Dolar 32,3234
Euro 35,0716
Altın 2.282,24
BİST 9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dolar neden yükseliyor?

Dolar neden yükseliyor?
09 Ocak 2017 16:00
A+
A-

Dolar ve Euro yeni haftanın ilk gününde rekor üzerine rekor kırıyor. Güne 3.64 seviyesinden başlayan dolar/TL 3.7380 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur sonrasında 3.71 seviyesine geriledi. Kur şu sıralar 3.7290 seviyesinden işlem görüyor.

 Dolardaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dolar/TL 3.7380 seviyesini görerek tarihi zirvesini gördü. Kur saat 15.31 itibari ile 3.7290 seviyesinden işlem gördü. Bankacılar kurda küresel piyasaların ve lokal siyasi gelişmelerin izleneceğini söylediler.

Küresel piyasalarda dolar geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin maaş artışlarında bir ilerleme görüldüğünü göstererek 2017 için daha fazla faiz artışı ihtimalini güçlendirmesiyle beraber değer kazanıyor.

Dolar endeksi 14 yılın zirvesinin hemen altında işlem görüyor.

CANİKLİ: KORO HALİNDE KAMPANYA VAR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, dolar/TL kurundaki hareketleri değerlendirdi. Canikli, “Birileri kuru kullanarak, dalgalanma oluşturarak, faizlerin yükseltilmesini talep ediyor. Koro halinde ‘faizi artırın’ şeklinde bir kampanya söz konusu, faizin artırıp artırılmayacağını Merkez Bankası belirler, bu konuda baskıya pabuç bırakmayız” dedi.

EURO DA REKOR KIRDI

Haftaya 3.87 seviyesinde başlayan Euro/TL ilerleyen saatlerde 3.9316 seviyesini görerek rekor kırdı. Kur saat 15.26 itibari ile 3.9250 seviyesinden işlem gördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

TL’deki değer kaybının tek nedeni küresel gelişmeler olmadı. TL geçen hafta olduğu gibi bu gün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden oldu.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bugün yüzde 0.1 ila yüzde 1 arasında değer kaybı yaşanırken TL’deki değer kaybı yüzde 2’ye yaklaştı.

Bankacılar bugün negatif ayrışma için belirli bir haber ya da gelişme olmadığını, negatif ayrışmayı mevcut gelişmelerin oluşturmaya devam ettiğini söylediler.

Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB’nin siyasi endişelerle TL’nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye’ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch’in 27 Ocak’taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

MOODY’S AÇIKLAMALARI ETKİLİ OLDU MU?

Bazı bankacılar Moody’s in açıklamalarını olumsuz değerlendirme olarak nitelendirse de satış baskısının ana sebebini yine de Moody’s açıklamalarına bağlamıyorlar.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bugün yayımladığı bir raporda NPL oranının yıl sonunda yüzde 4’ün üzerine çıkmasını beklediklerini belirterek bu gelişmenin Türkbankalarının karlılığı üzerinde ciddi bir etki yaratabileceğini açıkladı.

DOLARDA YENİ ZİRVELER GÖRÜLÜR MÜ?

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı: “Cuma günü ABD’den gelen istihdam verileri sonrası dolar endeksindeki yükseliş ile birlikte Dolar/TL 3.65 seviyesine kadar yükseldi. Yeni Anayasa ile ilgili tartışmalar bugün başlıyor. Gözler mecliste olacak. Siyasi belirsizlik ile birlikte kurdaki yükselişin görüldüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca FED üyeleri açıklamalarında yıl içinde 3 faiz artışı yapacaklarını ifade ediyorlar” dedi.

Nalbantlı şöyle devam etti: “Son gelen enflasyon rakamları sonrası negatif reel faize dönmemiz kur üzerinde baskı yaratan diğer önemli unsur. Ayrıca 27 Ocak’taki Fitch değerlendirmesi de Türk varlıkları üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. İçerideki siyasi ve jeopolitik gelişmelere ek olarak Doların dünyada değer kazanması ile Dolar/TL’de 3.65’in üzerinde yükseliş devam edebilir. 3.70, 3.72 ve 3.75 yukarıda yeni zirvenin oluşabileceği seviyeler. Euro/TL’de ise 3.8350’nin üzerinde 3.90 seviyesine kadar yükseliş devam edebilir”

TL’DEKİ KAYBI BUNLAR ETKİLEDİ

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay: “Artan siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile Türk Lirası yeni haftaya değer kaybıyla başladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 27 Ocak değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu indirebileceği yönündeki haberler geçtiğimiz hafta Türk Lirası’nda hızlı değer kaybına yol açmıştı. USD/TRY özelinde baktığımızda; geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan Aralık ayı istihdam raporunun enflasyonist baskının arttığına işaret etmesi ile Dolar Endeksi’nde (DXY) yükselişin devam ettiğini gözlemledik.

Ancak bugün özeline geldiğimizde, yaşanan iç siyasi belirsizliklerin TL’deki değer kaybında önemli rol oynadığını söylemek mümkün. Çok tartışılan Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik anayasa görüşmeleri bugün itibariyle mecliste başlayacak. Görüşmelerin iki oturum şeklinde iki haftaya yayılması söz konusu ve süreç TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde etkili olmayı sürdürebilir.

Teknik olarak baktığımızda ise, göstergelerin uzun süredir aşırı alıma ve uyumsuzluğa işaret ettiğini söyleyebiliriz. Ancak bu tarz olağandışı durumlarda teknik göstergeler yanıltıcı olabilmekte. Dolar/TL’de yükselişin devamında 3,70 seviyesi ilk güçlü direnç olarak öne çıkarken, geri çekilmelerde parite 3,65 seviyesini test edebilir. Euro/TL’de ise Cuma günü yüksek seviyeleri olan 3,85 altında kalıcı fiyatlama kısa vadede zor görünüyor. Yükselişin devamında ise parite 3,90 seviyesinde dirençle karşılaşabilir. “

ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAKİP EDİLECEK

Bugün iç piyasada Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verileri, TBMM’de görüşmelerine başlanması beklenen başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği paketi takip edilecek.

REKLAM ALANI