Dolar 32,3583
Euro 34,9921
Altın 2.326,20
BİST 9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

FED Başkanının Değişmesi Belirsizliği Yükseltebilir

FED Başkanının Değişmesi Belirsizliği Yükseltebilir
05 Ekim 2017 10:32
A+
A-

Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, FED başkanlığına aday gösterilen Kevin Warsh’ın hızlı bir faiz artışı sürecini destekleyen bir aday olduğunu ifade ederken, Piyasaların her zaman ön görülebilir bir FED istediğini ancak yeni yönetim kurulu üyelerinin ve başkanın sahip olduğu görüşlerin belirsizliği yükseltebileceğini ifade etti.

Amerika Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen’in dört yıllık görev süresi 3 Şubat 2018 günü doluyor. Piyasalar şimdiden yeni FED başkanının kim olacağına odaklandı. ABD başkanı Donald Trump’ın listesinde mevcut durumda dört aday bulunuyor. Bu adayların ise Janet Yellen, Kevin Warsh, Gary Cohn,Jerome Powell olduğunu görüyoruz. Şüphesiz FED başkanında yaşanan değişiklik FED’in uygulayacağı para politikasına yansıyacaktır. Piyasalar için en iyimser senaryolardan biri Janet Yellen’in görevine devam etmesi olacaktır. Çünkü Janet Yellen’in açıklamalarına baktığımızda faiz yükselme ve bilanço küçültme sürecinin yavaş adımlarla olabileceğini görüyoruz. Bu da piyasaları fazla korkutmayacak ve oynaklığın çok yükselmesini engelleyecektir. Ancak, Yellen’in yerine en büyük aday olarak Kevin Warsh gösteriliyor. Gary Cohn ve Jeromy Powell’in başlan olma ihtimalinin biraz daha düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Dört Boş Sandalye Atama Bekliyor

Warsh 2006-11 yılları arasında oy hakkı olan FED üyesi olarak görev yapmış bir kişi. Görüşüne baktığımızda ise “şahin” olarak adlandırılan başka bir ifadeyle hızlı bir faiz artışı süreci gerçekleştirmeyi savunan bir kişi olarak tanımlanabilir. Warsh’ın FED başkanı olmasının yanı sıra diğer FED üyelerinin profili de çok önemli olacak. Başkan Yardımcısı Fisher’in istifası sonrası boş koltuk sayısı dörde yükseldi. Boş koltuklardan birine Trump’ın istediği aday olan Randal Quarles geçecek gibi görünüyor. Quarles’i de “şahin” bir aday olarak tanımlayabiliriz. Kalan üç koltuğunun birine de Trump’ın atama yapmasını bekleniliyor muhtemelen o da hızlı faiz artışı sürecini destekleyen bir isim olacaktır. FED başkanının değişmesinin yanı sıra FED’in yönetim kurulundaki bir çok isimde değişecek. Muhtemelen bu kişiler farklı profilde olacak. Her karar oy çokluğuyla alınsa da her bir FED üyesinin savunduğu bir görüş var. Bu yüzden yeni yılda farklı bir FED ile karşılaşabiliriz. Ancak, hızlı bir faiz artışını ve bilanço küçültme sürecini destekleyen bir FED muhtemelen gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkileyebilir. Piyasalar her zaman ön görülebilir bir FED ister ancak Warsh önderliğinde ve yönetim kurulu üyelerinin şahin olması FED belirsizliğini bir miktar yükseltecek gibi görünüyor.

REKLAM ALANI