Dolar 32,3679
Euro 34,9608
Altın 2.325,51
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Ekonomi Bakanı Zeybekci Ürdün’de

Ekonomi Bakanı Zeybekci Ürdün’de
28 Nisan 2014 13:04 | Son Güncellenme: 28 Nisan 2014 13:10
A+
A-

nihat zeybekciBakan Zeybekci, Amman’da gerçekleştirilen Türkiye-Ürdün İş Forumu’nda, Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Hatem Halavani ile teknik komite anlaşmalarını imzaladı.

Zeybekci, Amman’da gerçekleştirilen Türkiye-Ürdün İş Forumu’nda Ürdün’de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Ürdün arasındaki ihracat rakamlarına ilişkin, “850 milyon dolar civarındaki toplam dış ticaret hacmi, iki ülkenin kardeşliğine, bin yıllık ortak tarihine, geçmişine, her iki ülkenin sahip olduğu potansiyellerine kesinlikle yakışmamaktadır” dedi.

“Mevcut dış ticaret hacmi iki ülkeye yakışmıyor”

İki dost ülkenin arasındaki ticaret rakamlarının Türkiye ve Ürdün’e yakışan rakamlar olmadığının altını çizen Zeybekci, şunları kaydetti:

“700 milyon dolarlık Türkiye’nin Ürdün’e ihracatı, Ürdün’den Türkiye’ye yapılan yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ihracat, 850 milyon dolar civarındaki toplam dış ticaret hacmi, iki ülkenin kardeşliğine, bin yıllık ortak tarihine, geçmişine, her iki ülkenin sahip olduğu potansiyellerine kesinlikle yakışmamaktadır. Ürdün’ün Türkiye’ye ihracatı kesinlikle artmalı. Ürdün Türkiye’ye çok daha fazla mal satmalı çünkü 76 milyonluk bir ülkeden bahsediyoruz. 76 milyonluk öyle bir ülke ki, bugün dünyanın en büyük 16 ekonomisi haline gelmiş, 220 milyar dolarlık Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nı (GSYH) 12 yılda 830 milyar dolara çıkarmış, 34 milyar dolarlık ihracatını 152 milyar dolara, hemen hemen sıfır olan hizmet gelirlerini de 50 milyar dolara çıkarmış olan bir ülkeden bahsediyoruz.”

Katılımcılara Türkiye’nin 2023 hedefleri ve bu hedeflere ilişkin rakamlar hakkında bilgi veren Zeybekci, bugüne kadar Türkiye’nin geldiği noktaya, kendi kaynakları ve kendi imkanları ile geldiğini, ama bundan sonrası için kültür coğrafyası denilen kardeş coğrafyada Ürdün gibi kan, din, toprak, sınır bağı bulunan ülkelerle birlikte çok daha büyük işler yapılmasının gerekliliğine işaret etti.

Zeybekci, ancak bu şekilde Ortadoğu’nun yeniden dünyanın merkezi haline getirilebileceğine işaret ederek, “Türkiye olarak oturduğumuz coğrafya, dünyanın en zengin enerji kaynaklarının ve en zengin medeniyetlerinin giriş kapısıdır, aynı zamanda en zengin enerji kaynaklarının, en zengin medeniyetlerin de başka medeniyetlere çıkış kapısıdır. O yüzden bizim Ürdünlü kardeşlerimizle birbirimizden alıp vereceğimiz çok şey var” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin ortak geçmişi konusunda değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, iki ülkenin sahip olduğu avantajlara değinerek, bu avantajların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“Aramızdaki STA, hiçbir kısıtlamaya tabi olmamalı”

Zeybekci, bugüne kadar iki ülke arasında atılan adımlar olduğunu hatırlatarak, “Aramızda Serbest Ticaret Anlaşmamız (STA) var. Ben STA’nın Türkiye ile Ürdün arasında hiçbir kısıtlamaya tabi olmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Türkiye ile Ürdün arasındaki STA’nın herhangi bir sınırının olmaması gerektiğine vurgu yapan Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu bizim kardeşliğimize, dostluğumuza aykırıdır. Biz Türkiye olarak, karşılıklı menfaatler her ne kadar iki ülke için ne kadar yukarda birleşirse, dostluğumuzun ve bağlarımızın o kadar güçlü olacağına inanıyoruz. O yüzden Türkiye olarak eğer Ürdün’ün menfaatlerini en az Türkiye’nin menfaatleri kadar koruyup kollarsak, geleceğe doğru ilişkilerimiz o kadar güçlü olur. Birbirini kandırarak kazananlar bir defa kazanır. Ürdün ve Türkiye’nin birbirlerinin menfaatlerini savunarak çok güzel şeyler yapacaklarına inanıyorum.”

Yaklaşık 20 yıl önce imzalanan, yatırımların karşılıklı korunması ile ilgili anlaşmanın da çağın gereklerine uygun şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, yeniden revize anlaşmasının en kısa sürede imzalanması temennisinde bulundu.

“Türkiye’nin imkanları Ürdün’ün imkanlarıdır”

İki ülkenin ulaştırma alanında önemli anlaşmalara imza atabileceği, ortaklıklar kurabileceği önerilerini de dile getiren Zeybekci, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Türk firmaları ile Ürdün firmaları bu coğrafyada ulaştırma alanında önemli iş birlikleri yapabilir. Ayrıca ürün güvenliği konusunda da önemli anlaşmalara imza atabiliriz. Biz Türkiye olarak, Ürdün’ü kardeş olarak görüyoruz. Buradaki tüm eksikliklerle ilgili, yapılabilecek işlerle ilgili, Türkiye’nin imkanları varsa, bu imkanlar aynı zamanda Ürdün’ün imkanlarıdır. Bu anlayışla buradayız. Ürdün’ün altyapıda, üstyapıda, sağlıkta, eğitimde, ulaştırmada ya da başka alanlarda ihtiyaçları neyse, Türkiye olarak iş birliğine sonuna kadar hazırız.”

Konuşmanın ardından, “Türkiye-Ürdün İş Konseyi Kuruluş Anlaşması”, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Ürdün’deki eşdeğer kuruluş yetkililerince, Bakan Zeybekci ile Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Hatem Halawani’nin katılımıyla imzalandı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI