Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dönüşüme 75 milyar

Dönüşüme 75 milyar
01 Haziran 2017 01:56
A+
A-

Deprem Eylem Planı’nı açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yılda 15, 5 yılda 75 milyar kaynak oluşturup, faizsiz kredi ile hem kişileri, hem de belediyeleri dönüşüm için destekleyeceğini söyledi. Bakanlığın da sahaya ineceğini dile getiren Bakan Özhaseki, vatandaşın ve belediyenin yetersiz kaldığı yerde bakanlığın elini taşın altına koyacağını ifade etti.

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, önceki gün Bakanlar Kurulu’na sunduğu Deprem Eylem Planı’nı anlattı. Özhaseki, özellikle İstanbul için büyük önem taşıyan yeni planında, üç önemli düzenleme yapacaklarını anlattı. Özhaseki, bakanlığın bu konuda doğrudan sahaya ineceğini ve faizsiz kredi ile hem kişileri, hem de belediyeleri dönüşüm için destekleyeceğini söyledi. Özhaseki, ilk yıl için 15 milyar, 5 yılda da 75 milyar liralık kaynağı oluşturup, bu amaçla kullanacaklarını belirtti. Bakanlık sadece İstanbul’la ilgilenmek için ayrı bir birim kuracak. Son günlerde yaşanan depremlerle yeniden gündeme gelen ve İstanbul’da olası bir deprem riskinin tartışıldığı dönemde, Bakan Özhaseki, Bakanlar Kurulu’na bazı yenilikler içeren Deprem Eylem Planını anlattı. Uzun brifingde, belediyeler aracılığıyla yürütülen kentsel dönüşümdeki suistimaller de dile getirildi. Belediyelerin kentsel dönüşümü amacı dışında kullandığına dair saptamalar yapıldı. Özhaseki, yeni eylem planlarını, TBMM’deki sohbetinde şöyle anlattı: “Bu ülkenin topraklarının yüzde 60’ı deprem hattında. Bunun için neler yapmak lazım diye bir kez daha baktık. Kesinlikle, kentsel dönüşüme hız vermek lazım. 3 başlıkta bir plan hazırladık.

ÜÇ YENİ PLAN

1- Bina bazlı plan: Vatandaşa vereceğimiz teşviklerle herkesin kendi binasını ölçtürüp, yenilemesini sağlayacağımız bir sistem. 3-5 kişi biraraya gelip, bunu yapacaklar.

2- Alan bazlı plan: Bunu belediyeler yapacak, ama yine teşviki biz vereceğiz. Buradaki sıkıntı, belediyelerin finansman bulmasıydı. Şimdi biz, belediyelere uzun vadeli sıfır faizli kredi vereceğiz. Yani 2 yıl ödemesiz, sonra 3 yılda geri ödenecek.

3- Bakanlık ortak olacak: Bakanlık resmen bu işe girecek, sahaya inecek, elini taşın altına koyacak.”

REKLAM ALANI