Dolar 32,5009
Euro 34,7558
Altın 2.491,41
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

G-7 Rusya’yı cezalandırmaya hazır

G-7 Rusya’yı cezalandırmaya hazır
05 Haziran 2014 09:14 | Son Güncellenme: 05 Haziran 2014 09:15
A+
A-

gsevenDün toplantılarının ilk gününü geçiren Group of Seven liderleri Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya devam etmesi durumunda Moskova’ya geniş yaptırımlar uygulayarak Rusya’nın belirli sektörlerini vurmaya hazır olduklarını söyledi.

G-7 liderleri yaptıkları bir yazılı açıklamada “Hedef yaptırımları yoğunlaştırmak ve olayların gerektirmesi durumunda Rusya’ya olacak maliyeti daha da artırmak için gerekli şeyleri yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

ABD ve AB halihazırda Rusya şirketlerine ve belirli şahıslara yönelik yaptırımları uygulamada tutuyor. Fakat her ikisi de şu ana kadar sektörel yaptırımlardan uzak durdular.

Alman Şansölye Angela Merkel, Rusya’nın silahları ve ayrılıkçıların Ukrayna’ya girişini engellememesi veya yeni Başkan Petro Poroshenko’yu tanımaması durumunda daha geniş yaptırımların uygulanacağını söyledi. Merkel ayrıca Ukrayna’nın Rusya’dan istikrarlı gaz alımına ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Merkel, “Ukrayna’da daha çok istikrarsızlığı karşılayamayız” diyerek yaptırımların daha da sertleşmesinin ancak G-7 içerisinde bir anlaşmaya gelinmesiyle mümkün olacağını ve liderlerin bu krizin diyalog yolu ile çözülmesinden taraf olduğunu belirtti.

İki günlük toplantının başlamasından önce Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso liderlerin Ukrayna’ya siyasi ve ekonomik destek vermekle beraber Rusya üzerinde inanılır bir baskı uygulaması gerektiğinin altını çizdi.

G-7 toplantısı Ukrayna krizinde kritik bir noktada gerçekleşiyor. Batılı diplomatlar 25 Mayıs seçimlerinden sonra Rusya’nın Kiev’in üzerindeki baskıyı bir nebze azalttığına dair sinyaller olduğunu söylüyor. Öte yandan Moskova’nın askerlerinin çoğunluğunu Ukrayna sınırından çektiğine dair geniş bir fikir birliği var.

Fakat buna rağmen Kremlin’de bulunan yetkililer silah akışını durdurmak ve Ukrayna’daki ayrılıkçıları daha fazla güçle desteklemeyi bırakmak adına çok yavaş hareket ediyorlar. Kiev hükümeti dün yaptığı bir açıklamada Ukrayna’nın belirli bölgelerinde sıkı yönetim uygulamayı gözden geçirdiğini duyurdu.

G-7 liderleri Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’i bu hafta gerçekleştirilecek olan Normandiya Çıkarması anmaları sırasında görecekler. Ukrayna’nın yeni cumhurbaşkanı Poroshenko’nun da orada olması bekleniyor.

AB yetkilileri kendi aralarında belirli bir bölünmenin olduğunu kabul ederek özellikle enerji bakımından Rusya’ya bağımlı olanların ekonomilerinin kötüleşmesinden korktuklarını belirtiyor. AB yetkilileri buna rağmen Rusya’ya uygulanacak daha geniş yaptırımlar için 28 üye ülke hükümetiyle belirli bir anlaşmaya gelindiğini söylüyor.

G-7 toplantısı Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katmasının ardından G-8’den çıkarılmasıyla beraber Brüksel’de gerçekleştiriliyor. Normalde G-8 toplantısının Rusya’nın Sochi bölgesinde bu hafta gerçekleştirilmesi planlanıyordu.

Çarşamba günü bir açıklama yapan Avrupa Birliği, Kiev ile siyasi ve ticaret anlaşmasının tamamlanacağını duyurdu.

Avrupa Meclisi başkanı ve AB zirvelerine başkanlık eden Herman Van Rompuy, AB’nin Ukrayna ile gerçekleştireceği bu anlaşmayı “en geç” 27 Haziran itibariyle tamamlamaya hazır olduğunu ilk defa açıkladı. Bu tarih aynı zamanda AB’nin Gürcistan ve Moldova ile benzer anlaşmalara imza atacağı güne denk geliyor.

Ukrayna ile AB anlaşmanın siyasi kısmını Mart ayında imzalarken, önemli ticaret ve ekonomik kısımları Kiev’in yeni bir lider seçmesine kadar ertelenmişti.

Karşılıklı anlaşmalar AB ve Ukrayna’nın arasındaki linkleri de derinleştirecek. Rusya anlaşmaya karşı çıkarak bunun Ukrayna ile Rusya arasındaki ticari ilişkiyi kötü etkileyeceği uyarısında bulundu. Kremlin uzun süredir Ukrayna’yı, Belarus ve Kazakistan’ın da içinde bulunduğu Avrasya gümrük birliğine katılmaya ikna etmek için uğraşıyordu.

G-7 açıklaması aynı zamanda Suriye’de Beşar Esad için “bir gelecek yok” açıklamasını yaptı.

Liderler bir de Suriye’den dönecek olan yabancı savaşçılarla başa çıkabilmek için alınacak önlemlerin yoğunlaştıracağını duyurdular. Geçtiğimiz ay Brüksel’deki Yahudi müzesinde 3 kişi öldürülmüştü. Fransız polisi geçtiğimiz hafta Suriye’de savaşa katıldığından şüphelenilen bir kişiyi gözaltına aldı.

Açıklamada ayrıca İran’ın geçmiş nükleer aktivitelerini araştırma konusunda Birleşmiş Milletler ile bir işbirliği yapması çağrısında bulunuldu ve “özellikle askeri amaçlı çalışmaların” araştırılmasının altı çizildi. İran her zaman nükleer silah amacı olduğunu yalanlarken programının tamamen sivil amaçlar doğrultusunda olduğunu belirtti.

Bugün gerçekleştirilecek görüşmeler ise küresel ekonomi, enerji ve kalkınma politikaları üzerine olacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI