Dolar 32,3733
Euro 34,9950
Altın 2.325,67
BİST 9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

DÖVİZ KURLARINDA YÜKSELİŞ HIZ KESMİYOR

DÖVİZ KURLARINDA YÜKSELİŞ HIZ KESMİYOR
08 Haziran 2022 11:53
A+
A-

Döviz kurlarında bir ayı aşkın süredir devam eden yükseliş trendiyle birlikte dolar ve euro, TL karşısında yıl içi zirvelerini güncelledi. Dolar/TL, piyasalarda işlemlerin açılmasıyla yükselişini hızlandırdı ve 17,10 seviyesini aştı. Euro/TL’de de 18,30’ların üzerine çıkıldı. Her iki kurda da günlük artış yüzde 2’nin üzerinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta başındaki Kabine toplantısında düşük faiz politikasının süreceğine dair mesajlarıyla TL’deki değer kaybı yeniden hız kazandı. Mayı ayı başından 14,75’lar düzeyinden başlayan yükseliş trendiyle birlikte dolar/TL, bu sabah 17 lirayı aştı.

Dolar/TL 17,10’un da üzerine çıkarken TL’nin Mayıs başından beri kaydettiği değer kaybı yüzde 15’e dayandı.

Benzer grafiklerle son günlerde yükselmeye devam eden euro/TL, dün akşam saatlerinde 18 lirayı aştıktan sonra bugün piyasaların açılmasıyla birlikte 18,30’un üzerine çıktı.

Gün içi en yüksek seviyeler olarak dolar/TL 17,1090; euro/TL ise 18,34’ü gördü.

Gram altın 1.000 TL’nin üzerinde… Dolar/TL’deki yükseliş, küresel piyasalarda altın fiyatlarındaki yatay seyre rağmen yurt içinde altın fiyatlarında da rekor getirdi. Gram altın 1.000 lira sınırını aştı.

Borsa İstanbul’da BİST 100 Endeksi’nde de işlemler 1.650 puan seviyesinde yatay.

Türkiye’nin risk primi rekor kırdı

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler 730 puanı aşarak rekor kırarken likiditenin çok düşük kaldığı Londra swap piyasasında haftalık TL faizi ise sert yükselişle Mayıs sonundaki %25’ten %120’ye çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

“Kimse bizden şunu beklemesin, bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” diyen Erdoğan faizi düşürmekten bahsetmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:

“Bu ülkede yatırımcı birinci derecede kamu bankalarıyla, dahil olursa özel sektör bankalarıyla da, düşük faizle sağladığı kredi ile ne yapsın, yatırıma girsin. Mevcut yatırımlarını daha da geliştirsin ve genişletsin, bununla istihdam sağlayalım, bununla üretimi artıralım, bununla ihracatı daha da artıralım ve bununla büyümeyi sağlayalım.”

Erdoğan yönetiminin uyguladığı ekonomi tercihleri düşük faiz ile ihracat odaklı bir üretim canlılığı hedeflenirken böylece kalıcı cari fazla veren bir ekonomik yapı öngörülüyor.

REKLAM ALANI