Dolar 32,5188
Euro 34,7980
Altın 2.420,47
BİST 9.754,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

EPİAŞ ‘ın merkezi Ankara olabilir

EPİAŞ ‘ın merkezi Ankara olabilir
19 Temmuz 2013 07:32 | Son Güncellenme: 19 Temmuz 2013 07:44
A+
A-

taner-yildiz-akkuyu-jpg20130717132233..jpg3

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Enerji borsasına ilişkin “EPİAŞ’ın merkezinin Ankara’da olmasıyla alakalı önemli bir görüş oluştu. Nihai kararımızı vermiş değiliz, Ankara’da mı İstanbul’da mı kuralım diye” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven’ı Bakanlıkta kabulu sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Enerji Borsası olarak da adlandırılan EPİAŞ’ın (Enerji Borsası) kurulmasına ilişkin sözleşme taslağının hazırlandığı anımsatılarak değerlendirmesi sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

“EPİAŞ’ın merkezinin Ankara’da olmasıyla alakalı önemli bir görüş oluştu. Nihai kararımızı vermiş değiliz, Ankara’da mı İstanbul’da mı kuralım diye. Şu ana kadar TEİAŞ’ın yüzde 30’lar civarında, Borsa İstanbul’a yüzde 30’lar civarında ve özel sektöre de pay vereceğimiz bir yapıyı kurguluyoruz. Bunun kuruluş sermayesi yaklaşık 40 milyon lira civarında olacak ve 100’ün üzerindeki özel sektör temsilciliğinin de müracaatı söz konusu. Bu yalnızca Türkiye’nin aynı zamanda bölgenin de bir borsası halinde olacaktır. Şeffaf bir rekabetçi piyasanın oluşması açısından EPİAŞ’a son derece önem veriyoruz. Merkezi ister Ankara isterse İstanbul’da olsun, bunun serbest piyasaya çok ciddi yankılarının, yansımalarının olacağını ve bunların olumlu manada yürütüleceğini söylemem lazım. Çalışmalarımız nihai noktasına gelmedi. Geldiğinde bunu da zaten kamuoyuyla paylaşacağız.”

Benzine yapılan zam

Bakan Yıldız, yapılan zamla benzinin litre fiyatının 5 lirayı aştığı anımsatılarak, bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, bölgedeki siyasi olayların, özellikle de Mısır’daki gelişmelerin enerji arzına olumsuz etkide bulunduğunu söyledi. Darbenin ekonomik yansımalarının tek tek görülebildiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye’nin enerjiyi dövizle alıp TL ile sattığına da dikkati çekti. Yıldız, “Bu şu demek hem döviz paritelerinin olumsuz olası katkılarına açık Türkiye, hem de ham petrol varil fiyatlarının artışı, her ikisi beraber benzin fiyatlarının artışıyla alakalı tehdidi oluşturuyor. Türkiye’de dolaylı vergilerin en büyük düzenleme alanlarından bir tanesidir benzin ve mazottaki uygulamalar. Geçtiğimiz yıl bu sektörden 46 milyar lira civarında vergi toplanmıştı” diye konuştu.

Yıldız, başka bir basın mensubunun sorusunu yanıtlarken, “Otomatik fiyatlama mekanizması çalışıyor uzun yıllardan beridir. Fiyat düşüş ve artışları bu şekilde yapılıyor. Fakat vergi ile alakalı bir düzenleme olacaksa bunun adresi Enerji Bakanlığı değildir. Maliye Bakanlığımızda bu yetki. Eğer bir çalışma yapılıyorsa da Maliye Bakanlığımız yapar. Şu anda benim bu konuyla alakalı herhangi bir bilgim yok” değerlendirmesinde bulundu.

“İlk çalışma alanı Kıbrıs’ın güneyinde olacak”

Bakan Yıldız, “Karadeniz’de petrol aramaya yabancı şirketlerin ilgisi devam ediyor mu?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Karadeniz’deki petrol aramalarımız devam ediyor, Akdeniz’de de keza aynı şekilde. Karadeniz’deki petrol aramacılığında özellikle Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi alındıktan sonra aramalarımız arttı.Karadeniz’de bugüne kadar 60 bin kilometre civarında iki boyutlu sismik aramalar yaptık. 14 bin kilometre civarında da üç boyutlu sismikler yaptık. Uluslararası alanda boy gösteren şirketlerden Karadeniz’e ilgi duyanlar var. Shell ile yaptığımız anlaşmanın sonuçlarını hep beraber göreceğiz önümüzdeki dönemde. Akdeniz’de, dolayısıyla Doğu Akdeniz’de yaptığımız sismikler 26 bin kilometre iki boyutlu, 2 bin 500 kilometre civarında da üç boyutlu. Önümüzdeki planlamalarımızla özellikle Kıbrıs’ın güneyinde de, önemli olduğu için de söylüyorum, yaklaşık 10 bin 500 kilometrelik bir sismik yapmayı planlıyoruz. Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz inşallah Akdeniz’e geçtiğinde ilk çalışma alanlarından birisi Kıbrıs’ın güneyinde olacak.”

AA

 

REKLAM ALANI