Dolar 32,5253
Euro 34,8779
Altın 2.485,04
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

ERDEMİR Grubu’ndan rekor kar

ERDEMİR Grubu’ndan rekor kar
14 Şubat 2014 12:16 | Son Güncellenme: 14 Şubat 2014 12:18
A+
A-

Ali Pandir

Toplam varlıkları bakımından Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinden biri olan ERDEMİR Grubu, 2013 yılı konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Geçtiğimiz yıl dünya çelik sektöründe yaşanan daralmaya rağmen satış miktarını bir önceki yıla göre yüzde 3 artıran ERDEMİR Grubu’nun, 2013 yılı toplam nihai ürün satışı 7.7 milyon ton oldu. Finansal sonuçlar ile ilgili değerlendirme yapan ERDEMİR Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, önümüzdeki dönemde daha fazla ihracat hedeflediklerini söyledi.

Dünyanın sayılı karlı çelik şirketlerinden biri

Satışlarının 6.3 milyon tonunu yassı, 1.4 milyon tonunu uzun ürün olarak gerçekleştiren ERDEMİR Grubu’nun 2013 yılı net satış gelirleri 5.1 milyar dolara ulaştı. 2013 yılında net dönem karını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artırarak 484 milyon dolar (920 milyon TL) olarak açıklayan ERDEMİR Grubu, dünyada halka açık çelik şirketleri arasında en karlı şirketlerden biri oldu.

Grubun faiz ve vergi öncesi karı (FAVÖK) 987 milyon dolar ve FAVÖK marjı da yüzde 19,2 olarak gerçekleşti. ERDEMİR Grubu, 2013 yılı net kâr marjı ise, bir önceki yıla göre yaklaşık 5 puan yükselişle yüzde 9,4 oldu.

Üretimde dünyada 35, AB ülkeleri arasında 4. sırada

ERDEMİR Grubu, Dünya Çelik Birliği (worldsteel)in 2012 yılı ham çelik üretim raporlarına göre; dünyanın en büyük 35., Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 4. büyük çelik üreticisi. Grup, 2013 yılında 6.4 milyon ton yassı ürün, 1.4 milyon ton uzun ürün üreterek Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı da sürdürdü. ERDEMİR Grubu’nun sıvı çelik üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 8.4 milyon ton olurken, Grup, 2013 yılında üretim miktarını bir önceki yıla göre yüzde 4 artırarak, 6.4 milyon tonu yassı ve 1.4 milyon tonu uzun ürün olmak üzere toplam 7.8 milyon ton nihai ürün üretimi gerçekleştirdi.

Erdemir 1

 “2014 hedefi daha fazla ihracat”

ERDEMİR Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır: “Dünya’da çelik ürünlerinin kullanım alanı her geçen gün yaygınlaşıyor ve boru profil sektöründen ağır sanayiye, otomotivden beyaz eşyaya, ısı sanayiinden, makine imalatına kadar hayatın her alanında sanayimizin gelişimine öncülük ediyor. Son 10 yılda Çin ve Hindistan’ın ardından en yüksek üretim artışını elde eden ülke olan Türkiye, 2013 yılı sonu itibariyle dünyada çelik üreten 65 ülke arasında 8., Avrupa’daki çelik üreticileri arasında ise Almanya’dan sonra 2. sırada yer alıyor. Biz de ERDEMİR Grubu olarak Türkiye’nin en büyük çelik üreticisiyiz ve lideriz. Önümüzdeki dönemde özellikle AR-GE ve üretim alanlarımızda yapacağımız iyileştirmeler ile daha fazla ihracat hedefliyoruz. Lojistik avantajımızı katma değerli ürünler üreterek ve müşterilerimizin geliştirdiği teknolojileri takip edip, ona uygun teknolojiler geliştirerek daha da katma değerli hale getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

ERDEMİR Grubu’nun Ereğli ve İskenderun’daki üretim tesislerinde yıllık 11.25 milyon ton ham çelik ve 11.1 milyon ton nihai mamul üretim kapasitesiyle çalıştığını söyleyen Pandır, Türkiye’nin en çok istihdam yaratan özel sektör kuruluşlarından biri olan ERDEMİR Grubu’nun 13.000’e yaklaşan çalışanıyla sadece demir çelik sektörünün değil, Türk sanayinin öncü kuruluşlarından biri olmayı sürdüreceğini ifade etti.

REKLAM ALANI