Dolar 32,3212
Euro 35,0652
Altın 2.306,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dünya zanaatkâr ararken biz nitelikli işçi arıyoruz

Dünya zanaatkâr ararken biz nitelikli işçi arıyoruz
05 Kasım 2016 11:34
A+
A-

zanaatkar

Manpower Group 2016 Yetenek Açığı Raporu’na göre dünyadaki işverenler 2007’den beri görülen en yüksek yetenek açığıyla karşı karşıya. Dünya genelinde her 5 işverenden 2’si (yüzde 40’ı) yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. Bu oran geçen sene ölçülen yetenek açığına göre yüzde 2 daha yüksek. Türkiye’deki yetenek açığı ise geçen yıla göre yüzde 11 artarak yüzde 66’ya ulaşıyor. Türkiye bu yetenek açığı oranıyla dünya genelinde 5. sırada yer alıyor.

Manpower Group tarafından 11 yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu’nun 2016 sonuçları 43 ülkeden, 10’dan fazla sektörden 42.341 işverenle görüşülerek hazırlandı. Bu araştırmaya göre işverenlerin yüzde 40’ı, yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Geçen yıl yüzde 52 olan Türkiye’deki yetenek açığı ise bu yıl yüzde 66’ya ulaşıyor.

Küresel yetenek krizinde ilk sıraya yüzde 86 ile Japonya yerleşirken, ardından Tayvan (yüzde 73), Romanya (yüzde 72), Hong Kong (yüzde 68) ve Türkiye (yüzde 66) geliyor. En az yetenek açığı bulunan ülkeler Çin (yüzde 10), Norveç (yüzde 16), Hollanda (yüzde 17), Birleşik Krallık (yüzde 18), İrlanda (yüzde 20) ve İsviçre (yüzde 20) olarak sıralanıyor.

2016 yılında en fazla “Yetenek Açığı” bulunan 10 pozisyon:

Türkiye Dünya
1- Nitelikli İşçi 1- Zanaatkâr
2- Zanaatkâr 2- BT Personeli
3- Teknisyen 3- Satış Temsilcisi
4- Üretim/Makine Operatörü 4- Mühendis
5- Mühendis 5- Teknisyen
6- Satış Temsilcisi 6- Şoför
7- Muhasebe ve Finans Personeli 7- Muhasebe ve Finans Personeli
8- Şoför 8- Yönetici/İdareci
9- Yönetici/İdareci 9- Üretim/Makine Operatörü
10- BT Personeli 10- Sekreter, Kişisel Asistan, Yönetici Asistanı, Ofis Destek Personeli

2015 yılında en fazla “Yetenek Açığı” bulunan 10 pozisyon şöyleydi:

Türkiye Dünya
1- Zanaatkâr 1- Zanaatkâr
2- Mühendis 2- Satış Temsilcisi
3- Teknisyen 3- Mühendis
4- Muhasebe ve Finans Personeli 4- Teknisyen
5- Satış Temsilcisi 5- Şoför
6- Nitelikli İşçi 6- Yönetici/İdareci
7- Pazarlama/Halkla İlişkiler/İletişim Personeli 7- Muhasebe ve Finans Personeli
8- Restoran ve Otel Personeli 8- Yönetici Asistanı/Sekreter
9- Şoför 9- BT Personeli
10- Yönetici/İdareci 10- Üretim/Makine Operatörü

Son 5 yıldır dünyada yetenek açığının ilk sırası değişmiyor: Zanaatkâr
İşçilik ve uzmanlık gerektiren “Zanaatkâr” gibi meslekler için boş pozisyonlar 2016 yılında da doldurulması en zor olmaya devam ediyor. Bu kategori beş yıldır üst üste küresel düzeyde işverenler tarafından birinci seçiliyor. Geçen yıl 9. sırada yer alan BT Personeli açığı hızlı bir sıçrayışla 2. sıraya yükseliyor. Geçen senenin 2.’si Satış Temsilcisi açığı ise 3. sıraya geriliyor. Dünyadaki işverenler aynı zamanda Mühendis, Teknisyen ve Şoför pozisyonları için de yetenek açığının giderek arttığını ifade ediyorlar.

reha_hatipoglu_3
Türkiye’de 2016 için doldurulması en zor pozisyonlar Nitelikli İşçi, Zanaatkâr ve Teknisyen olarak belirtilirken, geçen yılın birincisi Zanaatkâr açığının yerine bu sene bir sıçrayış yapan Nitelikli İşçi açığı geliyor. Ayrıca Türk işverenler Üretim/Makine Operatörü, Mühendis ve Satış Temsilcisi pozisyonlarında da açık olduğunu belirtiyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu Türkiye sonuçlarını şöyle yorumluyor: “Türkiye’deki kronik işsizliğin çözümüne ışık tutabilecek bu raporun detaylı okunması ve analiz edilmesi herkes için faydalı olacaktır. Potansiyel işgücümüzü değerlendirememeye devam edersek, işsizlik oranları her yıl artacağı gibi, işverenlerimizde küresel rekabette zarar görmeye başlayacaktır. Nitelikli mavi yakalı işçilere yönelik yetenek açığı sorunu bir ülkedeki altyapı projelerinin ilerlemesinin önünü alabilir, bir ülkenin ekonomik büyümesini tehlikeye atabilir. Dolayısıyla ülkelerin ekonomik refahını ve iş dünyasının büyüme hızını teşvik etmek için ele alınması gereken bir problemdir.”

Yetenek açığının ilk 3 nedeni

Türkiye Dünya
1- Adayların deneyimsizliği 1- Aday olmaması
2- Adayların teknik yetenek eksiklikleri 2- Adayların teknik yetenek eksiklikleri
3- Adayların teklif edilenden daha yüksek ücret talep etmesi 3- Adayların deneyimsizliği

Dünya genelinde yetenek açığı ile karşı karşıya olduklarını belirten küresel işverenler, bu zorlukla karşılamaların en büyük 3 nedenini; aday olmaması (yüzde 24), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 19) ve adayların deneyimsizliği (yüzde 19) olarak açıklıyor.Türkiye’de ise en büyük 3 neden adayların deneyimsizliği (yüzde 35), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 20) ve adayların teklif edilenden daha yüksek ücret talep etmesi (yüzde 18) şeklinde. Manpower Türkiye Genel MüdürüReha Hatipoğlu Türkiye’de öne çıkan yetenek açığı nedenlerini şöyle yorumluyor: “Türkiye’deki iş piyasaları maalesef adaylara deneyim kazandıracak kadar hızlı büyüyüp genişleyemiyor. Bu da ilk olarak genç işsizliğini artırıyor ve orta vadede deneyim/tecrübe kazanamayan gençlerden oluşan bir yetenek havuzu, işverenlerin yetenek açığı sorunuyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Yetenek açığı sorunumuzu hafifletmek için, yapısal değişiklikler ve kararlı politikalarla istihdamı destekleyici uygulamaları mümkün mertebe artırmalıyız. Aksi taktirde yetenek açığı sorunu artarak devam edecektir.”
Araştırmaya katılan işverenlerin yarısından fazlası (yüzde 53) yetenek açığı sıkıntısını aşmak için mevcut çalışan kadrosuna ek eğitim ve gelişim imkanı sunduğunu, yüzde 36’sı mevcut yetenek havuzunun dışından işe alım yapmaya çalıştığını, yüzde 28’i geçici çalışanlar gibi alternatif çözümlere başvurduğunu, yüzde 27 ve yüzde 26’sı ise sırasıyla çalışanlarına ekstra yan haklar ve daha yüksek ücret sunduğunu belirtiyor. Herhangi bir strateji izlemediğini söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 9.

REKLAM ALANI