Dolar 32,5586
Euro 34,8470
Altın 2.431,51
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Dolar 2,47 seviyesini geçti

Dolar 2,47 seviyesini geçti
23 Şubat 2015 10:14
A+
A-

para dolar

Dolarda ilk işlemler düşüş yönünde gerçekleşse de, sonradan gelen alımlarla kur 2,47 seviyesini geçti.

Fakat, sonrasında gelen alımlarla kur 2,47 seviyesinin üzerine çıktı. Kurda işlemler saat 10:00 itibariyle 2,4740 TL’den geçiyor.

Merkez Bankası’nın yarın sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının haftanın en önemli iç gündem maddesi olduğunu belirten bankacılar, kararın ardından siyasilerin tepkilerinin de yakından izleneceğini söylediler.

Yunanistan’ı acil mali krizden kurtaracak anlaşmanın sağlanması piyasaya destek sağlarken anlaşma Yunanistan’ın parasının gelecek ay bitmesine ve para birliğinden çıkmak zorunda kalma olasılığından doğan acil riski ortadan kaldırdı.

Siyasilerin yaklaşan seçim öncesi yüksek oranlı indirim taleplerine karşın enflasyonu işaret eden ve erken bir faiz indirimine gerek görmeyen TCMB’nin yarın rutin PPK toplantısında politika faizinde ölçülü bir indirime gitmesi bekleniyor.

Ekonomistler enflasyondaki düşüşün politika faizinde ölçülü indirimleri meşrulaştırdığını belirtirken, hükümetten gelen açıklamaların Merkez Bankası’nın kredibilitesine zarar verdiğini, TCMB’nin kararları ekonomik nedenlerle alınmış olsa bile dışarıdan böyle görünmediğini belirtiyorlar.

Uzmanlar ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve siyasetçilerin tek seferde yüksek oranlı faiz indirim isteği nedeniyle TCMB’nin enflasyonun izin verdiğinden daha yüksek bir faiz indirimine gitme ihtimalinden endişe ediyorlar. Siyasilerin söylemleri her ne kadar son dönemde azalsa da piyasadaki endişe kısmen de olsa devam ediyor.

Piyasa yarın politika faizinde ölçülü olarak kabul edilen 25 ile 75 baz puan arasında bir indirimi fiyatlara yansıtırken fiyatlama indirimin büyük ölçüde 25 ya da 50 baz puan olacağı şeklinde gerçekleşti. Bu beklentilerin ötesinde bir indirimin piyasada satış baskısı yaratabileceği öngörülüyor.

Ocak ayı enflasyon verilerinin TCMB’nin enflasyonda öngördüğü kadar yüksek bir hızda gerçekleşmediğini göstermesi, petrol fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesi ve TL’deki değer kaybının etkisiyle faiz indirimlerinin sınırlı kalacağı fiyatlanıyor. Özellikle piyasalardaki oynaklıklara karşı bir sigorta olarak görülen faiz koridorunun üst bandında olası değişiklikler piyasada yakından takip edilecek.

Reuters anketinde yüzde 11.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizine tahmin veren 19 katılımcıdan 10’u faiz indirimi öngörüyor.

Piyasada bu hafta ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in Salı ve Çarşamba günü ekonomi ve para politikasına ilişkin olarak yapacağı açıklamalar da yakından takip edilecek. Bankacılar Yellen’in açıklamalarının haftanın en önemli dış gündem maddesi olacağını belirttiler.

Siyasi gelişmeler izleniyor

Öte yandan bankacılar muhalefetin itiraz ettiği ve TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tartışmalarla süren iç güvenlik paketinin de piyasada takip edildiğini belirttiler. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptıkları konuşmalarda yasanın “öyle veya böyle” Meclis’ten geçeceğini söylüyorlar.

Bir diğer taraftan ise Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki 38 personelin Türkiye’ye getirilmesi de piyasada yakından takip edildi. Ancak olayların yeni bir sıcak çatışma nedeni olarak görülmemesi nedeniyle piyasada belirgin bir etkisi olamadı.

Tahvil/bono piyasasında ise, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvil, Cuma günü dün spot kapanışta yüzde 8.07 seviyesinden tamamladı valörde son işlem yüzde 8.22 oldu. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.77 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 7.88 oldu.

REKLAM ALANI