Dolar 32,3659
Euro 35,0042
Altın 2.325,73
BİST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Getiri liginin lideri yatırım fonları

Getiri liginin lideri yatırım fonları
28 Nisan 2014 05:49 | Son Güncellenme: 28 Nisan 2014 05:50
A+
A-

borsaYüksek yönetim gideri ve iyi yönetilemedikleri gibi suçlamalarla karşılaşmasına karşın yatırım fonlarında orta ve yüksek düzeyde risk kazanıyor. Son 3 yılda yabancı menkul kıymetlere yatırım yapan fonların getirileri yüzde 91’lere ulaştı.

Hisse senedi, altın, euro ya da dolar gibi farklı enstrümanlar yerine yatırımını fonlara yapanlar içinde en yüksek getiriyi elde edenler, yabancı menkul kıymet fonlarına yatırımda bulunanlar oldu. Milliyet’ten Zeynep Aktaş’ın haberine göre; zira yatırım fonları içinde son üç yılda en yüksek getiriyi sağlayan ilk dört fon, yabancı menkul kıymet fonları.

Tasarruflarını döviz cinsinden değerlendirmek isteyen, orta düzeyde risk seviyesine sahip yatırımcılar yabancı menkul kıymetler fonlarını takip ediyor.

Dolar ve euro son üç yılda sırayla yüzde 39.70 ve 32.86 oranında değer kazanırken bu fonlarda yüzde 91’lere varan getiriler oluştu. Öte yandan dövizdeki hareketin ivme kaybetmesi esnek ve değişken fonları da ilerleyen süreçte daha fazla ön plana çıkaracağa benziyor. Portföy büyüklüğü en yüksek 20 fona baktığımızda ise tablo değişiyor. Son 3 yılda bu fonlara yatırım yapanların getirilerinin yüzde 6 ile yüzde 20 arasında kaldığını görüyoruz.

Portföy büyüklüğü yüksek fonlar ağırlıklı olarak likit ve kısa vadeli tahvil bono fonlarından oluşuyor. Düşük risk nedeniyle tercih edilen B Tipi fonlar arasındaki likit fonlar yerine parasını aylık mevduatta değerlendirenler daha fazla kazandı. Zira KYD 1 Aylık Gösterge Mevduat Endeksi’nin getirisi son üç yılda yüzde 26,76 oldu. Kıyaslama gösteriyor ki fonlarda seçici olmasını bilenler düşük riskle daha yüksek getiri elde ediyor.

Sürekli karar değiştirenler

Borsanın yatırım ustalarından Peter Lynch’e göre, fon yöneticileri mesailerinin dörtte birini neyi neden yaptıklarını açıklamakla geçiriyor. Bu ince eleştiriden kastedilen ise fon yöneticilerinin boşa harcadığı zaman olsa gerek. Buna bir de fonların yüksek yönetim gideri ve masraflarını da ilave ettiğimizde, fonlara yapılan yatırımın ne derece doğru olduğu kamuoyunda da ciddi bir tartışma konusu olmakta. Söz konusu eleştiriyi yapan Lynch gibi bir usta olunca fonların performansının sorgulanması da bir başka anlam kazanmakta. Ancak bireysel yatırımcının kendi başına  gerçekleştirdiği performans ile  fonların performansı kıyaslandığında, ortaya çıkan tabloyu da göz ardı etmemek gerekiyor.

Bir yanda önceden belirlemiş olduğu kurallara göre hareket eden ve bu kurallardan taviz vermeyen bir fon, diğer yandan bir an önce parasını katlamaya çalışan ve riskli yatırımlara girişmekten gözünü sakınmayan bireysel yatırımcılar.

Bu tablo içinde borsaya getirdiği parayı kısa sürede eriten ve hatta tamamen yok eden yatırımcı sayısı hiç de az olmadığı bilinen bir gerçek. Hal böyle olunca fonların önemi biraz daha fazla öne çıkıyor. Zira fonlar önceden belirlemiş oldukları risk kapsamında getiri elde etmeye çabalarken başta verdikleri söze bağlı olarak kabul ettikleri risk çerçevesinde hareket ediyorlar. Bu durum yatırımcılar için kuşkusuz en büyük avantaj olsa gerek. Neticede yatırımcının kendisi, ilk yola çıktığı gün aldığı risk ile sonradan aldığı riskin sürekli olarak değişebilmekte.

Yatırımın bir parçası

Fonlar, portföylerine alabilecekleri menkul kıymetlere göre 16 türde olabilmekte. Portföylerindeki enstrümanların riskine göre farklılık gösterebiliyor. Herkesin bildiği tahvil ve bono fonu, hisse fonu, likit fon gibi fonların dışında daha az bilinen yabancı menkul kıymetler fonu, fon sepeti, garantili fon, koruma amaçlı fon, özel fon ve serbest yatırım fonları gibi fonlar yatırımcının risk tercihine göre alternatif olabilmekte.

Söz konusu fonlar içinde yabancı menkul kıymetler yatırım fonları son üç yılda en fazla kazandıran fonlar arasında ilk sırada yer aldı. Bu tür fonların portföylerinin en az yüzde 51’i devamlı olarak yabancı menkul kıymetlerden oluşuyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI