Dolar 32,5680
Euro 34,9959
Altın 2.431,33
BİST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

EPDK’ya bir haftada,500 başvuru yapıldı

EPDK’ya bir haftada,500 başvuru yapıldı
16 Haziran 2013 07:24
A+
A-

epdk-solar-gunes-enerjisi

Almanya, İtalya, ABD gibi ülkelerin ciddi kapasitelere ulaştıkları güneş enerjisi için Türkiye’de de EPDK’ya bir haftada, kurulu gücü 9 bin megavata (MW) ulaşan yaklaşık 500 başvuru yapıldı. Ancak 2013 için yalnızca 600 MW’a izin verilecek.

Güneş enerjisinden elektrik üretiminde, en çok güneş alan ülkelerin, en önde geleceği varsayımını Almanya ve Japonya gibi ülkeler çoktan yıktı. Avrupa’da son 10 yılda büyük teşvikler verilen güneş enerjisinin Türkiye’de start almasını sadece sektör değil, halk da merakla bekliyordu. Beklenen süreç başladı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye’nin ilk lisanslı güneş enerjisi santrali (GES) başvurularını geçtiğimiz hafta kabul etti. Bu yıl için yalnızca 600 MW’a izin verilecek olmasına karşın, EPDK’ya 8 bin 899 MW kurulu gücünde 496 başvuru yapıldı. Yani öngörülen kapasitenin yaklaşık 15 katı talep ortaya çıktı. Sırada, yarışma yöntemiyle başvuruları elemek var.

GECEYARISI 2 MESAİSİ

Dünyada fiyatı kilovat başı bin 200 dolara kadar düşen güneş enerjisinde Türkiye’nin potansiyeli büyük ancak bugüne kadar santral başvurularına izin verilmedi. Pek çok yatırımcı bu kararı “Kömürde, doğalgazda böyle bir limit yok, neden güneşte var” diye sorgularken, EPDK’ya yağan başvurular da 600 MW sınırının talebin oldukça altında kaldığını gösterdi. Başvurularla ilgilenen EPDK ekibi, üç gün boyunca geceyarısı 2’ye kadar mesai yaptı.  Kuruma, Fiba, Enerjisa, Zorlu, Aksa, Çalık, Bereket, Boydak gibi Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yanısıra, İspanyol, İtalyan, İngiliz ve Alman şirketleri de lisans başvurusu yaptı. Bu hafta itibariyle EPDK internet sitesinde, kimlerin nereye başvurduğuna yönelik bilgiler yayınlanacak. Şirketler rakiplerini görmüş olacak. İlerleyen süreçte EPDK kabul ettiği başvuruları, Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) gönderecek. TEİAŞ ise MW başına değer üzerinden yarışmalarla, şirketleri eleyecek.

Güç küçük adım büyük

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bir grup gazeteciye şu değerlendirmeyi yaptı: “Güneş başvuruları için özellikle son iki günde yüzlerce kişi elinde kalın dosyalarla kurumumuza akın etti. Önümüzdeki bir iki gün içinde tüm başvuruları şirket, il, ilçe, kurulu güç, bölge gibi tüm bilgileri ile kamuoyuna sunacağız. Bu kadar başvuru, 600 MW’lık kurulu güç için yapıldı. Başvurudaki ilgi ve ülkemizin potansiyelini düşündüğümüzde bu güç küçük görünebilir. Ancak bu başvurular ülkemiz güneşinden elektrik üretimi konusunda çok büyük bir adım. Bu yatırımlarda 13.3 dolar cent olan alım garantisi fiyatı tamamen yerli ekipman kullanılması halinde 22-22 cent’lere kadar çıkıyor.”

Limit olmasa 100 bin olurdu

BİR sektör temsilcisi, “Eğer 600 MW sınırı olmasaydı, 100 bin MW’a yakın teklif gelirdi. Enerji yönetimi güneş enerjisinde ‘Minimum 3 bin MW’ gibi bir hedef belirledi. Bu hedef yetersiz. 2023 için hedeflenen 3 bin MW ise, 10 yılda yavaş yavaş ilerleyecek demek” dedi. Sektör temsilcisi, TEİAŞ’a verilecek teklfilerde finansmanı güçlü olanların öne çıkacağını vurguladı.

Güneşte lider ülkeler

1) Almanya
2) İtalya
3) Japonya
4) ABD
5) İspanya
6) Çin
7) Fransa
8) Çek Cumhuriyeti
9) Belçika
10) Avustralya

REKLAM ALANI