Dolar 32,4965
Euro 34,7554
Altın 2.483,96
BİST 9.507,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Ekonomi yönetimi nasıl şekillenecek? belirsizliği

Ekonomi yönetimi nasıl şekillenecek? belirsizliği
30 Temmuz 2014 00:58
A+
A-

MTM 2014 MART AYI EKONOMİ GÜNDEMİ GÖRSELİ

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Temmuz raporuna göre Ortadoğu’daki gelişmeler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ekonomi yönetiminin yeniden şekillenme ihtimali, Türkiye’yi bir süre daha ‘düşük büyüme, yüksek enflasyon, yüksek cari açık’ patikasında ilerletebilecek.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Temmuz ayı Ekonomik Görünüm Raporu’na göre bölgede gelişen riskler tırmanışa geçerken, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ekonomi yönetiminin yeniden şekillenme ihtimali, belirsizliklere neden oldu. TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, rapora göre sıkıntıların, Türkiye’yi bir süre daha “düşük büyüme, yüksek enflasyon, yüksek cari açık” patikasında ilerlemeye mecbur edebileceğini söyledi. Onatça, kamuoyuyla paylaşılan rapordaki verileri değerlendirirken, “Bu patikada uzun süre yol almak mümkün olmayacak. Önümüzdeki dönemde risklere daha çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. Raporda, Ortadoğu’da gerilimin en önemli sonuçlarından birisinin Irak’a olan ihracatın gerilemesi ve İsrail’in Gazze işgali olduğunun belirtildiğini de vurgulayan Başkan Süleyman Onatça, bu süreçten çok etkilenen sektörlerin nakliye, narenciye, mobilya, gıda ve inşaat sektörleri olduğunu kaydetti.

ÖNCEKİ ÇEYREĞE PARALEL                                                                                         

Doç. Dr. Ümit İzmen’in başkanlığındaki ekibin hazırladığı raporda ayrıca ABD’nin tahvil alımlarını durduracak ve bir ihtimal beklenen faiz artışının Eylül’de gündeme gelecek olmasının sonucunda finansman riskinin mutlaka dikkate alınması gerektiğine işaret edildi. Raporun devamındaki, “Jeopolitik riskler ve uluslararası piyasalardaki risklere ilaveten cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ekonomi yönetiminin yeninden şekillenme ihtimali de geleceğe dönük belirsizlikleri artırıyor” şeklindeki ifadeleri değerlendiren Onatça, “Her ne kadar göstergeler ikinci çeyrekte ekonominin normal patikasında ilerlediğini gösteriyor olsa da, yılın kalanında iç talep ve dış talebin büyümeye katkıları konusunda soru işaretleri var. Dış gelişmeler nedeniyle ihracatın katkısının yüksek olmayacağı görünüyor. İç talepte ise büyümeyi sürükleyecek bir canlanmadan bahsetmek mümkün değil. Yatırımlarda hızlanma görülmezken sanayi üretimi bir önceki çeyreğe paralel bir seyir izliyor” diye konuştu.

FİNANSMAN RİSKLERİNE DİKKAT

Ekonomik gelişmelerin önümüzdeki dönem için iki temel senaryodan birine işaret ettiği yorumunun yapıldığı raporda, Ortadoğu’daki gerilimin kısa sürede ortadan kalkması ve ABD’nin faizleri gelecek yıl sonbaharda artırması durumunda ekonomik reformlar için fırsat olduğunun altı çizilirken, erken olması durumunda ise faiz-enflasyon-kur dengesinin bozulması riski olduğu belirtildi. KOBİ’lerin krizlerden en fazla etkilenen kesim olduğunu vurgulayan Süleyman Onatça, Türkiye’nin, KOBİ kredilerinin en fazla arttığı ülke olmasına rağmen, toplam ticari kredilerden aldıkları payın 2007’de yüzde 40,1’den 2012’de yüzde 37,5’e gerilediğine dikkat çekti.  Onatça, olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda KOBİ’lerin bu süreçte karşı karşıya oldukları finansman riskleri nedeniyle temkinli olması gerektiğini belirtti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI
ETİKETLER: