Dolar 32,5882
Euro 34,7936
Altın 2.508,04
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

En yüksek kadın istihdam oranı %55 ile sigorta sektöründe

En yüksek kadın istihdam oranı  %55 ile sigorta sektöründe
07 Mart 2015 12:48 | Son Güncellenme: 07 Mart 2015 13:09
A+
A-

unnamed

 Türkiye’de büyümesini hızla sürdüren sigorta sektörü yarattığı kadın istihdamıyla da öne çıkıyor.

Towers Watson’ın yaptığı inceleme, sigorta sektöründeki kadın istihdam oranının %55’e ulaştığını, sektördeki kadın yönetici oranının ise %37 seviyesinde bulunduğunu ortaya koyuyor.

 Towers Watson’ın araştırması Türkiye’de en yüksek oranda kadın istihdamı ve kadın yöneticiye sahip sektörleri de belirliyor. Buna göre en yüksek oranda kadın istihdamı sağlayan iş alanları arasında sigorta sektörünün yanı sıra holding merkezleri ve profesyonel hizmetler dikkat çekici oranlara sahip. En yüksek oranda kadın yöneticiye sahip sektörler arasında ise perakende ilk sırada yer alıyor.

Kadınların iş dünyasındaki ağırlığı her geçen gün artış gösterirken, sigorta sektörü en çok kadın istihdamı sağlayan sektörler arasında giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Dünya sigortacılık sektörünün önemli bir bölümüne danışmanlık hizmetleri sunan Towers Watson’ın 300’ün üzerinde şirkette ve sektörel verilere dayanarak yaptığı incelemeye göre, emeklilik şirketleri dahil olmak üzere Türkiye sigorta sektöründe görev yapan kadınların oranı bugün itibarıyla %55 seviyesinde bulunuyor.

Sigorta sektöründe görev üstlenen kadınlar çeşitli departmanlarda ve farklı pozisyonlarda kariyerlerini sürdürüyorlar. Towers Watson’ın yaptığı inceleme, toplam istihdamın %55’ini kadınların oluşturduğu sigorta sektörünün, kadın yönetici çıkarma anlamında benzer bir performansı sergileyemediğini ortaya koyuyor. Sigorta sektöründeki tüm yöneticiler arasında kadınların oranı %37 olarak belirlenmiş bulunuyor.

Towers Watson tarafından Türkiye geneline yönelik olarak gerçekleştirilen inceleme, sektörlerin kadın istihdam oranlarına yönelik önemli veriler içeriyor. Türkiye genelinde sektörlerin toplam çalışanları içerisinde kadınların oranı %27 seviyesinde bulunuyor. Öte yandan sektörlerdeki toplam yöneticiler arasında kadın yöneticilerin oranı ise %30’a ulaşıyor. Genel anlamda bakıldığında kadınların yöneticilik seviyelerine ulaşma anlamında başarılı oldukları ortaya çıkıyor.

En yüksek kadın istihdam oranı sigorta sektöründe

Towers Watson’ın yaptığı incelemeye göre Türkiye’de en yüksek kadın istihdam oranı %55 ile sigorta sektöründe bulunuyor. Holdinglerin merkezlerinde görev yapan tüm çalışanları arasında kadınların oranı ise %43 seviyesinde. Kadın istihdam oranında üçüncü sırada %38 ile profesyonel hizmetler sektörü yer alıyor. Bunu %37 ile turizm, %34 ile BT ve telekom, %32 ile ambalaj sektörleri takip ediyor.

Türkiye’de en yüksek oranda kadın istihdamı sağlayan ilk 10 sektör:

1- Sigorta (%55)

2- Holding merkezleri (%43)

3- Profesyonel hizmetler (%38)

4- Turizm (%37)

5- BT ve Telekom (%34)

6- Ambalaj (%32)

7- İlaç ve sağlık bilimleri (%32)

8- Hızlı tüketim ürünleri (%31)

9- Perakende (%30)

10- Kimya (%27)

En yüksek oranda kadın istihdamına sahip bulunan sigorta sektörü, kadın yönetici oranı açısından dördüncü sırada yer alıyor

Sektörlerin kadın yönetici çıkarabilme anlamında anlamındaki performansları dikkate alındığında karşımıza oldukça dikkat çekici bir tablo çıkıyor. En yüksek kadın istihdam oranına sahip ilk 3 iş alanı, kadın yönetici oranı olarak incelendiğinde aynı performansı ortaya koyamıyor. Örneğin, en yüksek oranda kadın istihdamına sahip bulunan sigorta sektörü, kadın yönetici oranı açısından dördüncü sırada yer alıyor. Holding merkezleri, kadın istihdam oranı olarak bakıldığında ikinci sırada bulunmasına karşın, kadın yönetici oranı açısından beşinci sırada yer alıyor. Benzer bir durum, oldukça yüksek kadın istihdam oranına sahip bulunan profesyonel hizmetler ve turizm sektörleri için de geçerli. Profesyonel hizmetler sektörü, kadın yönetici çıkarma performansı açısından sekizinci sıradaki sektör konumundayken, turizm ise ilk 10 içerisinde yer bulamıyor.

Towers Watson’a göre Türkiye’de en çok kadın yöneticinin yer aldığı sektörlerin başında perakende sektörü geliyor. Perakende sektöründeki kadın yönetici oranı %42 seviyesinde bulunuyor. Bunu %41 ile ilaç ve sağlık bilimleri, %39 ile hızlı tüketim ürünleri sektörleri takip ediyor. Kadın yöneticilerin en düşük oranda görev üstlendikleri sektörler ise sırasıyla %4 ile ağır sanayi, %7 ile otomotiv ve %8 ile taşıt lastiği endüstrisi olarak sıralanıyor.

Türkiye’de en yüksek oranda kadın yöneticiye sahip ilk 10 sektör:

1- Perakende (%42)

2- İlaç ve sağlık bilimleri (%41)

3- Hızlı tüketim ürünleri (%39)

4- Sigorta (%37)

5- BT ve telekomünikasyon (%29)

6- Holding merkezleri (%26)

7- Kimya sanayi (%26)

8- Lojistik (%24)

9- Profesyonel hizmetler (%23)

10- Ambalaj (%21)

Towers Watson Sigortacılık Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Evrim Köksal Arkut, sigorta sektörünün kadınlara sunduğu kariyer fırsatlarına dikkat çekiyor: “Sigorta sektöründe görev yapan kadınların ağırlıklı olarak üniversitede işletme, sigortacılık ya da mühendislik eğitimi almalarının ardından sektöre giriş yaptıklarını ve önemli başarılara imza attıklarını gözlemliyoruz. Sigorta sektörünün hızlı büyümesi dolayısıyla sunduğu kariyer olanakları, bu sektörün tercih edilmesi anlamında önem taşıyor. Öte yandan sektörde görev üstlenen üst ve orta düzey kadın yöneticilerin başarıları da sektörde sıklıkla gündeme geliyor. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sigorta şirketlerine danışmanlık veren bir kurum olarak biz de Towers Watson’da kadın çalışanlara ekiplerimizde yoğun olarak yer veriyoruz. Bu aynı zamanda şirketimizin küresel çapta benimsediği ve uyguladığı bir yaklaşım.”

REKLAM ALANI