Dolar 32,5525
Euro 35,0287
Altın 2.429,51
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Dolar Fed sonrası düştü, hisseler yükseldi

Dolar Fed sonrası düştü, hisseler yükseldi
27 Temmuz 2017 10:31
A+
A-

Uluslararası piyasalarda, dolar Fed’in enflasyon yorumu sonrası düşerken hisse senetleri değer kazandı

 Dolar, Fed’in ekonominin hız kazanmasına karşın enflasyonun inatçı bir biçimde hedef seviyenin altında kalmaya devam ettiğini işaret etmesinin ardından değer kaybederken, ABD Hazine tahvilleri yukarı yönde hareket etti. Asya hisse senetleri, şirket karlarına ilişkin iyimserlikle yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed’in dünkü toplantısında faizleri değiştirmemesi ve bilançosunu küçültmeye “göreceli yakın zamanda” başlayacağını işaret etmesinin ardından, bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında seyrederken, ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi kayıplarını genişletti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Samsung Electronics Co. ve Nintendo Co. gibi önemli şirketlerin karlarının analistlerin beklentilerinden daha iyi çıkması ve ABD’de dün Dow Jones Endeksi’nin rekor seviyede kapatmasının ardından Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

 Fed, ekonomik görünüme ilişkin kısa vadeli risklerin neredeyse dengeli olmasına karşın enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 olan hedefinin altındaki seyrinin sürdüğünü kayderken, 4.5 trilyon dolara ulaşan bilançosunu Eylül ayında küçültmeye başlayacağını işaret etti ve faizi artırmada acele etmeyeceğinin sinyalini verdi.
Fed’in toplantısının geride kalması ile birlikte, yatırımcılar dikkatlerini, Standard & Poor’s 500 Endeksi’nde (S&P 500) şimdiye dek finansallarını açıklayan şirketlerin yüzde 80’inin beklenenen daha iyi kar açıkladığı bilanço sezonuna çevirecek. Asya’da, Samsung Electronics, yeni akıllı telefon modeli Galaxy S8’in başarısı ve artan yarıiletken fiyatlarının etkisiyle analistlerin beklentilerinden daha iyi kar açıkladı. Nintendo ise çeyrek dönem karındaki büyük sıçrama ile yatırımcıları şaşırttı.
Bugün, toplam değeri 3 trilyon üzerinde şirketlerin karlarını açıklayacak olmaları ile birlikte,Avrupa için oldukça yoğun bir seans olacak. Avrupa hisse senedi endeks vadelileri, yatırımcıların dikkatlerini Deutsche Bank AG ve Nestle SA gibi şirketlerin karlarına çevirmeleri ile birlikte hafifçe aşağıdydı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.6 düştükten sonra, Tokyo saati ile 15:19’da yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu. Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 111.07 seviyesine çıktı. Güney Kore wonu yüzde 0.8 değer kazandı.

*Euro dolar karşısında, yüzde 0.8 değer kazanarak 30 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından fazla değişmeyerek 1.1734 seviyesinde kaldı.

*Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları, Çarşamba günü yüzde 0.9 sıçradıktan sonra, yüzde 0.5 daha yükselerek 80 ABD senti seviyesinin üzerine çıktı. Avustralya para birimi Çarşamba günü, beklenenden düşük çıkan enflasyon verisi ve merkez bankası başkanının konuşmasının ardından lokal işlemlerde 79 sent seviyesinin altına indi.

Hisse Senetleri

*Japonya’da Topix Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı. Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 0.7 yükselirken, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Tahviller

*ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Çarşamba günü Fed’in açıklaması ile birlikte beş baz puan düştükten sonra, bir baz puandan az gerileyerek yüzde 2.28’e indi.

*Avustralya’nın gösterge tahvillerinin faizi, dört baz puan düşerek yüzde 2.69’a indi ve dünkü 4 baz puanlık çıkışını geri verdi.

Emtia

*Altın, önceki seansta yüzde 0.8 tırmandıktan sonra yüzde 0.1 daha yükselerek ons başına 1,262.07 dolara çıktı.

*Batı Teksas Petrol ü (WTI), üç günlük yükselişinin ardından yüzde 0.2 geri çekilerek varil başına 48.66 dolara indi.

REKLAM ALANI