Dolar 32,3691
Euro 34,9702
Altın 2.326,20
BİST 9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Dolarda Kritik Eşik: ABD Başkanlık Seçimleri

Dolarda Kritik Eşik: ABD Başkanlık Seçimleri
05 Kasım 2016 10:54
A+
A-

dolar_yeniden_2_tlyi_asti13800201200_h1077843

Piyasalar yeni ABD Başkanı belli olmadan geçirilen son hafta sonuna girdi. Salı günü gerçekleşecek başkanlık seçimleri Doların yönü açısından büyük önem taşırken, ABD’de açıklanan son veriler doları küresel olarak destekledi. Piyasalar ücret artışları ve işsizlik oranındaki pozitif görüntüyü olumlu fiyatlarken, tarım dışı istihdamdaki düşüşün etkisi sınırlı kaldı. Ancak Trump’ın seçilmesi tüm senaryoları tersine çevirebilir. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, Doların yönü açısından Salı gününün kritik olacağını belirterek Clinton ile Trump arasındaki farkın kapanmasının piyasaları tedirgin ettiğini kaydetti.

Küresel piyasalar oldukça hareketli geçen bir haftayı daha geride bırakıyor. Yoğun geçen gündemin ardından haftanın son işlem gününde ABD’de Ekim ayı istihdam rakamları takip edildi. Ortalama saatlik kazançlar piyasa beklentisi olan yüzde 0,3’ün üzerinde yüzde 0,4, tarım dışı istihdam 175 bin olan beklentilerin altında 161 bin, işsizlik oranı ise yüzde 4,9 olan beklentilere paralel gerçekleşti. İşsizlik oranı FED’in yüzde 4,8 olan hedefinin üzerinde bunduğunu belirtelim. FED’in faiz politikasını belirlemesinde referans aldığı önemli verilerden olan istihdam rakamları sonrası Aralık ayı faiz artırım beklentileri yüzde 71 seviyesinde korunuyor. Verinin açıklanmasının ardında piyasa reaksiyonlarına baktığımızda faiz artırım beklentilerinin yanında ücret artışındaki pozitif görünüm ve işsizlik oranındaki düşüşün dolar tarafında olumlu olarak fiyatlandığını görüyoruz.

Bugün açıklanan istihdam rakamlarının yanında küresel piyasalarda ABD seçimleri, Brexit ve iç piyasada yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmeler de piyasa fiyatlamalarında etkili olmaya devam ediyor. Dün İngiliz mahkemesinin ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararını uygulamaya geçirebilmesi için parlamentodan onay alması gerektiğine karar verdi. Hatırlanacağı üzere İngiltere Başbakanı Theresa May, AB’den ayrılma sürecinin 2017 Mart ayında başlayacağını duyurmuştu. İngiliz mahkemesinin kararı sonrası sterlin varlıklarında sert değer kazancı gözlendi. Sterlin dolara karşı haftalık bazda yüzde 2,40 değer kazanırken TL karşısındaki kazancını ise yüzde 3,70 seviyesine taşıdı. Ancak Hükümetin inandığı şekilde mahkeme kararının temyizden dönmesi piyasa algısının değişmesine neden olabilir.

Bu gelişmelerin yanında gelecek hafta yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin küresel piyasaları etkisi altına aldığını söyleyebiliriz. Seçim öncesi açıklanan son ankette Demokrat Aday Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasındaki farkın kapanması piyasalarda tedirginlik yarattı.

Piyasalar Trump Kararını Nasıl Karşılar?

Cumhuriyetçi Aday Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturma senaryosunu piyasalar açısından incelediğimizde, risk iştahında oluşacak azalışla birlikte fon akışının güvenli liman varlıklarına yöneldiğini görebiliriz. Son anketlerde Trump’ın Clinton ile farkı kapatması sonrası güvenli liman talebinde artış gözlenmişti. Ons altın hafta başından buyana yüzde 2, Euro ve İsviçre Frangı dolara karşı yüzde 1’in üzerinde kazanç sağladı. Şu an için güvenli liman varlıklarında bir miktar kar satışları gözlense de Trump’ın seçilme ihtimalinde piyasalarda ilk reaksiyon olarak güvenli liman varlıklarında yeni bir yükseliş dalgası görülebilir. Bu algıyla birlikte altın, Euro, İsviçre Frangı, yen gibi güvenli liman varlıkları ön plana çıkabilir. Bu senaryoda risk iştahında oluşabilecek azalmanın gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışının da önünü açabileceğini söylemek yanlış olmaz. Trump isminin öne çıkması ile güvenli liman varlıklarına talep artarken hisse senetlerinden çıkış da gözlenmişti. GOÜ kurlarında ise bu gelişmeye en duyarlı para birimlerinin TL ve Meksika Pesosu olduğunu söyleyebiliriz. Meksika’nın para birimi peso Trump isminin telaffuzuna en çok reaksiyon gösteren para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun nedeni olarak ise, ABD’ye en çok göç veren Meksika’nın Irkçı söylemleriyle öne çıkan Trump’ın başkan koltuğuna oturması ile nasıl bir göçmen politikası izleyeceği belirsizliği gösterilebilir. Dolayısıyla Trump’ın seçimlerde liderliği elde etmesi haftalık bazda dolara karşı yüzde 1,50 değer kaybeden Meksika Pesosundaki kayıpların derinleşmesine neden olabilir. Öte yandan, bu durum Türk Lirası varlıklarını da yakından ilgilendiriyor. İslamofobik söylemleriyle öne çıkan Trump’ın seçilmesiyle birlikte ABD ile politik ilişkilerin sekteye uğrayacağı algısı TL varlıklarını tedirgin eden bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. İç tarafta yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmelerin etkisinin yanında Trump’ın başkanlık seçimini kazanması TL varlıkları üzerindeki baskıyı artırabilir.

Piyasalar Clinton’ı Nasıl Karşılar?

Seçim kampanyalarının başlamasının ardından açıklanan anketlerde Demokrat adayı Hillary Clinton’ın Cumhuriyetçi Aday Donald Trump’a fark atması ve münazaralarda Clinton’ın liderliği bırakmaması küresel piyasalarda risk iştahında artışa neden olmuştu. Dolayısıyla seçimlerde Clinton’un galip gelmesi hisse senedi piyasalarına talebin artması ve gelişmekte olan ülke kurlarının dolara karşı kayıplarını azaltmasında etkili olabilir. ABD seçimlerinde Clinton’ın başkanlık koltuğuna oturması Aralık’ta FED’in faiz artışına gitmesini destekleyebileceğinden ilk seçim sonucu fiyatlamalarının ardından piyasalarda odak noktası Amerika Merkez Bankası (FED)’nın Aralık’ta vereceği faiz kararı olabilir.

REKLAM ALANI