Dolar 32,3724
Euro 34,9981
Altın 2.325,89
BİST 9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Doğu’da kuracağımız İstanbul’la 150 milyona hitap edebiliriz

Doğu’da kuracağımız İstanbul’la 150 milyona hitap edebiliriz
04 Mayıs 2015 11:43
A+
A-

Vanonatca

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, merkezi Van olacak şekilde Doğu’da kurulacak İstanbul ile 400 kilometrekarelik alanda toplamda 150 milyonluk nüfusu oluşturan İran, Irak, Ermenistan ve Gürcistan’a, oradan bütün Asya’ya hitap edilebileceğini kaydetti. Onatça, “Bunun için niyet ve birkaç mega yatırım yeter” dedi

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye’nin doğusunu keşfetmeden büyüme ve huzuru sağlayamayacağını söyledi. Van’da incelemelerde bulunan TÜRKONFED heyetine başkanlık yapan Onatça, “Önceliği Doğu’da olmak üzere 3 İstanbul daha oluşturmamız durumunda Türkiye, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine sahip olur” dedi.

ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKIŞ YOLU
İstanbul’un yarattığı katma değerle çevresinde bulunan 14 kenti Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtardığını belirten Onatça, “Bir bu kadar kentin Doğu’da, bir bu kadarının Güney’de ve aynı şekilde Kuzey’de tuzaktan çıktığını düşünün. Türkiye’de kişi başına düşen gelir 25 bin doları geçer” dedi. Doğu’da yeni bir İstanbul kurmak için güçlü bir potansiyel bulunduğuna vurgu yapan Onatça, “Tarım, hayvancılık, turizm, yenilenebilir enerji kaynakları, yani her ana sektörde imkân var. Bölgede oluşturulacak İstanbul’la 400 kilometrekarelik alanda toplamda 150 milyonluk nüfusu oluşturan İran, Irak, Ermenistan ve Gürcistan’a, oradan bütün Asya’ya hitap edebiliriz. Üstelik bunu yapmak çok zor değil. Birkaç mega yatırımı buraya yapmak, altyapı, akılcı teşvik yeterli olacak” diye konuştu.

ŞİMDİ İRAN BİR FIRSATTIR
Yeni bir döneme giren İran’la dış ticarette bir ürünü İstanbul’dan İran’a ulaştırmak için 2 bin kilometre kat etmek gerektiğini, doğrusunun bölgede oluşturulacak İstanbul’dan ihracat yapmak olduğunu anlatan Onatça, “Bunu sağlayabilirsek sadece ekonomik büyümeyi değil, en önemli sorunlarımızdan biri olan bölgelerarası gelişmişlik fark makasımızı da daraltmış olacağız. Dünyanın her ülkesinde bölgelerarası gelişmişlik farkı var. Ancak, bu farklılık İsviçre’de 1,6, Kanada’da 2,7 kat. Bu alanda en kötü durumdaki ülkelerde fark 4,5 kat. Türkiye’de bu farkın oranı ne yazık ki 4,3 kat. Bu tablo yüzünden Türkiye’de sorunlara çözüm bulmak kolay olmuyor. Bu yüzden sosyoekonomik sıkıntılarımız artıyor. Bu yüzden eğitim, sağlık gibi temel sorunlarımızda mesafe kat etmek kolay olmuyor. Bu yüzden huzur bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu sorunumuzu çözmekten başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.

BORGİP’İ ÖNEMSİYORUZ
TÜRKONFED’in Van, Bitlis, Hakkari ve Muş kentlerindeki iş insanları derneklerinin çatı kuruluşu Doğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu (DOĞUSİFED) ev sahipliğinde gerçekleşen TÜRKONFED’in Van etkinliğinden mutluluk duyduklarını belirten DOĞUSİFED Başkanı Suat Çiftçi de bölgenin gelişmesi için çaba gösterdiklerini söyledi. Çiftçi, “TÜRKONFED’in TÜSİAD’la birlikte yürüttüğü ‘Bölgeler Arası Ortak Girişim Projesi’ni (BORGİP) de önemsiyoruz. Batı’daki sanayiciyi Doğu’muzdaki girişimciyle buluşturan projeden bölgenin en etkin şekilde yararlanması için çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu.
EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI