Dolar 32,5716
Euro 34,7125
Altın 2.418,37
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Dolar 4.55 TL’nin altında

Dolar 4.55 TL’nin altında
09 Temmuz 2018 09:59
A+
A-

Dolar / TL geçen hafta yüksek yüksek enflasyon nedeniyle 4.72 TL’lere çıkmasının ardından Merkez Bankası’ndamn faiz arttırımı geleceğine dair açıklamalar ve beklentilerle gevşemişti.

Türkiye’deki tahvil faizlerinin rekor kırmasıyla yeniden yükselen doların yükselişi dış piyasada doların çok güçlü olmaması nedeniyle sınırlı kalmış ve haftanın son gününde de 4.57 bandına dek çekilmişti.

ABD’de açıklanan aylık saatlik ücret artışlarının gerilemesi düşüşteki temel etken olarak gösteriliyor. Ücret artışlarının hızlanmaması enflasyon baskılarının ılımlı kalacağına ve Fed’in faiz artışlarını kademeli yapmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Analistler bu durum nedeniyle FED’in dört faiz arttırımının sorgulanacağını vurgularken dolar / TL’nin diğer gelişmekte olan ülke kurlarına paralel değerlendiğine dikkat çekerek euro/dolar paritesindeki yükselişe dikkat çekti.

Dolar / TL 9 Temmuz sabah saat 07:30’da 4.5730 TL’den el değiştiriyor. Euto / TL ise 5.3818’de. Saat 9 sularında ise dolar / TL 4.55’in altına inerken, euro da 5.35 TL’lere çekildi.

Piyasaların gözü bugün açıklanacak yeni kabine ve Hazine ihaleleri ile OHAL’in kaldırılmasına ilişkin gelişmelerde. Analistler yeni kabinede yer alacak isimlerin “bilinen ve piyasa dostu” isimler olmalarının önemli oluğunu belirterek, yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiyor.

Öte yandan kurda alımların 4.55’lerden gerçekleştiği ve bu seviyenin kritik olduğu vurgulanarak bu eşiğin altındaki kalıcılığın zor olduğunu da öne çıkan görüşler arasında.

Küresel ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler de risk iştahı üzerinde baskı yarattığından piyasaların odağında bulunuyor. ABD’nin Çin’den ithal 34 milyar dolar tutarında 800’den fazla ürüne getirdiği gümrük vergisi geçen hafta yürürlüğe girmiş, Çin Ticaret Bakanlığı ise misillemede bulunmak zorunda olduğunu belirtmişti.

REKLAM ALANI