Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Dul erkekler kadın sayılacak

Dul erkekler kadın sayılacak
10 Mart 2014 07:28 | Son Güncellenme: 10 Mart 2014 07:30
A+
A-

father-and-kidsÇocuğunun annesi ölmüş “dul erkekler” ile eşinden boşanan ve “çocuğunun velayetini alan erkeklerin” kadın sayılacağı, bir düzenleme yapıldı.

Buna göre, bir iş yerindeki bayanlar sayılırken, dul erkekler ile eşinden boşanırken çocuğunun velayetini alan erkekler de “kadın” sayılacak!

HANGİ YÖNETMELİK VE NEDEN?

Yönetmelik “çalışma mevzuatı” ile alakalı..

“Gebe ya da Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğe” göre, işverenlerin oda ve yurt (kreş) açma yükümlülüğü yer alıyor.

Yönetmeliğe göre; yaşları ve medeni durumları ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan iş yerlerinde, çocukların emzirilmesi için işveren tarafından, faaliyet yerlerinden ayrı ve iş yerine en fazla 250 metre uzaklıkta bir “emzirme odası” kurulması lazım geliyor.

Olay bununla bitmiyor. Yaşları ve medeni durumlarına bakmaksızın, 150’den çok kadın çalışanı olan iş yerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve kadınların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, faaliyet yerinden ayrı fakat iş yerine yakın bir “yurt (kreş)” kurulması lazım geliyor.

İşte bu aşamada demek oluyor ki emzirme odası ve yurt (kreş) açma yönünden kadın personelin sayısı belirlenirken, yukarıda belirttiğimiz erkekler de kadın sayısına dahil ediliyor.

TAŞIT BULUNDURMA

İşverenler, personelin çocuklarıyla alakalı olarak, “taşıt bulundurma” mecburiyetinde da olabilecekler.

Yurt (kreş), iş yerine 250 metreden daha uzaksa, işverenlerin taşıt bulundurmaları da gerekecek.

Bu arada, birkaç iş yeri bulunanlar, “iş yerindeki kadın sayısı, her iş yerine göre mi yoksa bütün iş yerlerinde personelin toplamına göre mi belirlenecek?” diye merak edebilirler.

Onu da açıklayalım. İşverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde mevcut bulunan bütün iş yerlerindeki kadın personelin toplam sayısı göz önüne alınıyor.

Emzirme odası ya da yurt kurulması için lazım gelen kadın sayısının belirlenmesinde, yukarıda belirttiğimiz gibi, çocuğunun annesi ölmüş veya boşanırken, çocuğunun velayeti kendisine verilmiş erkekler de toplam sayıya dahil ediliyor.

İŞVERENE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER

İşverenlerin yükümlülüğü, yukarıda açıklananlarla sınırlı değil.

Devamı da var..

“Emzirme odası” ve “yurtlarda (kreşlerde)”;

– Yönetici,

– Sağlık personeli ve

– Diğer personel,

çalıştırma yükümlülüğü var.

Çalıştırılacak yöneticinin; eğitim yönetimi, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitim, psikoloji, çocuk sağlığı ya da çocuk gelişimi ve anaokulu alanlarından birinde, yükseköğrenim görmüş ve “okul öncesi öğretmeni” ünvanını almış olması lazım geliyor.

Buradaki sıhhat personelinin iş yeri hekimi ile iş yeri hemşiresi olması lazım geliyor. Diğer personellerden olan çocuk bakıcılarının ise, en az birinin “kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü” mezunu ya da benzeri mesleklerden olması lazım geliyor.

Yurtlarda, her 20 çocuk için bir çocuk bakıcısı ve ek bazı personel çalıştırma mecburiyeti doğuyor.

Gördüğünüz gibi, bazı erkeklerin kadın sayılmasının da etkisiyle, işverenlere arka arkaya bir çok fazla yükümlülükler doğuyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI