Dolar 32,5440
Euro 34,8790
Altın 2.429,98
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

FED içinde çatlak sesler artıyor

FED içinde çatlak sesler artıyor
22 Şubat 2013 14:55 | Son Güncellenme: 22 Şubat 2013 15:05
A+
A-

altın

Destek Fx Analiz Departmanın analizine göre FED,yıldan yıla değişkenlik göstermeye başladı. 2008 Dünya Ekonomik krizinden beri genişlemeci politika izleyen FED, 3. Parasal Genişleme kararını 2012 Eylül’ünde açıklamıştı. Ancak geçtiğimiz Ocak ayında açıklanan, 2012 son çeyrek işsizlik rakamlarıyla FED içinde parasal genişlemeye muhalif seslerin eli güçlenmeye başladı. Bu gelişmeleri takiben, Aralık ayındaki FOMC Toplantı Tutanakları’nda şu konular konuşuldu; İşgücü piyasası ve genel ekonomik görünüm göz önüne alındığında, bazı üyeler varlık alımının 2013’ün sonuna kadar garantili olarak devam etmesi  gerektiğini söylerken, kimi üyeler ise varlık alımı hakkında temkinli düşüncesini ifade etse de belirli bir zaman ve miktar hakkında fikir belirtmedi. Bazı FED yöneticileri ise finansal istikrar ve bilanço genişlemesi riskini işaret ederek, 2013 sona ermeden varlık alımının yavaşlatılmasını ya da durdurulması yönünde görüş sundu. Bir üye de varlık alımının garantisiz şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ocak ayı tutanaklarının yayınlanmasıyla varlık alım programında değişikliğe gidilebileceğine dikkat çeken FED bize büyük bir iyilik yaptı. Akıllardaki soru işaretlerinin bir kısmını gidererek, varlık alımının garantili olacağına dair görüşlerden uzaklaştıklarını bildirdiler. Bu açıklamalarla birlikte FED içindeki çatlak sesler giderek arttığı gözlemleniyor. Açıklamalarda özellikle varlık alım programının değiştirilebilmesi için Mart ayında yapılacak toplantıya işaret edildi.

FED Toplantı Tutanaklarının açıklanmasından sonra dün St.Louis FED Başkanı James Bullard, varlık alımlarının işsizlik oranları düştükçe kademeli olarak azaltılabileceğini söyledi. Bullard ayrıca, FED’in yüksek bilançosunun programdan ‘Zarif’ çıkışı zorlaştırabileceğine değindi.

Daha önce Varlık alım programının tekrar gözden geçirilmesi fikrini savunan Dallas FED Başkanı Richard Fisher ise ‘Parasal Genişleme’nin etkinliğini sorgulayan artık tek ben değilim’ dedi. FED’in piyasaları canlandırma çabalarını ‘Yapay’ olarak adlandıran Fisher, ‘Pigou Etkisinin’ parasal genişlemenin işgücü piyasasına etkisini azalttığını belirtti.  Fisher Emlak piyasası için de çarpıcı açıklamalarda bulunarak; ‘Emlak piyasası bu günlerde kendi başına davranıp spekülatif olmaya başlıyor. Kişisel olarak daha fazla gayrimenkule dayalı varlık alımına ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum’ dedi.

FED’in şahin kanatlı üyelerinden San Fransisco Fed Başkanı John Williams ise; ‘İşsizlik çok çok yukarıda. Enflasyon çok düşük. ABD’nin güçlü ve sürekli teşviklere ihtiyacı var’ diyerek FED’in Varlık Alım programını destekleyici açıklamalarda bulundu.

FED’in çabalarının Ocak tutanaklarında daha şeffaf olacağı hakimdi. Özellikle belirli zaman periyotlarında varlık alımlarının yavaşlatılması/durdurulmasının altının çizilmesi geri tepti ve ‘zaman’ atlandı. Böylece tekrar gevşek para politikası tutumuna geri döndüler. FED hiçbir zaman sıkı para politikası uygulamadı. Ancak karar mekanizması hala Güvercin Kanatlı üçlüde(Bernanke-Yellen-Dudley).

FED Başkanı Ben Bernanke önümüzdeki Salı günü açıklama yapacak. Bu onun Bankacılık Komitesi Senatosu önünde Para Politikası hakkında yaptığı 6 aylık bir beyanat; FED’in uzlaşmacı tutumu için daha fazla ipucu beklenebilir.

ALTIN’DA  DİP ARAYIŞI

3 Ocak’taki son Fed Toplantısı Altın’da 2 günde 50 USD’lik kayba yol açmıştı. Altındaki bu hareketin beklenenden daha hızlı gerçekleşmesi çoğu kesim için sürpriz oldu ve birçok kişiyi alışta savunmasız yakaladı.  Öte yandan bu hareketin, FED 12 Aralıkta yapılan toplantının tutanaklarında, ekonomik sınırların açıklanmasından sonra görülen korkuları/şüpheleri neredeyse onayladığını söyleyebiliriz. Altın’ın 12 Aralık FOMC sırasında 1720 seviyelerinden fiyatlandığını, Ocak FOMC Tutanakları sırasında ise 1680 seviyelerinde seyrettiğini gösteriyor(Sadece 15 USD’lik bir ralli yapabildi).

FED açıklamalarından sonra Altında bir önceki toplantıdan sonra olduğu gibi güçlü bir düşüş eğilimi izleniyor. FED’den her ne kadar oyunu değiştirecek bir hamle gelmese de, Parasal Genişlemeyi yavaşlatma söylemleri açıklama öncesinde yaşanan satışları güçlendirdi. Bu yüzden Altın,  Parasal Genişleme’yi  yok sayarak  satış yapanların ilgisini çekmeye devam edecektir.

Orta-Uzun vadede Altın fiyatlarında, Parasal Genişleme, Varlık Alım Programı ve Kurlardaki yükselişin zamanlamasını doğru tahmin etmek anahtar nokta olacaktır. Altın yatırımcıları için önemli olan ise dibin ne kadar büyük olacağı beklentisi ve arkasından Parasal Genişleme rüzgarının kesilmesi. Altın, reel faizler düşerken iyi hareket ediyor. Bu dönemde gerçekleşen hareketleri ise, piyasalarda oluşan yüksek Enflasyon beklentilerine odaklanmaya çalışan Altının yükselişlere hazırlanmak için yeniden pozisyon alması olarak yorumlayabiliriz. Başka bir deyişle kendisini Parasal Genişleme tartışmalarından uzak tutmaya çalışırken oluşan ‘Ayı Tuzağı’ olarak değerlendirebiliriz.

Altını,  ABD 10 yıllık ve 2 yıllık Tahvil faizleri ile birlikte değerlendirelim;

Grafik 1 ve 2 reel  faizlerin dip yaparkenki uyumunu gösteriyor.

ABD 10 yıllık Tahvili reel faizleri 2008’den beri SPX/Gold Endeksi trendiyle iyi uyum içindeydi. Bu reel faiz uyumuna paralel olarak, Altının 1800 seviyelerine çıkmasına uyumlu olarak 2012 sonunda da dip yaptı. Altın hisselere göre, düşen faiz oranları çerçevesinde 2009-2012 arasında daha iyi performans gösterdi.  Ancak şimdi reel faiz oranlarındaki düşüş durdu.

ABD 2 yıllık Tahvil faizleri hala negatif bölgedeyken, Altın 2011 yazından itibaren yükseliyordu. 1980 başlarında ve 2009-2011 arasında reel faizler düşerken Altın patlamıştı. Reel faizlerin 1980’de dip yaptığı dönemde  Altın fiyatları 600-650 USD civarındaydı. Eğer faiz oranları enflasyonun sessizce yaklaşmasından daha hızlı yükselirse, Altın zayıf kalmaya devam edecek.

Adsız

ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2’de. Altın ve 10 yıllık getiri arasında güçlü bir ilişki var ( -0.79). Kabaca getiriler Nisan 2012’de %2 seviyelerindeydi (Altın-1620). Altın, 10 yıllık getiri %3’ten fiyatlanıyordu(2011 yazı, Altın 1650 altındayken). Nisan 2010’da ise %4 seviyelerinde(Altın 1150’nin altındayken).

Adsız2

Bu durumda, Altın için karar verilecek dipler 1520-1530 seviyeleridir. Bu seviyeler değişimin kalbini oluşturup,  yeni bir uzun dönem trendin işaretçisi olabilir mi ?

REKLAM ALANI