Dolar 32,5576
Euro 34,8984
Altın 2.434,51
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Erkeskin: 2015 Yılında Daha Çok Çalışmamız Gerekiyor

Erkeskin: 2015 Yılında Daha Çok Çalışmamız Gerekiyor
31 Aralık 2014 15:26
A+
A-

TURGUT ERKESKIN SUNUM-31122014

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Koordinasyon Toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ın katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Türk Lojistik Sektörünün önceliklerini anlatan bir sunum yaptı. Erkeskin, “Lojistik Performans Endeksi’nde istenen düzeye gelebilmemiz için 2015 yılında daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

TOBB Birlik Merkezi’nde kamu temsilcileri ile Türk Lojistik Sektörü liderlerinin bir araya geldiği toplantının ana gündemi “10. Beş Yıllık Kalkınma Planı kapsamındaki Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı” oldu.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ve Yönetim Kurulu üyeleri, Arif Badur, Ekin Tırman, Mehmet Özal ile Genel Müdür Cavit Uğur’dan oluşan UTİKAD Heyeti de toplantıdaydı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete açılış konuşmalarında, lojistik sektörünün sorunlarını dinlemek, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek adına kamu ve özel sektörün bir araya geldiği bu toplantıları önemsediklerini belirttiler. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin de Türk Lojistik Sektörünün sorunlarının ve beklentilerinin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Turgut Erkeskin sunumunda, lojistik dünyası olarak arzu edilen düzeye ulaşabilmelerinin, gelişmiş dünya ile entegrasyonu sağlayacak bir sistem düzeyi olduğunu, yani tek bir taşımacılık modu yerine tüm modların üstünlüklerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

TOPLANTI SALONU-31122014

“Rapor, Bizim Geriye Düştüğümüzü Gösteriyor”

Erkeskin, sunumun önemli bir bölümünü ise Lojistik Performans Endeksi Raporu’na ayırdı. Dünya Bankası tarafından “Gümrük Performansı, Altyapı, Rekabetçi Hizmet Fiyatlandırması, İzlenebilirlik, Zamanında Teslim, Lojistik Hizmetlerin Kalitesi ve Lojistik Yetkinlik” başlıkları altında ülkelerin lojistik performanslarının değerlendirildiğini belirten Erkeskin, “ Ülkemiz 2007 yılında 3,15 puan ile 34’üncü sırada yer alırken, 2014 yılına geldiğimizde 3,50 puan ile Lojistik Endeksi Raporu’nda 30’uncu oldu. Skor olarak artış gösterirken sıralamada çok fazla yer değiştirmememiz bizlere önemli mesajlar veriyor.

Bu durum diğer ülkelerin lojistik performanslarını bizden daha çok artırdığını ve bizim geriye düştüğümüzü gösteriyor. Lojistik Performans Endeksi’nde istenen düzeye gelebilmemiz için 2015 yılında daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

UTİKAD Başkanı Erkeskin, bu nedenle 10. Kalkınma Planı’nı, taşımacılık ve lojistik sektörünün kapsamlı bir lojistik planlaması oluşturmasına yönelik sağlayacağı katkılar nedeniyle önemsediklerini belirtti. UTİKAD olarak Türkiye lojistik sektörünün hizmet kalitesi ve rekabetçiliğini artırmak için mevzuat uygulamalarında ve gümrük işlemlerinde de değişiminden bahsetmek gerektiğine inandıklarını belirten Erkeskin, şu şekilde konuştu:

“Sektörün kaliteli ve dünya standartlarında yapılanması, gelişmesi için gümrüklerin fiziki ve beşeri kapasitesinin arttırılması, üçüncü ülkeler arası taşımacılık yapmaya uygun gümrük yapılanması sağlanmalıdır. Transit taşımacılığıyla ülkemiz üzerinden geçen yüklemelere uygulanan ek gümrük kontrolleri yüzünden transit taşımacılıktan alınabilecek payın azalması ve ülke olarak net hizmet ihracatçısı konumuna gelemiyor olmamız önemli sorunlarımızın başında yer alıyor.”

UTİKAD Başkanı Erkeskin, karayolu taşımacılığındaki tıkanıkları aşabilmek adına demiryolu alanında yatırımlar yapılmasının ve özellikle Avrupa ile aramızdaki demiryolu hattının yeniden devreye girmesi gerektiğini belirterek en öncelikli taleplerinin sağlıklı ve Türk demiryolu sektörünü de koruyan bir serbestleşme süreciyle birlikte Türkiye’nin Asya’dan Avrupa’ya uzanacak ipek demiryolu hattında etkin bir şekilde yer almasının sağlanması olduğunu vurguladı.

Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği’ndeki (SHY-22) kargo tanımının düzeltilmesi ve diğer hizmetlerden ayrı bir başlık altında mevzuata dahil edilmesinin yararlı olacağını kaydeden Erkeskin, Posta Kanunu’ndaki posta kolisi ve kargosu limitlerinin eşya taşımacılığı hizmetleri veren lojistik firmalarına uygulanmaması gerektiğini belirtti.

UTİKAD’ın Beykoz Meslek Yüksek Okulu işbirliğiyle 3 ayda bir anket ve rapor çalışması yaptığını ifade eden Erkeskin, bu şekilde sektörün durumunu ve trendlerini de yakından takip ettiklerini ifade etti.

Yapılan sunumların ardından toplantı soru-cevap bölümü ile devam etti. Sektörün sorunları ve talepleri bakanlık yetkilileri tarafından dinlenerek, gerekli çözümler için tüm desteğin sağlanacağı ifade edildi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI