Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Fed’in faiz vurgusu doları yukarı yönlü baskılayacak

Fed’in faiz vurgusu doları yukarı yönlü baskılayacak
21 Mart 2014 08:45
A+
A-

dolarİlk kez Janet Yellen’in başkanlık ettiği Amerikan Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi toplantısından 10 milyar dolarlık tahvil alım azaltımı kararı çıktı. Fed işsizlik odaklı sözlü müdahale politikasında ise değişikliğe giderken faiz artırımı için 2015 yılı ön plana çıktı. Bu karar sonrası Dolar TL karşısında bu sabah yükselerek 2.2350 TL’ye çıktı.Altın ise 1330 dolara geriledi. Uzmanlara göre FED’in faiz artırmak için 2015’in ilk 6 ayını vurgulaması dolar/TL için varlık azaltımın yanında yeni bir baskı unsuru olacak.

Amerikan Merkez Bankası Mart ayı Açık Piyasa Komitesi toplantısından piyasanın beklediği gibi 10 milyar dolarlık tahvil alım azaltımı kararı çıktı. 8’e karşı 1 oy ile alınan kararla birlikte 65 milyar dolar olan aylık Fed tahvil alımı 55 milyara düşürüldü. Fed faiz oranlarını ise değiştirmedi.

DOLAR YÜKSELDİ ALTIN DÜŞTÜ

Beklentilerin paralelinde gelen Fed kararı sonrası dolar/TL kurunda ise sert olmasa da yukarı yönlü hareket gerçekleşti. Karar öncesi 2.2230 TL seviyesinde bulunan dolar 2.2317 TL’ye kadar çıktı. Dolar bu sabah ise 2,2378 TL’den işlem görüyor. Karar öncesinde ons başına 1340 dolar seviyesinde bulunan altın ise 8 dolar değer kaybederek 1332 dolara düştü. Altın bu sabah 1331 dolardan işlem görüyor

SÖZLÜ MÜDAHALE KRİTERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Fed’den yapılan açıklamada ABD politika faiz oranlarının 2015 yılına kadar değişmesinin beklenmediği vurgulandı. Fed daha önce faiz artırma için belirlediği yüzde 6.5 işsizlik oranı kriterinde de değişikliğe gitti. Fed yüzde 6.5 işsizlik ve yüzde 2 enflasyon hedefi tutsa bile politika faizini düşük seviyede tutabileceğini açıkladı. Fed faiz politikası için işsizlik oranı hedefi  yerine geniş çapta birçok faktörü dikkate alacaklarını da açıkladı.

DOLARI YÜKSELTECEK YENİ FAKTÖR

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu Fed’in sözlü müdahale yöntemini değiştirip faiz için 2015’in altını çizmesi dolar/TL kuru için yeni baskı unsuru olacak. Fed’in yüzde 6.5 işsizlik hedefini bırakmasının nedenlerinden biri olarak bu hedefe çok hızlı ulaşmasını gösteren Saltoğlu “Fed ‘biraz daha farkli verilere bakalim’ diyerek faiz artırım tarihi konusunda belirsizlik yaratmak istiyor. Ancak, buradan çıkan sonuç FED’in faiz artışına başlayacağı tarih 2015 ortası ya da başı olabilir. Ayrıca, piyasaların 2015 yılındaki faiz artış oranı beklentisi toplantı sonrası kısmen artmış olabilir. Her iki gelişme de TL için çok olumlu değil. Kura ve faizlere çok olmasa da belirli bir baskı yaratacak bir toplantı açıklaması olarak yorumlanabilir” diye konuştu.

‘SICAK PARA AZALACAK’ ENDİŞESİ ÖN PLANA ÇIKACAK

Integral Menkul Değerler Ekonomik Araştırmalar Müdürü Egemen Candır ise faiz artırımında 2015 vurgusu yapılmasıyla Fed’de şahinlerin Yellen’in güvercin duruşunu arka plana düşürdüğünü belirtti. Bu tablo ile doların 2.2350 TL seviyesinin üzerine çıktığına dikkat çeken Candır “Bu durum, zaten QE azaltımından darbe yiyen Türk ekonomisinde sıcak paranın daha da azalabileceği endişelerini ön plana çıkarmış gibi görünüyor. Sonuç olarak, zaten bankaların görünümünün negatife çevrilmesi ile yükselişte duraksayan bir BIST 100 Endeksi varken, ABD’nin ekonomik büyümesinin devam etmesi ve faiz artışlarının çok uzak olmaması beklentileri, BIST’te bir kısım satışları beraberinde getirebilir gibi bir beklentiye girebiliriz. Satışların bir süredir tutunma sağlanan 61,000-62,500 bölgesinde tutunması öncelikli beklentimiz olsa da, son birkaç gündür gördüğümüz coşkulu yükselişlerin önümüzdeki haftalarda yerini sakin tutunmalara bırakması söz konusu olabilir” dedi.

“ENFLASYON HEDEFİNE BAĞLIYIZ”

Janet Yellen karar sonrası yaptığı açıklamada işsizlik hedefinin merkezinde olduğu eski sözlü müdahale politikasının etkili olduğunu belirtti. Yellen işsizliğin istenilen seviyelere düşmesiyle birlikte yeni sözlü müdahale politikası kararı aldıklarını söylerken işsizlik oranının istihdam piyasasını tam yansıtmadığını belirtti.ABD ekonomisinin tam istihdama yakın olmadığının altını çizen Yellen sözlü müdahale rotasının değişmesine rağmen yüzde 2 enflasyon hedefine bağlı olduklarını vurguladı.

“ABD BÜYÜMESİ YÜZDE 3’Ü GEÇMEYECEK”

Fed ABD ekonomisi için 2013 için ise yüzde 3’ten fazla büyümeyeceği tahmininde bulundu. fed’in Aralık ayındaki tahmini yüzde 3.2’ydi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI