Dolar 32,5159
Euro 34,8944
Altın 2.439,01
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Genç işadamları faiz kararından rahatsız

Genç işadamları faiz kararından rahatsız
05 Şubat 2014 09:39 | Son Güncellenme: 05 Şubat 2014 09:40
A+
A-

Faiz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Gençlik Kurulu (Genç MÜSİAD) yaptığı yazılı açıklamada, önce girişimciliğin önemine değindi ardından, Merkez Bankası’nın almış olduğu faiz kararını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

Genç MÜSİAD’ın konuya ilişkin yazılı açıklamasında;” Geldiğimiz noktada, MB, faizlerin arttırılması yönündeki baskılara direnemeyerek aldığı radikal bir kararla, faiz koridorunda ortalama 400 baz puan artışa gidişini GençMÜSİAD olarak üzüntüyle karşıladık. Ülke ekonomimizde, özellikle reel ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin akabinde alınan bu radikal, abartılı kararı kesinlikle doğru bulmuyoruz.” denildi.

Ülkemizde 10 yılı aşkın süredir genç girişimciliğin yaygınlaşması, genç girişimci sayısının artırılması ve genç nüfusumuzun ülke ekonomisine efektif katkısının büyümesi amacına yönelik yoğun çaba göstererek, çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Girişimciliğin gerçekleşmesi için şüphesiz anahtar olan finansman ihtiyacı, ülkemizde artan girişimci sayısı ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Güncel dönem verilerini incelediğimizde; Girişimcilerin yüzde 74′ünün yatırıma ihtiyacı olduğunu, bunların da sadece yüzde 17′si 0-50.000 TL değerinde yatırıma ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Girişimcilerin en çok ihtiyacı olan yatırım aralığı ise %38 ile 50.000 TL – 250.000 TL aralığında gözüküyor.

Girişim/yatırım ekosistemindeki en büyük sorunların ise sermaye, devlet, yatırımcı ve girişimci kaynaklı olduğunu açıkça görüyoruz.

Bu finansman ihtiyacına erişimde ise hali hazırda mevcut sorunlar devam ediyor. Özellikle son dönemde hükümet tarafından bu sorunları çözmeye yönelik çok önemli bir adım atıldı. Girişimin finansmanı noktasında, girişimde lider ülkeler tarafından en çok uygulanan “melek yatırımcı” modeli ülkemiz girişimcileri tarafından olumlu tepkilerle karşılandı.

GençMÜSİAD olarak bizde bu önemli adımı, melek yatırımcılığa farklı bir perspektiften bakan “Hami Yatırımcılık” modelimizle destekledik.Fakat bu güncel girişime destek modellerinin başarısı da şüphesiz ülkemizin ekonomik şartlarıyla doğru orantılı olarak mümkün olacaktır.

Geldiğimiz noktada, MB, faizlerin arttırılması yönündeki baskılara direnemeyerek aldığı radikal bir kararla, faiz koridorunda ortalama 400 baz puan artışa gidişini GençMÜSİAD olarak üzüntüyle karşıladık. Ülke ekonomimizde, özellikle reel ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin akabininde alınan bu radikal, abartılı kararı kesinlikle doğru bulmuyoruz.

Alınan faiz artırımı kararı neticesinde, finansman noktasında ki ek maliyetler artacak ve maalesef bu negatif etki girişimcilerin başlangıç analizlerine, fizibilite raporlarına olumsuz etkiyecektir. Artan risk etmenleri finansman bulmada sorunlar teşkil edecek, bu vesile ile daha az proje fonlanabilecek dolayısıyla girişim sayısında büyük düşüşler gerçekleşecektir.

Ülkemizin ekonomik gücünün inovatif girişimler ile artacağına inanan bireyler olarak oluşan bu olumsuz tablonun, devletimiz tarafından girişimcileri destekleyecek, istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla büyümeyi artıracak ek tedbirlerin alınmasıyla çözülebileceğini düşünüyoruz. Girişimciliğin desteklenmesi alanında desteklerde bulunan kamu kuruluşlarının desteklerini ve erişim alanlarını artırarak sürece olumlu katkıda bulunmalarını ümid ediyoruz.

Bizler, Genç MÜSİAD olarak, bu ülkenin genç girişimcileri olarak, yaşanan bu üzücü sürece sevinenlerin büyük bir vebalin altında, mutlak vicdana verilecek hesabı unutmamaları gerektiğini hatırlatırız.

Bizler ülkemizin güçlü geleceğini inanıyor, asla ümitsizliğe kapılmadan, başarılı bir iş insanının yapması gerektiği gibi, karşılaştığımız tüm sorunlara çözümler üreterek yolumuza devam ediyoruz.

REKLAM ALANI