Dolar 32,4494
Euro 35,0400
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Erdoğan’ın eleştirileri doları yükseltiyor

Erdoğan’ın eleştirileri doları yükseltiyor
26 Şubat 2015 10:09
A+
A-

Serbest piyasa döviz fiyatları

Erdoğan’ın TCMB’ye yönelik eleştirilerinin ardından TL baskı altında kalmaya devam ediyor. Kapalıçarşı’da 2,4800 liradan alınan dolar 2,4850 liradan satılıyor. 2,8220 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,8250 lira olarak belirlendi. Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,4870 lira, avronun satış fiyatı ise 2,8230 lira olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na ve Başkan Erdem Başçı’ya yönelik eleştirileri ardından dolar/TL dün yükseldiği 2.49’lu seviyelerin hemen altında güne başlarken, analistler TL üzerindeki baskının devam edebileceğini belirttiler.

Piyasadaki endişelenin ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararlarına ilişkin beklentilerin ötelendiği bir döneme gelmesi sayesinde TL’deki nominal seviye olarak etkinin sınırlı görülebileceğini belirten bankacılar, ancak gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında TL üzerindeki baskının daha net anlaşılabileceğine dikkat çektiler.

Bankacılar son iki günde gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısında yüzde 1-2 civarında değer kazandığına dikkat çekerken aynı dönemde TL’nin yüzde 2 civarında değer kaybettiğini belirttiler.

Piyasada Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın hatta ekonomi yönetiminden önemli isimlerin istifasına kadar gidebilecek bir süreçten endişe edilirken hükümet yetkilileri ise böyle bir olasılığın söz konusu olmadığını belirttiler.

Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı kaynakları Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve/veya Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın istifalarının söz konusu olmadığını dün akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Babacan arasındaki görüşmenin daha önceden planlandığını, görüşmenin ana gündeminin gelecek hafta ABD’de yatırımcılar ile yapılacak toplantının içeriği olduğunu belirttiler.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmada, TCMB’nin faiz konusunda yanlış yaptığını belirterek, bankanın “bağımsızlık zırhına sığınarak kendilerine tavır takınmaması” gerektiğini ve bu durumda “bankayı bir yerlerin nüfuz altına alıp almadığı” sorusunu yönelteceklerini söyledi.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığına saygı duyduğunu ancak bunun da bir sınırı olduğunu belirten Erdoğan, bu sınırı ise “ülke ve millet menfaatlerine dokunana kadar” sözleriyle tanımladı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var, bir de bunu söyle. Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor, mevcut faiz oranları Türkiye’nin ekonomideki gerçeğine uygun değildir.”

Erdoğan’ın açıklamaları öncesi 2.4670 seviyesinden işlem gören TL TCMB’nin faiz kararı ardından olduğu gibi dün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimlerinin başında yer aldı. TL dün 2.4920’ye kadar yükseldikten sonra TSİ 08:33’te 2.4845/2.4564 seviyesinden işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6539/2.6563, euro/TL 2.8234/2.8263 seviyesindeydi.

Merkez Bankası ne yapmıştı?

TCMB’nin Salı günü politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 7.50’ye çekerken, koridorun alt bandını 25 baz puan düşüşle yüzde 7.25’e, üst bandı ise 50 baz puan düşürerek yüzde 10.75’e çekmişti.

Öte yandan dün koridorun üst bandında yapılan indirimi tahminlerin üzerinde bulan bankacılar TCMB’nin kararının ekonomik gerçeklerle alınmamış olabileceğine ve bankanın kredibilitesine ilişkin eleştirilerini dile getirmişlerdi.

Erdoğan’ın ve bazı siyasilerin eleştirileri ardından bankacılar kararlar her ne kadar ekonomik gerekçelerle alınmış olsa bile dışarıdan bu şekilde görülmesinin artık hiç de kolay olmadığını belirttiler.

Üst düzey bir bankacı, “Faiz indirimi isteyenlerin her söyleminde TCMB’nin faiz indirimine gitmesi bir o kadar daha zorlaşıyor. Bu yapılanın kimseye yararı olmadığı açık. Bu şekilde piyasalarda baskı altında kalmayı sürdürecek. Konu hakkında iyimser olmak pek de mümkün değil” dedi.

Başka bir bankanın döviz masası müdürü ise “TL için olumlu bir şey söylemek pek mümkün değil. Bence yükseliş devam edecek. İki haftadır siyasilerin yorumda bulunmaması TL’yi pozitif etkilemişti şimdi yeniden başa döndük. Siyasilerin açıklamalarını takip edeceğiz. Dolar/TL2de yükselişin tarihi zirvelere doğru devam etmesi olası” dedi.

Tahvil/bono piyasasında ise, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvil, dün spot kapanışta yüzde 8.12 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.36 oldu. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.87 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.18 oldu.

REKLAM ALANI