a bir darbe de dün gece Standard&Poor’s ’dan geldi; S&P, Güney Kıbrıs’ın kredi notunu CCC+’dan CCC’ye düşürdü ve ülkenin ekonomik görünümünü negatif olarak belirledi. Bunun yanında Güney Kıbrıs’ın en büyük bankası olan Marfin Popüler Bankası, ATM’lerden günlük çekim üst limitini €400’dan €260’ya indirdi.

EURUSD paritesi Güney Kıbrıs’ta yaşanan gelişmelere çok da tepki vermiş gözükmüyor. Haftasonu yaşanan düşüşün ardından 1,2850 seviyelerine kadar inen parite, 200 günlük Hareketli Ortalamasından destek bularak 1,2960 seviyelerine kadar yükseldi. Amerika’da verilerin iyi, Avrupa’da ise kötü açıklanması, paritede satış baskısı hissettirse de satışlar sınırlı kalmaya devam ediyor. Güney Kıbrıs krizi bir an önce çözülmezse, parite 200 günlük hareketli ortalamasının altında sert satışlar yaşayabilir.

 

FED TOPLANTISI

 Amerika’da bu hafta gözler 19-20 Mart Fed Toplantısı’ndaydı. İki gün süren toplantının ardından açıklanan faiz oranı %0.25 olarak sabit bırakıldı. Fed, enflasyonun %2.5’u aşmadığı sürece faizlerin sıfıra yakın seyredeceği bildirildi.Toplantı’nın ardından basın karşısına çıkan Fed Başkanı Bernanke eski söylemlerinden çok da farklı birşey söylemezken, 2013 ‘le birlikte işgücü piyasasının iyileştiğine dikkat çekti. Varlık Alım Programı’nda değişikliğe gidilmeyeceğini açıklayan Bernanke, %6.5 olan işsizlik hedeflerinin 2015 sonuna doğru gerçekleşebileceğini belirtti. Toplantıya ait tutanakların 10 Nisan’da açıklanması beklenirken, geçen toplantıda Fed içinde artan çatlak seslerin, toplantıda nasıl bir tavır sergiledikleri merak konusu. Çarşamba günkü Bernanke’nin konuşmasının piyasaya çok fazla ipucu vermemesi, 10 Nisan’da açıklanacak toplantı tutanaklarının önemini daha da arttırdı.

Altın ise kısa vadeli yükseliş trendinde hareketine devam ediyor. Kıbrıs gündemi dışında özellikle İsviçre Merkez Bankası’nın Altın Rezervlerini 2 katına çıkaracağı haberlerinin, piyasa tarafından fiyatlandığını söyleyemeyiz. Hatta Altın’da, Bernanke’nin Çarşamba günkü konuşmasında da sert hareketler görmemiştik. Altın, momentum yakalayabilmek için $1620 direnç seviyesinin kırılmasını bekliyor olabilir.

 

 

REKLAM ALANI