Dolar 32,6004
Euro 34,8095
Altın 2.502,27
BİST 9.435,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Dolar 3 TL’nin üzerinde

Dolar 3 TL’nin üzerinde
25 Eylül 2015 14:45
A+
A-

Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı

Merkez Bankası’nın (TCMB) dün kısa vadeli faizleri sabit tutması ve sıkı para politikasını sürdüreceği açıklaması ve global piyasalardaki bozulmanın etkisiyle dolar/TL yükselirken, bugün TCMB’nin ekonomistler ile yapacağı toplantı izlenecek. Kurban bayramı nedeniyle bugün yurtiçi piyasaların yarım gün açık olacağı bugün global piyasalardaki olumsuz havanın devam etmesiyle dolar/TL de 3.04 civarında seyrediyor. Türkiye’nin büyük bir kısmı arife tatilinde olmasına rağmen dolarda hareketli dakikalar yaşanmaya devam ediyor.

Faizler sabit

“Bugün piyasalar yarım gün açık, likidite düşük olacaktır. TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel değer kaybediyor. Türkiye piyasalarının kapalı olduğu sürede yurtdışındaki haber akışı nedeniyle döndüğümüzde oynak bir piyasa ile karşılaşabiliriz” dedi. Faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasını bekleyeceğine işaret eden Merkez Bankası (TCMB), Fed’in faizleri değiştirmemesi ardından beklendiği üzere dünkü Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri sabit tuttu.

TL tarafında olumsuz algılandı

TCMB, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar verdi. Öte yandan bir önceki açıklamada yer alan “daha sıkı duruş” ifadesi yerine “sıkı duruş” ifadesinin kullanılması TL tarafında olumsuz algılandı. JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, PPK sonrası notunda, “Likidite politikasını sıkılaştırmak adına TCMB son toplantıdan bu yana haftalık repo ile verdiği fonlamayı kısarak fonlama maliyetini yüzde 8.7’den yüzde 9’a çekti. Görünüşe göre TCMB mevcut seviyenin uygun olduğunu ve daha fazla sıkılaştırma ihtiyacı olmadığını düşünüyor. TCMB kendi politikasını normalleştirmeye başlayacağı FED faiz artırım süreci başlayana kadar mevcut durumu koruyacak gibi görünüyor” dedi.

Analistler, FED’in ilk faiz artırımını Aralık ayında yapmasını beklerken, FED etkisi, siyasi belirsizlik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TL’deki sert değer kaybına karşın TCMB’nin ilk adımının da gecikecek olmasının TL üzerinde baskı yarattığını belirtiyor. Yurtdışı gelişmeler iç piyasaların seyrinde büyük ölçüde etkili olsa da, yurtiçinde asıl belirleyici olarak 1 Kasım seçimleri ve güvenlik endişeleri ön plana çıkıyor. Analistler bu iki konuda belirsizliğin azalmaması ve olumlu gelişme görülmediği takdirde piyasalar üzerindeki baskının devam edeceğini belirtiyor.

Dün saat 1727’de 3.0310/3.0316 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0902’de 3.04208/3.0440 seviyesinde. Dün aynı saatte 3.2036/3.2047 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.2131/3.2157, 3.3756/3.3778 seviyesinde olan euro/TL ise 3.3845/3.3877 seviyesinden işlem görüyor. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi, dün spot kapanışta yüzde 10.50, valörde son işlemde yüzde 10.67 seviyesindeydi. Öte yandan iki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemde yüzde 11.24 seviyesindeydi.

REKLAM ALANI