Dolar 32,3203
Euro 35,1119
Altın 2.298,90
BİST 9.056,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Emlak fiyatları dibi gördü mü?

Emlak fiyatları dibi gördü mü?
30 Kasım 2018 12:53
A+
A-

 

Emlak piyasasında fiyatlar dibi gördü mü, piyasa bundan sonra yükselişe geçecek mi, konut almak isteyenler için bu fiyatlar cazip mi, konutunu satmak isteyenler en iyi fiyatı nasıl yakalar? Gayrimenkul piyasasının nabzını tutan Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, emlak piyasasında merak edilen tüm soruların yanıtlarını verirken, faiz/kur dengesindeki değişimlerin sektördeki arz talep dengesini nasıl etkilediğini açıkladı. İstanbul’daki satılık konut fiyatlarında metrekare bazında son dört ayda ortalama 1.000 TL’lik bir düşüş olduğunu söyleyen Bozay, “Bu dönem ileriye dönük gayrimenkul yatırımı için bulunmaz fırsatlar barındıyor” dedi.

Büyükşehirlerde son 4 ayda satılık konut fiyatlarında ortalama yüzde 20 oranında düşüş yaşandı.İstanbul’da ise satılık konutların metrekare fiyatlarında 1.000 TL’ye yaklaşan bir düşüş var. Emlak alımı için fiyatların düşüş eğiliminde seyrettiği bu dönemin oldukça cazip fırsatlar sunduğunu söyleyen Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, “Sıfır konut projelerinde yüzde 40’lara varan indirimler alıcıların ve piyasanın dikkatini çekmiş durumda. Diğer yatırım araçlarına kıyasla emlak yatırımı uzun dönemde ortalama 3 kata kadar daha fazla kazandırabilir” dedi.

Bu fiyatlar cazip mi?

Kısa vadede daha çok gelir getirecek finansal enstrümanlar yerine uzun dönemde yüksek kar getirisi ile öne çıkan emlak yatırımlarının tercih edilmesi yönündeki eğilimin artmaya başladığının altını çizen Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, “Bazı projelerde yüzde 30-40 bandında kampanyalar yapılıyor. İkinci el konut piyasasındaki fiyat değişimleri ise ağırlıklı olarak likidite ihtiyacı veya farklı finansal enstrümanlarla kar amacı güden kişilerin acil nakit ihtiyaçlarındaki elden çıkarmalardan kaynaklanıyor. Her iki taraf için de bir gerçek var ki, bu dönem ileriye dönük gayrimenkul yatırımı için bulunmaz bir fırsatlar sunuyor. Ancak ne yazık ki kısa dönemli çekici faizi oranları veya döviz yatırımları bu alandaki uzun dönemli kazanımları gölgeliyor. Uzun dönemde 3 kat daha fazla kazanacağımız yerde maalesef kısa dönemde daha az kazanmayı tercih ediyoruz” diyor.

Nerelerden ev alalım?

Kentsel dönüşüm bölgelerindeki yoğun konut stoğundan dolayı bu bölgelerde alıcılar için cazip fiyatlı konutların bulunduğunu belirten Bozay, “Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde alıcılar için ciddi fırsatlar var, özellikle İstanbul’da Sancaktepe, Esenyurt, Çekmeköy, Beylikdüzü, Kartal, Pendik, Tuzla gibi ilçelerde ve Kadıköy’ün birçok mahallesinde uygun fiyatla konut satın almak mümkün. Sıfır konutlardaki indirim kampanyanları ikinci el konut fiyatlarını da aşağı çekmeye devam ediyor. Düşük krediye ihtiyaç duyan ya da hiç kredi gerektirmeyen konutlar oldukça hızlı bir şekilde satılıyor. Konut yatırımının uzun dönemde daha çok kazandıracağı açık” diyor.

Alırken kazanmak için ne yapmalı?

Emlak fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak alıcıların da kendilerine en uygun fırsatı sunan emlak yatırımları için doğru aksiyonları almaları gerekiyor. Bu noktada doğru iş ortakları ve emlak endeksleri öne çıkıyor. Hürriyet Emlak tarafından kullanıma sunulan ve alıcıların en uygun fırsatlardan yararlanmasını hedefleyen “Hürriyet Emlak Endeksi” alıcılara doğru yatırım için detaylı bir analiz imkanı sunuyor.

Satıcılar nasıl hareket etmeli?

Satıcıların da mevcut durumdan kaynaklanan fırsatları en etkili şekilde değerlendirmek için harekete geçmeleri ve uzun dönemli fırsat algısını alıcılara en doğru şekilde aktarması gerektiğini vurgulayan Çağrı Bozay, “Satıcılar, sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli olarak çalışarak sundukları fırsatları alıcılara doğru şekilde aktarmalılar. Satıcıların, yatırımcılara uzun dönemli kazançlarını net simülasyonlar ile göstermeleri ve piyasayı yönlendirmeleri gereken bir dönemdeyiz. Doğru aksiyonları alan satıcıların, doğru fiyatlamadan alıcılar ile buluşabileceği ve likidite problemlerini çözebileceğine inanıyoruz” diyor.

Arz talep dengesi, talep lehine gelişebilir mi?

Mevcut konut üretimlerindeki düşüşün geliştiricilerin ve inşaat firmalarının talepteki azalmadan kaynaklı likidite problemi nedeniyle oluştuğunun altını çizen Çağrı Bozay, farklı finansal enstrümanların bu dönemdeki çekiciliği nedeniyle talebin düşük olmasınındoğal olduğunu söylüyor. Faiz-kur dengesindeki değişimlerle birlikte talebin yükselişe geçip fiyatların artış yönünde eğilim gösterebileceğini belirten Bozay, “Ekonominin ana lokomotiflerinden biri olan emlak sektörünün tekrar harekete geçmesi için gerekli adımların kısa süre içerisinde atılacağını düşünüyoruz.” diyor.

Emlakta yeni stok ihtiyacı doğar mı?

Emlak sektöründe her sene birçok farklı sebepten dolayı yeni stok ihtiyacı doğuyor ve sadece ikinci el piyasası ile bu talebi karşılamak mümkün değil. Yakın zamandaki ekonomik gelişmelerden dolayı ortaya çıkan talepteki düşüşün herhangi bir sübvansiyon olmadan tekrar rayına oturması doğal bir süreç olacak.

REKLAM ALANI