Dolar 32,5183
Euro 34,7860
Altın 2.420,70
BİST 9.677,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Euro tedirgin etti, ihracatçı rotayı dolara çevirdi

Euro tedirgin etti, ihracatçı rotayı dolara çevirdi
17 Ocak 2015 09:46
A+
A-

Euro tedirgin etti, ihracatçı rotayı dolara çevirdi
 Euronun 2.69 seviyesini görmesi ve euro/dolar paritesinin 1.15 seviyelerine gerilemesi, Avrupa Birliği para biriminin 2015’te dolar ve TL karşısında güç kaybedeceğine ilişkin öngörüler ihracatçıyı panikletti. Eurodan tedirginliği artan ihracatçı rotayı dolara çevirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2015 yılı için öngördüğü euro kuru için 2.90 TL, dolar için 2.35 TL ve 1.23 euro/dolar paritesi tahminleri tüm ihracatçı birliklerine öngörü olarak iletildi. Ancak, ihracatçılar arasında önümüzdeki dönemde söz konusu kur tahminlerinin gerçekleşeceğine ilişkin ciddi kuşkular var. Türkiye’nin ihracatının yüzde 45’inin, Ege Bölgesi ihracatının ise yüzde 48’inin Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapıldığına dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ihracatçının hammadde tedarikinin büyük bölümünü dolarla yaptığını, ihracatta euro ile satışların daha fazla olduğunu, paritenin giderek dolar lehine geliştiği bir ortamın ülkemiz ihracatının aleyhine olacağını savundu.

Döviz kurları ile ilgili geçtiğimiz yıllarda en isabetli öngörülerde bulunan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, 2015 için Avrupa ekonomisindeki sıkıntıdan dolayı euronun 2.75-2.80 bandında kalmasını beklediğini, doların ise 2.35-2.40 arasında tutunacağını, euro/dolar paritesinin ise 1.15-1.20 aralığında kalacağını kaydetti.

Enflasyon oranı yüzde 4’e inebilir

Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle Türkiye’nin 2015’te dış ticaret açığının 30 milyar dolar civarında azalacağına dikkat çeken Jak Galiko, “Dış ticaret açığının azalacak olması Merkez Bankası’nın döviz kurlarını istediği seviyede tutma ve enflasyon hedeflerini yakalama hatta hedeflerin altında gerçekleşmesini sağlama konusunda elini güçlendiriyor. Petrol fiyatları, döviz kurlarının yerinde kalmasını sağlayacak. Enflasyon ise yüzde 4’e kadar gerileyebilir” diye konuştu.

Euronun 3 TL olmasını istiyorlar

İhracatının yüzde 80’ini euro ile yapan hazırgiyim ihracatçıları, 2015 için euronun ortalama 3 TL seviyesinde olmasının dünya piyasalarında sektörlerinin rekabetçiliğinin devamı açısından gerekli olduğunu ifade ediyorlar. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, 2015 için euronun 3 TL, euro/dolar paritesinin ise 1.23 düzeylerinde olması gerektiğini kaydetti. Kızılgüneşler, “Türkiye’nin hazırgiyim ihracatının yüzde 80’i euroile AB pazarına gerçekleştiriliyor. O nedenle 3 TL’nin altındaki eurokuru hazırgiyim sektörünü zorlar. Ayrıca faiz indirimi için çok uygun bir dönem olduğuna inanıyorum ve Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyorum” dedi.

‘Rusya pazarında zorlanacağız’

Diğer yandan petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya’nın 2017’ye kadar zorlu bir sürece gireceğine işaret eden Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu ise rublenin dolar ve diğer para birimleri karşısında büyük değer kaybı yaşadığını, Türk ihracatçılarının Rusya Federasyonu’na ihracattaki kayıplarının artması ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Tarakçıoğlu, 2015 kur tahminlerini ise dolar için 2.40, euroiçin 2.75, euro/ dolar paritesi için ise 1.15-1.20 olarak özetledi.

REKLAM ALANI