Dolar 32,4698
Euro 34,7489
Altın 2.478,91
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Ekonomi canlı ama kasımda hız kesecek

Ekonomi canlı ama kasımda hız kesecek
31 Ekim 2015 00:57
A+
A-

Ekonomi canlı ama kasımda hız kesecek

 SAMEKS endeksi ekimde 51.4 puana geriledi. Endeksi’n 50 baz puan üzerinde yer alarak, reel sektördeki ekonomik canlılığına işaret ettiği, ancak satın alma ve yeni siparişlerdeki azalmanın kasım ayına olumsuz olarak yansıyacağı belirtildi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektöründeki Ekim ayı Satın Alma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) verileri 1.9 puan azalarak, 51.4 puana geriledi

Erzincan’da açıklandı. MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, SAMEKS bileşik endeksinin Ekim ayında bir önceki aya göre 1.9 puan azalarak 51.4 puana gerilediğini söyledi.

MÜSİAD her ayın son iş gününde açıkladığı SAMEKS verileri, MÜSİAD Erzincan Şubesi tarafından Hilton otelde düzenlenen toplantı ile açıklandı.

Toplantıya Vali Süleyman Kahraman, Erzincan Ak Parti Milletvekili Talha Erol Durmaz , MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş , MÜSİAD Erzincan Şubesi Başkanı Murat Yurt, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İlyas Çapoğlu, işadamları ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, MÜSİAD olarak hem sanayi hem hizmet endeksi yaptıklarını anımsattı. Üye portföylerinin binin üzerinde olduğunu söyleyen Özdemir, üyelerin 500’ü üzerinden bilgi alarak endeks oluşturduklarını bildirdi. Özdemir, “Endeksin şu önemi var. Biliyorsunuz TÜİK ticari verileri 2 ay sonra açıklıyor. Ama bizim yaptığımız endekste ayın son gününe kadar bilgileri topluyoruz ve ayın son iş gününde bir ilimizde endeksi açıklıyoruz. Bu 2 senedir yürüttüğümüz bir projedir. İlk sene basına kapalı olarak tamamen test amaçlı yaptık. Gördük ki sonradan açıklanmasına rağmen TÜİK verileri ile son derece uyumlu bir şekilde gidiyor. Yaptığımız iş bir manipülasyon işi değil, tamamen bilisel verilerle sahadan topladığımız iştir. O bakımdan iş verenlerin, iş yapan insanların bunu dikkatle dinlemesini, değerlendirmesini ve takip etmesini biz öneriyoruz” diye konuştu.

123-009.jpg

MÜSİAD Genel Sekter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren sameks bileşik endeksinin Ekim ayında bir önceki aya göre 1.9 puan azaldığını ve 51.4 puana gerilediğini ifade etti. 50’nin üzerinde olmasının firmaların önceki aya göre işlerinin daha iyi gittiğini ifade ettiğini ancak ivmenin düştüğü anlamına geldiğini söyledi. Demirbaş, “Genel itibari ile 50’nin üzerinde olması bir önceki aya göre daha iyi olduğunu gösteriyor. Sanayi endeksi de 1.9 puan azalarak 53.7 seviyesi ne gerilemiş. 53.7 seviyesine gerilemiş diyoruz ama 50’nin üstünde olması geçen aya göre daha güzel anlamına geliyor. Geçen ay 55.6 seviyesindeymiş. Ağustos ayına göre çok daha güzelmiş. Ama Ekim ayında düşmesine rağmen 50’nin üzerinde olması ekonominin canlı olduğunu gösteriyor” dedi.

‘Ekonomi biraz yavaşlayacak’

Ahmet Akif Demirbaş, yeni sipariş alt endeksinde gerçekleşen 4.5 ve üretim alt endeksinde görülen 1.7 puanlık azalışların, yeni sipariş azalması ve üretimin ona bağlı olarak azalacağını vurgulayarak şunları söyledi:

“Kasım ayında ekonomi galiba biraz yavaşlayacak. Yeni siparişler azalmış, satın alımlarda ona bağlı olarak azalma var. Kasım ayına ekonomi,firmaların biraz daha faaliyetlerini yavaşlatacağı şeklinde yorumlanabilir. Hizmet endeksine baktığımızda, satın alımlarda ve tedarikçilerin teslimat süresinde biraz azalışlar var. Bu yine Kasım ayına olumsuz olarak yansıyacak. Seçimler hepimizin gündeminde, ondan dolayı seçimleri bekliyoruz şeklinde yorumlama yapmak mümkündür.

Özet olarak 2015 yılı Ekim ayında Sameks Bileşik Endeksi 50 baz puan üzerinde yer alarak, reel sektördeki ekonomik canlılığına işaret etmiştir. Sanayi ve Hizmet sektöründeki endekslerde satın alma ve yeni siparişlerdeki azalmanın da Kasım ayına olumsuz olarak yansıyacağını belirtmiş olayım.”

REKLAM ALANI