Dolar 32,5664
Euro 34,8797
Altın 2.434,79
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Dolar zirveye dayandı

Dolar zirveye dayandı
04 Eylül 2015 10:37
A+
A-

Dolar Görsel

Dolar/TL gelişen piyasalardaki değer kaybı ve iç belirsizliklerle yeniden 3 lira olan tarihi zirveye yaklaştı

Dolar/TL Çin kaynaklı küresel büyüme endişelerinin gelişmekte olan para birimleri üzerindeki baskısının yanı sıra iç siyasi ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle bu sabah 2.9983’e kadar yükselerek 3 seviyesinin hemen üzerindeki tarihi zirvesine yaklaştı.

Dün beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi sonrası yönünü yukarı çeviren ve günü 2.98’in hemen altında tamamlayan dolar/TL saat 09:05 itibariyle 2.9875 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 3.1595/3.1618, euro/TL 3.3278/3.3308 seviyesindeydi. Bu verilere göre yıl başından bu yana TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 22’yi buldu.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “Ağustos ayı enflasyon rakamları hem nicelik hem de nitelik manasında olumsuz sinyaller verdi ve TCMB’nin para politikası duruşuna ilişkin piyasalarda var olan soru işaretleri dolar/TL kurunu 3.00 seviyesine itti. Bugün ABD’de açıklanacak istihdam raporu günün en önemli gündem maddesini teşkil ediyor” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerden Türkiye ile en çok karşılaştırılan Güney Afrika, Rusya ve Brezilya Çin’e gerçekleştirdiği ham petrol ve emtia ihracatı nedeniyle Çin kaynaklı endişelerden en çok etkilenen ülkelerin başında yer alıyor. Yavaşlayan büyümenin Çin’in petrol ve emtia taleplerini azaltması bekleniyor.

Gözler ABD verisinde

ABD’de bugün TSİ 15:30’da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin 10 yıl aranın ardından faiz artışına hazırlanan ABD Merkez Bankası’nın ilk adımını ne zaman atabileceğine ilişkin yol gösterici olması bekleniyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Asya piyasalarında bu sabah satış baskısı hakim. Henüz TL’de likidite tam olarak oluşmadı, ancak bir yükseliş eğilimi olduğu kesin ve bunun önemli bir bölümü yurtdışı kaynaklı. Türkiye aslında Çin kaynaklı bir sorundan hem emtia tarafında yaşanan düşüş, hem de ticari ilişkilerin zayıf olması nedeniyle en az etkilenen ülke olabilir. Ancak siyasi belirsizlik ve bu belirsizliğin ekonomiye etkileri nedeniyle biz de sanki Çin’e bir emtia ihracatçısı gibi bu krizden etkileniyoruz” dedi.

Bankacı, TL’deki değer kaybının küresel piyasalardan kaynaklanmayan kısmının ancak siyasi gelişmeler netleşince ortadan kalkabileceğini, bugün için küresel piyasalarda gün içinde satış baskısının devam etmesi halinde 3.0020 seviyesindeki tarihi zirvenin aşılmasının olasılıklar dahilinde olduğunu da belirtti.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları

Kapalıçarşı’da 2,9800 liradan alınan dolar 2,9870 liradan satılıyor. 3,3200 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 3,3240 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,9700 lira, euronun satış fiyatı ise 3,3080 lira olmuştu.

REKLAM ALANI