Dolar 32,5032
Euro 34,9839
Altın 2.430,21
BİST 9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Google’ın yeni hedefi

Google’ın yeni hedefi
28 Ekim 2014 16:02
A+
A-

google deepmindYapay zeka alanında son zamanlarda büyük şirketlerin attığı adımlar ve satın almalar, teknoloji dünyasında önümüzdeki yıllarda ciddi boyutlar geleceğini gösteriyor.

Google’ın DeepMind’ı satın almasının dışında Facebook’un NYU’dan Profesör Yann LeCunn önderliğinde yapay zeka laboratuvarı kurması, IBM’in süper bilgisayarı Watson’ın yapay zekasının öğrenme sürecine girmesi ve Yahoo’nun fotoğraf analiz girişimi LookFlow’u satın alması ile istediğimiz şeyleri öğrenen ve buna göre fikir yürüten servisler önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkabilir. Elbette bundan sonrası biraz daha korkutucu, zira Hollywood filmlerinde bu işin sonunun hiçbir zaman iyi bitmediğini biliyoruz. Nitekim buna dikkat çekenlerden birisi de Tesla`nın patronu Elon Musk. MIT üniversitesindeki konferansta öğrencilere konuşurken, mevcut en esaslı tehlikenin yapay zeka olduğunu ve bu konuda önemli ve ciddi şekilde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Tesla, yapay zeka ile şeytana davetiye çıkarıldığını ve bize şu an şaka gibi gelse de kötü niyetli kişilerin eline düştüğünde adeta şeytani planların bir parçası olmasının hiçte sıradan bir ihtimal olduğunu vurguladı.

Yapay zeka ile ilgili etik konular, bu yılın başında Google’ın İngilterede DeepMind firmasını 400 milyon dolar bütçe ile devralınmasında sonra gündeme gelmişti. Londra merkezli bu firma ünlü satranç dehası Demis Hassabis tarafından kurulmuştu. Bu firma, e-ticaret ve oyunlar için gerekli olan algoritmalar ve öğrenen makinalar üzerine uzmanlaşmışlardı. Kurucu olan Demis Hassabis, yapay zeka ile çalışan makinaların bu on yılın sonu itibariyle “temel vizyon, temel sesleri işleme, temel hareket kontrolü ve temel dil yeteneği” gibi konuları öğreneceğini tahmin etmişti. Arama motoru devi google dan konu ile ilgili dev bir adım daha geldi.

Google, ( life-like military robots) canlı gibi hareket eden robotları imal eden Boston Dynamics firmasını satın aldı. Google, konu hakkındaki hassasiyetleri bildiğini ve konu hakkında “ethics board” yayınlayarak hassasiyetlerini vurguladı. Oxford Üniversitesinden Dr Stuart Armstrong, yapay zekanın insan gücü ihtiyacını azaltıp işsizliği ciddi manada artıracağı konusunda uyardı. Ayrıca, yapay zekanın insan yüzlerini de tanıma özelliği dikkate alındığında ciddi manada kontrolsüz bir izleme sistemi olacağı hususununda da dikkatleri çekti. Bütün bu gelişmeler ve uzmanların uyarıları akıllara, Hollywood kült filmlerinden Terminatör Matrix’i getiriyor.

Teknoloji devlerinin yapay zekayla ilgileri elbette yeni değil ancak Google’ın gerçekleştirdiği son satın almalarla zeki robotlar üretmeye başlayabilecek altyapıyı kurduğu görülüyor. Olayın iyi tarafından bakasak, akıllı ev aletleri üretecek kapasiteye ulaşan google ın herzamanki gibi hayatımızı kolaylaştıracak çözümler sunabileceğini düşünebiliriz. Ancak uzmanların uyarıları da hiç yabana atılacak cinsten değil.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI