Dolar 32,4499
Euro 34,8452
Altın 2.477,40
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Dolar 6 lirayı gördü

Dolar 6 lirayı gördü
06 Mayıs 2019 10:08
A+
A-

Yurt içinde YSK kararı, dışarı da ise Çin-ABD hattında yaşanan gelişmelerin izlendiği haftanın ilk işlem gününe dolar 6 lira seviyesinden başladı.

ABD-Çin müzakerelerine yönelik iyimserliğin kaybolduğu haftaya dolar 6 lira sınırından başladı. Trump’ın Çin’e gümrük vergilerini artırma kararının yankıları ve YSK’nın bugün vermesi beklenen İstanbul kararı izleniyor.

Dün gece Asya seansında 6.02’yi gören dolar/TL bu sabah 6.0016 seviyesini test etti. Dolar/TL saat 09:30’da 5.9975’de bulunuyor. Aynı saatte euro/TL yüzde 0,50 artışla 6.7160 seviyesinde.

TL yılbaşından beri yüzde 11’in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor. TL’de baskı unsuru olan belirsizlikler çözülmedikçe TL’deki değer kaybı eğiliminin de sürmesi bekleniyor.

YSK 14:30’da toplanacak

YSK, İstanbul seçimlerinin iptaline yönelik başvuruyu görüşmek üzere bugün saat 14:30’da toplanacak. Kararın bugün açıklanabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu yaptığı konuşmasında seçimlerin tekrar edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, piyasanın fiyatladığı çok fazla değişken olduğunu söyleyerek, “Piyasaların ana gündem maddesi İstanbul seçiminin yenilenip yenilenmeyeceği konusu, piyasada ağırlıklı olarak tekrarlanacağına dair beklenti var. Diğer taraftan dolar özellikle son bir haftadır gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Tam anlamıyla gerileyemeyen enflasyon da risk unsurlarından. Bütün bu gelişmeler ve belirsizlik dolar/TL’nin 6 seviyesinin hemen altında hareket etmesine neden oluyor” dedi.

Beste Naz Süllü, TL’nin değer kaybında asıl olarak içerideki gelişmelerin etkili olduğunu söyleyerek, “S-400/F-35 konusu, TCMB’nin rezervleri de TL’de baskı yaratıyor. Bütün bu gelişmelerin sonucunu CDS’lerde görüyoruz, 440 baz puanda ve bir çözülme görmüyoruz. CDS’teki yükseliş TL’yi de olumsuz etkiliyor” dedi.

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin BB olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan not görünümü değiştirmedi.

Fitch’ten Cuma gecesi yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notu ve negatif not görünümünün zayıf dış finansmanını, geniş dış finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıttığını belirtti.

Trump’tan sürpriz mesaj

Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Donald Trump’ın sürpriz gümrük vergisi açıklamasının yankıları izleniyor. Trump, yüzde 10 gümrük vergisi uygulanan Çin ürünlerinde bu oranın Cuma günü yüzde 25’e çıkarılacağını söyledi. Ayrıca vergi olmayan ürünlere de yüzde 25 gümrük getirileceğini bildirdi.

Piyasa beklentisi tarafların kısa sürede uzlaşıya varacakları yönündeydi. Trump’ın açıklamasının ardından Çin’in Shanghai endeksi yüzde 5,2, ABD’nin S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 2 ve Brent petrol fiyatı yüzde 2,15 düştü.

REKLAM ALANI