Dolar 32,5807
Euro 34,6753
Altın 2.521,32
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Gazda yeni rota ‘Yemen’

Gazda yeni rota ‘Yemen’
26 Mayıs 2013 12:53
A+
A-

TANER YILDIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yemen temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansour, Başbakan Mohamed Salum Basedwah, Petrol ve Madenler Bakanı Ahmed Abdullah Dares ve Elektrik ve Enerji Bakanı Saleh Somae ile görüşmelere bulundu.

Türk-Yemen İş Forumu’nun açılışında konuşan Bakan Yıldız, Yemen’le petrol ve doğalgaz konusunda yeni işbirliklerinin sinyalini de verdi. Yıldız, şöyle konuştu: “Petrol, doğalgaz ihtiyacımızın karşılanmasıyla ilgili ortak projeler geliştirebiliriz. Yıllık LNG ihtiyacımızın 2 milyar metreküplük kısmını, 2 milyon tonluk nafta ihtiyacının da bir kısmını karşılayabiliriz. Yemen’in enerjideki Master planını çıkarıp, geleceğe dönük enerji ihtiyacını belirleyebiliriz. Elektrik sektöründe de kamu ve özel sektörle birlikte işbirliği yapabiliriz.”

18 YIL SONRA

500 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip Yemen’in 90’lı yıllarda ilk yabancı şirketle anlaşması BOTAŞ’la olmuş. Ancak BOTAŞ’tan fiyat ve miktarda net bir karar gelmeyince LNG alımı rafa kalkmış. Enerji Bakanı Yıldız ile Yemenli mevkidaşının ocak ayında İstanbul’daki görüşmesinin ardından, dün Yemen’in başkenti Sanaa’da bu konu ayrıntılı olarak ele alındı. BOTAŞ, Yemen’den 2 milyar metreküp LNG alımı için görüşmelere başladı. Bu miktarın spot kargo veya uzun dönemli kontratlar yoluyla olabileceği ifade ediliyor. İşbirliği hayata geçerse Yemen, Türkiye’nin doğalgazda altıncı tedarik ülkesi olacak.

Forum kapsamında iki ülke Bakanlarının katılımlarıyla yeni bir “Enerji Mutabakat Zaptı” imzalandı. Bu kapsamda TPIC ile Yemen Petrol Şirketi arasında petrol ticaretinin önü açılmış oldu.

Elektrikte ihtiyaç büyük

23 milyon nüfusu bulunan Yemen’in elektrikte kurulu gücü 1000 MW seviyesinde. Nüfusa göre oldukça az olan kurulu güç ağırlıklı olarak fuel-oil santrallerinden oluşuyor. Ülkenin elektrik ihtiyacının ancak yüzde 45’i sağlanirken, çok uzun sureli elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Petrol ve doğalgaza hatırı sayılır rezerve sahip olan Yemen, bu kaynaklarını elektrik santrali kurmada değerlendirmek istiyor. Yemen’in yeni yönetimi, hedeflerini 2 yıl içinde kurulu gücü beş bin MW’a çıkarmak olarak belirledi.

REKLAM ALANI