Dolar 32,3151
Euro 35,1407
Altın 2.294,85
BİST 9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Gemicilik sektörü dijitalleşmede geç kalıyor

Gemicilik sektörü dijitalleşmede geç kalıyor
15 Mart 2019 10:30 | Son Güncellenme: 15 Mart 2019 10:31
A+
A-

 

KPMG’nin hazırladığı taşımacılık raporunda, küresel gemicilik sektörünün dijitalleşme alanında pek çok sektörün gerisinde kaldığı uyarısı yapıldı. Raporda gemicilik firmalarının veri analizi, yapay zeka gibi teknolojileri verimli şekilde kullanmaları halinde hızla faaliyetlerini iyileştirecekleri ve verimliliklerini artıracakları vurgulanıyor.

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin küresel lojistik sektöründeki gelişmeleri ve trendleri ele aldığı son ‘Transport Tracker’ raporu yayınlandı. Raporda uluslararası gemicilik sektörünün günümüzde dijitalleşmeye ayak uydurma konusunda, pek çok sektöre göre geride kaldığı vurgusu yapıldı.

En büyük sorun verimlilik

Günümüzde dijital inovasyon konusunda, veri analitiği, nesnelerin interneti, yapay zeka, robotik ve blokzinciri gibi teknolojiler gemi operatörlerine faaliyetleri iyileştirmek ve verimliliği artırmak için büyük fırsatlar sunuyor. Ancak rapora göre gemicilik sektörünün, dijitalleşmede diğer küresel sektörlere kıyasla halen geride kaldığı gözleniyor.

Rapora göre sektörde birçok sistem halen kağıt üzerinde ilerliyor. Bu durumun yarattığı en önemli sorun verimlilik alanında. “İlk gelene ilk hizmet” esası nedeniyle bir geminin operasyon süresinin yüzde 40’ını limanda geçirmesi, verimlilik konusunda büyük sorun yaratıyor. Gemilerin yüksüz olarak seyahat ettiği zaman dilimi de göz önünde bulundurulduğunda, zamanlarının yalnızca yüzde 36’sının şirketler için değer yarattığı vurgulanıyor. KPMG’ye göre bu durum karşısında veri analizi, en karlı rotaların tespit edilmesini sağlayarak soruna çözüm sunabilecek teknolojilerin başında yer alıyor.

Dünya devleri kullanmaya başladı

Raporda dijitalleşme konusunda sektör genelinde bir yavaşlık yaşansa da önde gelen firmaların teknoloji girişimlerine hız verdikleri de kaydedildi:

  • Maersk ve IBM, 2018 yılında dünya genelindeki konteynerlerin takibi ve yönetimi için blokzinciri temelli bir çözüm olan ‘TradeLens’i duyurdu. Dünya çapında 20 liman ve terminal işletmecisini kapsayan bu platform, taraflar arasında şeffaflığı ve bilgi paylaşımını iyileştirmeyi amaçlıyor.
  • Antwerp Liman İdaresi ve blokzinciri startup’ı “T-mining”, 2018 yılında menşe belgesi ile bitki sağlık sertifikası gibi belgelerin dijitalleştirilmesi ve otomasyonuna yönelik bir çözüm geliştirdi.

Çin sektörü büyütecek

Rapora göre Çin’in 1,2 trilyon dolar değerindeki “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi, yakın gelecekte gemicilik sektörünün küresel ölçekte büyümesine katkıda bulunacak. Proje, dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki Çin’i Orta Asya ve Rusya aracılığıyla, Avrupa ve Ortadoğu ile bir araya getirecek. Proje hayata geçirildiğinde Asya, Afrika ve Akdeniz’deki limanlar arasında bir ağ oluşturacak. Hedef bölgelerdeki liman altyapısına yatırım yapan Çin, ayrıca “Bir Kuşak, Bir Yol” projesini Kuzey Kutup bölgesine genişletecek “Polar İpek Yolu” için altyapı çalışmaları ve yeni denizcilik rotalarına yönelik planlarını açıkladı.

Ne kadar hızlı o kadar iyi

KPMG Türkiye Taşımacılık Sektör Lideri Yavuz Öner, küresel ticaret hacminde görülen düşüşe karşın, deniz taşımacılığının büyüme trendinde olduğunu vurguladı. Rapora göre 2008 krizinden bu yana deniz taşımacılığına yönelik talep yüzde 30 artış gösterdi. Deniz yoluyla taşınan yıllık kargo hacmi de 2018 sonu itibariyle 10 milyar tonu aştı.

Öner, “Küresel gemicilik sektörüne yönelik en büyük tehdit yine sektörün kendisinden geliyor. Sektör, dijital çağa ayak uydurmak konusunda ne kadar gecikirse yeni teknoloji firmalarına o kadar çok iş kaptıracaklar. Klasik anlamda limandan limana taşımacılık devri sona erdi. Geleceğin gemicilik firmaları, teknoloji firmalarının tedarik ağlarıyla rekabet edecek güçte küresel lojistik yapıları olacak” diye konuştu.

REKLAM ALANI