Dolar 32,5641
Euro 34,7079
Altın 2.410,34
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Eylül ayında piyasaları neler bekliyor?

Eylül ayında piyasaları neler bekliyor?
02 Eylül 2014 09:16
A+
A-

yabanci borsaGeçen hafta hisse marketleri ağırlıkla yukarı yönlü bir seyir ortaya koyarken BIST 100 endeksi de % 1,8 artış kaydederek ay toplamındaki kaybını % 2,2 ‘ye düşürmüş oldu.

Dünya borsalarının ortalama % 3 değer kazandığı Ağustos ayında BIST’te gerçekleşen negatif ayrışma tamamen lokal faktörlerden ( yüksek enflasyon, kredi kuruluşlarının uyarıları ve ekonomi yönetiminin değişebileceğine ilişkin kaygılar ) kaynaklandı.

Gerek geçen haftanın gerek ise ağustos genelinin en dikkat çeken hareketlerinden biri para piyasalarında yaşandı ve Mayıs ayında 1,40’a dayanan Euro Dolar’a karşı 1,3130 seviyesine kadar geriledi.

Bir taraftan güç kazanan ABD ekonomisinden ( ve yakında parayı dolara park etmenin ödülü olan faiz oranlarının artacağının bilinmesinden ) bir taraftan da Avrupa Merkez Bankasının önümüzdeki aylarda canlanamayan ekonomiye destek adımları atarak, Euro’yu görece bollaştıracağına ilişkin beklentilerden kaynaklanan bu hareketin devamının nasıl gelişeceği sorusunun yanıtı eylül ayında finans dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olacağa benziyor.

Bugün pusulada hem eylül ayında piyasalar nasıl bir seyre aday sorusuna yanıt arayacak hem de EURO/USD paritesine yönelik beklentilerimizi paylaşacağız.

Eylül Ayında Piyasalar

Önceki yazılarda da paylaştığımız üzere biz FED depremi olarak nitelendirdiğimiz olası faiz artış sinyalini takiben yaşanacak güçlü çalkantının ekim ayından önce başlamasını beklemiyor, 29 Ekim tarihli FED toplantısı yaklaştıkça riskli takvim dönemine girilmiş olacağını düşünüyoruz.

Başka bir deyişle varlık alımlarının sona erdirileceği bu FED toplantısı yaklaştıkça ve takvim ileri sardıkça FED ruleti adını verdiğimiz “ ha sinyal geldi ha gelecek “ stresi ile dalgalı bir seyrin dünya piyasalarına hakim olabileceğini düşünüyor, güncel veri seti ile en geç mart 2015 itibarı ile FED’in faiz sinyali vermesini bekliyoruz.

Meseleye bu yönü ile bakınca da Eylül ayının FED ruleti öncesinde belki de görece güvenli son perde olabileceği görüşündeyiz.

Bu bakıma sonbaharın ilk ayında piyasaların Ukrayna’daki gelişmelerin stresi ile kesintiler yaşansa da temelde Ağustos ayını anımsatan biçimde ılımlı pozitif seyri sürdürmesini daha olası görüyoruz.

Borsa İstanbul

İçsel nedenlerle geçen ay dünya borsaları yükselirken değer kaybeden Borsa İstanbul’un eylül ayında negatif ayrışmayı sürdürmesini beklemiyor, dünyaya paralel bir seyir göstereceğini düşünüyoruz.

Bu bağlamda ağustos ayını 80.300 ‘de tamamlayan BIST 100 endeksinde 78.500 – 84.000 bandında hisse bazı hareketlerin baskınlığında bir eylül ayı yaşanmasını muhtemel görüyoruz.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI