Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

E-fatura dönemi başlıyor

E-fatura dönemi başlıyor
04 Ağustos 2013 15:39 | Son Güncellenme: 04 Ağustos 2013 15:40
A+
A-

e-fatura

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzaladığı tebliğe göre, e-ticaret yapan firmalar, artık müşterilerine kağıt fatura yerine e-fatura düzenleyecek.

Maliye Bakanlığı,e-ticaret sektörünün uzun zamandır beklediği değişikliği hayata geçiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen e-Arşiv Uygulamasının yürürlüğe girmesi ile internet satışları daha hızlı, güvenli ve düşük maliyetle yapılabilecek. Uygulamadan, başlangıç aşamasında gerekli şartları yerine getiren mükellefler yararlanabilecek ancak uygulama, 1 Ocak 2015 itibariyle internet üzerinden satış yapan tüm mükelleflere zorunlu hale gelecek.

SAHTE FATURA RİSKİ

Bakan Şimşek, uygulamanın, tüketicilerin internet alışverişlerine ait faturalarının güvenli şekilde alınmasını sağlayacağını ve sahte fatura riskini ortadan kaldıracağını bildirdi. Uygulamanın hayata geçmesiyle internet üzerinden gerçekleşen işlemlerin izlenmesi yanında, bu alanda ortaya çıkabilecek vergi kayıp ve kaçağını önlemede de önemli bir adım atılmış olacağını belirten Şimşek, konu ile ilgili tebliğ taslağının Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresinde yayınlanacağını ifade etti.

Yapılan düzenlemeyle, e-ticaret yapan firmaların kağıt faturanın baskı, posta ve e-arşiv maliyetlerinden tamamen kurtulacağını anlatan Şimşek, şunları kaydetti: “Düzenleme öncesi mevzuat hükümlerine göre bu firmalar düzenledikleri e-faturaları 10 yıl süre ile kağıt ortamında saklamak zorundaydılar. Tebliğle yapılan düzenlemelere göre ise e-ticaret firmaları bundan böyle e-faturalarını elektronik ortamda muhafaza edebilecekler. e-ticaret firmalarının yapılan bu düzenleme ile önemli ölçüde bir maliyet avantajı sağlamaları bekleniyor. e-fatura düzenlemek isteyen e-ticaret firmalarının, bunun için Maliye Bakanlığından izin almaları gerekecek.” Düzenlemenin, internet sitelerinden alışveriş yapan tüketicileri de yakından ilgilendirdiğini belirten Şimşek, bu kişilerin de alışveriş yaptıklarında faturalarını cep telefonlarına veya e-posta adreslerine gönderilmesini talep edebileceğini söyledi. Şimşek, ilgili sitelerce gönderilecek bu faturaların, kanuni olarak geçerli bir belge kabul edileceğini ifade etti.

REKLAM ALANI