Dolar 32,5555
Euro 34,8891
Altın 2.431,20
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Erdoğan aday oldu Borsa yüzde 1.76 değer kaybetti

Erdoğan aday oldu Borsa yüzde 1.76 değer kaybetti
02 Temmuz 2014 09:17
A+
A-

bist_borsaBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından piyasalardan destek gelmedi. Ekonomide son on iki yılda Başbakan olarak başarılı icraatlara imzasını atan Başbakan Erdoğan’ın adaylığının açıklanmasının ardından BIST 100 endeksi dün yüzde 1.76 oranında değer kaybederek günü 77 bin 107 puandan kapattı. Önceki gün BIST 100 endeksi 78 bin 489’dan kapandı. Gün içerisinde 78 bin 815 endeks seviyesine yükselen BIST, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na adaylığının açıklanmasının ardından ikinci seansta hızlı bir satış seyri izleyerek 1.382 puan kaybetti ve kapanışta 77 bin 107 endeks seviyesine geriledi.

BIST’deki bu gerileme, ekonomi çevrelerince piyasanın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının olumlu karşılanmadığı sinyali olarak yorumlandı. Başbakan Erdoğan’ın önemli icraatlarını açıkladığı her dönemde bu icraatları satın alan İstanbul Borsası bu defa satın almak yerine satmayı tercih etti. Hatta dün dünyada pek çok borsa yükselirken İstanbul hisse senedi borsasının düşmesi yatırımcıların dikkatlerinden kaçmadı. Yurtdışı piyasalardan negatif ayrışan Borsa İstanbul, Çin, Singapur, Rusya gibi, dünyada düşen borsalar arasında yer alırken; dolar, euro ve faizde ise gün içinde artış gözlendi.

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, AK Parti’nin Erdoğan ismini açıklamasının ardından piyasalarda sınırlı bir hareketlilik yaşandığını kaydetti. Bunun en önemli nedeninin piyasa oyuncuları tarafından Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının fiyatlara yansıtılması olarak gösterilebileceğini kaydeden Ümüt, “Adayların isimlerinin açıklanmasının ardından seçim sürecine girmiş durumdayız. Bu noktadan sonra piyasanın her geçen gün siyasi tarafta yaşanabilecek gelişmelere daha fazla odaklanacağı tahmin edilmektedir” dedi.

PİYASA YENİ BAŞBAKANI MERAK EDİYOR

Piyasaların cevap aradığı en önemli sorunun Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda başbakanlık görevini kimin üstleneceği olduğunu kaydeden Ümüt, şöyle konuştu: “Bu konuda da piyasaların Sn. Gül’ün parti içi baskılara boyun eğebileceği ve hayır diyemeyerek kendisine sunulacak başbakanlık görevini kabul edeceği tahmin edilmektedir. Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması piyasalar tarafından mevcut ekonomik politikaların devam edeceği anlamında olumlu olarak algılanırken başkanlık sistemine geçiş için çalışmaların başlaması ve Cumhurbaşkanının yetkilerinin arttırılması siyasi gündemin seçim sonrasında da dolu olacağını söylemektedir.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI