Dolar 32,3122
Euro 35,1016
Altın 2.279,32
BİST 8.962,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dolar ve borsayı nasıl bir hafta bekliyor?

Dolar ve borsayı nasıl bir hafta bekliyor?
09 Ocak 2016 13:16
A+
A-

para dolar

Küresel piyasalarda bir süredir büyük bir çalkantı yaşanıyor. Bilindiği gibi döviz kuru yılın ilk haftasını yükselişle karşılamıştı. Şimdi de piyasalarda Çin fırtınası yaşanıyor. Dünyanın en büyük emtia alıcısı olan Çin ekonomisinde yaşanan kaos ortamı tüm dünyayı etkiliyor. Peki bu ortamda önümüzdeki hafta ile ilgili beklentiler neler? Destek Menkul Değerler Araştırma Departmanı yorumladı.

GELECEK HAFTA DOLAR VE BORSADA HANGİ SEVİYELER GÖRÜLÜR?

Aslında hikaye 2014 yılının genelinde Çin ekonomisinin yüzde 7,4’lük büyüme ile son 24 yılın en düşük büyüme oranını görmesiyle başlamıştı. Bunu takiben Çin ekonomisinin 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7’lik büyüme kaydetmesi ve bu rakamın 2009 yılından bu yana aynı dönemde görülen en düşük büyüme hızı olarak kayda geçmesiyle küresel kaygılara dair endişeler alevlenmeye başlamıştı.

Kasım 2014’ten bu yana 6 defa faiz indirimine giden Çin Merkez Bankası (PBOC) bir yandan Yuan referans kurunu düşürmeye devam ederken, yılın ilk işlem haftasında Çin’de CSI 300 Endeksi’ndeki düşüşün yüzde 7’yi aşmasının ardından ikinci defa işlemler durduruldu ve bunun sonucunda küresel çapta, ekonomik sarsıntının boyutu arttı.

Çin borsasının yaklaşık 20 yılın en kötü yıl başlangıcını yapması nedeniyle bizim borsamızda da kayıplar yaşandı. BİST100 endeksinin kritik 70.000 seviyesine gerilediğini gördük. Sadece bizde değil dünyanın her tarafında endeksler Çin etkisiyle yönünü aşağı çevirdi. Japonya hisseleri kayıplarını genişleterek düşüşünü dördüncü güne taşıdı. MSCI Asya Pasifik Endeksi üç ayın en düşüğüne geriledi. Genel itibariyle gelişen piyasa hisse ve paraları sert düşüşler kaydetti. Bununla birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde de negatif etkiler göze çarptı. Güney Afrika Randı rekor seviyeye düşerken, Dolar-TL kuru kritik 3.00 seviyesi üzerinde fiyatlandı. Haftanın son işlem gününde ise, Çin’de borsa endekslerinin sert düşüşüne neden olan düzenlemelerin askıya alınmasının ve PBOC’un yuanın değer kazanmasına neden olan bir işlem bandı belirlenmesinin ardından piyasaların yatıştığını gözlemledik.

Öte yandan jeopolitik riskler de tırmanmaya devam ediyor. Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan siyasi krizin farklı ülkelere de sıçrayarak Ortadoğu’da gerginliğin daha da tırmanmasına yol açma riski, Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemelerinin başarılı olduğunu açıklaması Doların küresel ölçekte değer kazanmasına neden oluyor.

Bu gelişmelerin yanı sıra FED’in yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk faiz artırımını gerçekleştirmesinin ardından Banka’nın nasıl bir politika izleyeceği merak konusu oldu. FED’in verilere bağlı yol izlemesi beklenirken ABD tarafından açıklanan istihdam verisi piyasaların takibindeydi. ABD’de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gerçekleşirken ortalama saatlik kazançlar beklentilerin altında kaldı. İstihdam tarafında olumlu, saatlik kazanç tarafında ise beklentileri karşılayamayan bu verilerin Fed’in yıl içerisinde yapacağı faiz hamlesi adımlarında etkili olabileceğini de belirtelim.

Tüm bu gelişmeler olurken Türkiye’ de BİST-100 endeksinin de 70000’ in üstünde kalmak için büyük çaba sarf ettiği görülmektedir. Kısa vadede 75000’ in üstüne gidilmesi için herhangi bir neden görülmemektedir. Rusya krizinde de ay sonundan önce ( çok ufak bile de olsa ) herhangi bir gelişme beklenmezken, içeride de ilerleyen haftalarda anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarının gündemi meşgul edeceği görülmektedir. Endeks dolar bazında bakıldığında 23000 civarına geldiğinden fiyatlar alıcıların gözünde cazip seviyelere gelmektedir. Olur da işler şu anki durumdan daha kötüye giderse ve 70000’ in altına sarkma yaşanırsa 68000 ve 64000 seviyeleri takip edilecektir. Döviz cephesinde ise önümüzdeki hafta dolarda dar bant olarak 2.97-3.03, biraz daha geniş bant olarak 2.95 ve 3.05 aralığına bakılabilir. Euro-TL de ise dar bant olarak 3.23-3.27, biraz daha geniş bant olarak 3.21-3.30 aralığı ön plana çıkmaktadır.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI