Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

‘e-Devletten “plaka sorgulaması” kaldırıldı, galericiler zorda’

‘e-Devletten “plaka sorgulaması” kaldırıldı, galericiler zorda’
22 Nisan 2016 11:33 | Son Güncellenme: 22 Nisan 2016 17:38
A+
A-

aydın erkoç

Tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkânı veren e-Devlet kapısı olan  sitesindeki “araç sorgulama” menüsünden artık plaka numarası ile bir başkasına ait araç sorgulaması yapılamıyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç: “Ciddi sorun yaşıyoruz. Kandırılmamamız, aldanmamamız için bu bilgileri görmemiz gerekiyor “

e-Devlet kapısı olan sitesindeki “araç sorgulama” menüsünden plaka numarası ile yapılan araç sorgulama uygulamasına son verilmesi, 2. el araç alım satımı işiyle uğraşan ticaret erbabı açısından sıkıntıya yol açtı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, alım satımı yapılacak araca ilişkin sorgulamayı artık yapamadıklarını belirterek, aracın banka kredisi, üzerindeki hak kısıtlamaları, çalıntı olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılamadığı için sektörde faaliyet gösteren esnafın ciddi sorun yaşadığını bildirdi.

-Artık başkasına ait araç sorgulanamayacak…

Tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkânı veren www.turkiye.gov.tr adresli sitenin sıklıkla kullanılan uygulamalarından birini de “araç sorgulama” menüsü oluşturuyordu. Araç sorgulama ve plaka sorgulama ikinci el araç alacak vatandaşların aktif olarak kullandığı uygulamalardandı. Vatandaşlar almak istedikleri araçların kayda geçen tüm işlemlerini buradan öğrenebiliyordu.

Bir dizi başka hizmete de erişimin sağlandığı söz konusu e-Devlet kapısı üzerinden artık plaka numarası ile bir başkasına ait aracın sorgulaması yapılamayacak. Daha önce herhangi bir plakaya ilişkin sorgulama yapılabilirken, artık kişi yalnızca kendine ait araca ilişkin sorgulama yapabilecek. Menüye girildiğinde “İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle sunulmakta olan bu hizmet, Emniyet Genel Müdürlüğü talimatı ile Anayasa ve diğer mevzuatta düzenlenen kişisel verilerin korunması kapsamında e-Devlet Kapısı’na giriş yapan gerçek kişinin yalnızca kendisine ait araç ve sürücü belge bilgisi sorgulama işlemleri yapabileceği şekilde yeniden düzenlenmiştir” uyarısı çıkıyor. Bu değişikliğe, 50 milyon dolayındaki vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları üzerine gidildiği tahmin ediliyor.

2. elde sıkıntı

Yılda yaklaşık 5 milyon aracın alınıp satıldığı ikinci el otomotiv sektörünü temsil eden MASFED’in yanı sıra, Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ve Ankara’da faaliyete geçen Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM’si Otonomi’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, bu değişikliğin kendilerini zorda bıraktığını bildirdi.

Araç bilgilerinin, en azından sektörde ticari faaliyet gösteren kişilere açık hale getirilmesini isteyen Erkoç, şunları söyledi:

“Vatandaşın satmak için getirdiği aracın üzerinde banka kredisi mi var, başka haklar var mı, başkalarının alacağı var mı, araç aranıyor mu, çalıntı mı? Bu bilgiler bizim için çok önemli. Biz bu sorgulamayı yapıyoruz, neticesinde banka borcu varsa vatandaşla kredisini kapatmaya gidiyoruz ya da herhangi bir başkasının alacağı hakkı varsa kaparo veriyoruz, ondan sonra notere gidiyoruz. Şimdi e- Devletten bunu göremediğimiz zaman sıkıntı yaşayacağız. Bütün MASFED dernek il başkanlarımızın bu konuda ciddi sorun yaşadıkları yönünde tepkisi var. Araçları sorgulayamadığımızdan dolayı noter, araçta herhangi bir hak var mı, alacak vs. var mı, bunları aracı getirdiğiniz zaman görebiliyor. Fakat Türkiye Motorlu Araç Federasyonu olarak ve derneklerimizin de bunu görmesi gerekiyor. Bizim mesleğimiz bu. Kandırılmamamız, aldanmamamız için bu bilgileri görmemiz gerekiyor.”

 

REKLAM ALANI