Dolar 32,4969
Euro 34,5845
Altın 2.477,01
BİST 9.575,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Doğru adayı bulmak için işe alım süreci nasıl olmalı?

Doğru adayı bulmak için işe alım süreci nasıl olmalı?
24 Ocak 2019 11:06 | Son Güncellenme: 24 Ocak 2019 11:10
A+
A-

İnsan kaynaklarının en çok odaklandığı konuların başında işe alım geliyor. İşe alım süreçlerinde doğru çalışanı bulmak ise şirketlerin rekabet gücünü artıran en önemli unsurlardan biri. Türkiye’nin önde gelen ölçme ve değerlendirme firmalarından Assessment Systems, yıldız adayları seçmenizi sağlayacak başarılı bir işe alım süreci için önerilerini sıraladı.

İşe alım süreçleri, firmaların başarılı olması için kilit noktalardan biri. Doğru adayı bulmak ise şirketlerin uzun vadede önemli kazanımlar elde etmeleri için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Assessment Systems,işe alım süreçlerini nasıl doğru yönetebileceğinize dair ipuçları veriyor.

İşe alım adımlarınızı akıllıca planlayın

Zamanınızı, bütçenizi doğru yönetmek ve en uygun adayları seçmek için ilk önce iyi yapılandırılmış bir işe alım planı oluşturmanız gerekiyor. Adaylarınızın sayısı, deneyimi ve adaylarınızda ölçmek istediğiniz kriterleri düşünerek bu planı oluşturabilirsiniz.

Aday havuzunuzu daraltın, zamandan kazanın

Aday sayınızın yüksek olduğu ve deneyimsiz/az deneyimli adaylardan oluşan gruplarda ilk önce zihinsel becerileri ölçen Yetenek Testi, Oyun Bazlı Değerlendirme ve İngilizce Testi ile aday havuzunuzu daraltmak iyi bir yöntem olabilir. Bu sayede zaman alıcı, daha derinlemesine ölçüm yapan ve bütçesi diğerlerine göre daha yüksek olan Vaka Çalışması, Değerlendirme Merkezi gibi araçları seçilmiş bir aday grubuna uygulama şansınız olur.

Yetkinlik bazlı değerlendirme işinizi kolaylaştırır

Aday sayınızın az olduğu, deneyimli aday değerlendirmelerinizde ise öncelikle bir envanter uygulaması ile kişilik özellikleri ve yetkinliklerine dair ilk bilgiyi almanız ve buradaki sonuca göre Yetkinlik bazlı mülakat gerçekleştirmeniz ilk eleme için doğru veriyi size sağlayacaktır. Bu aşamadan sonra role uygun bir Değerlendirme Merkezi paketi ile doğru adayı seçmeniz kolaylaşır.

İşe alım sürecinizi dijitalleştirin

Aday havuzu oluşturma, ilk mülakat, test ve envanter uygulaması gibi değerlendirme aşamalarının tek bir dijital ortamdan yürütülmesi adaylara hızlı ve modern bir işe alım deneyimi yaşatmanızı sağlar. Dijital işe alım sürecinin kuruma yaşattığı en önemli fayda ise büyük veriyi anlamlı hale getirebilmesi. Yıl içerisinde yaptığınız mülakat sayısı, adaylarınızın özellikleri, uyguladığınız değerlendirme araçlarındaki başarı düzeyleri gibi big data içerisinde yer alan birçok bilgiyi analiz edebilmek, doğru adaya hızlı ulaşmayı kolaylaştırıyor. Bunun yanında işe alım stratejinizi oluştururken de büyük resmi görmenize olanak sağlıyor.

Bilgi alışverişini nitelikli hale getirin

Verimli bir mülakat, karşılıklı bilgi alışverişi ile mümkün. Yaklaşık 30 dakikada sizin ve adayınızın başvurulan pozisyon ile ilgili doğru ve kapsamlı cevaplar bulması ile bunu sağlayabilirsiniz. Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç,bilgi alışverişini nitelikli hale getirebilmek için aşağıdaki tüyolara dikkat çekiyor:

·Hazırlık yapın:Mülakat öncesinde adayınızın envanter sonucunu inceleyin ve sizin için kritik olan ve beklediğinizden düşük olan yetkinlikleriyle ilgili yetkinlik bazlı mülakat soruları hazırlayın.

·İşinize yaramayacak sorular ile vakit kaybetmeyin: Pozisyon ve işle ilgisi olmayan sohbetler yerine adaydan bilgi alabileceğiniz sorulara zaman ayırın. Sohbete dönen mülakatların kontrolü elinizde tutmanız zorlaşır. Diğer taraftan, çocuk düşünüyor musunuz? gibi özel sorulardan uzak durun. Çünkü bu sorulara adayların büyük çoğunluğu diplomatik cevaplar verecektir. Diğer taraftan, bu tarz sorular şirketinizin kurumsal imajına ters düşebilir ve aday algısını negatif etkileyebilir.

·Konuşma dengesine dikkat edin:Adayınıza mülakat başında pozisyon ve kurumla ilgili bilgilere ilişkin kısa bir açıklama yapmak, mülakat sonunda da soruları olup olmadığını sormak ve varsa açık şekilde cevaplamak mülakatın iki taraf için de verimli geçmesini sağlayabilir. Mülakat süresinde ise %80 adayınızın konuşmasına imkan tanıyın.

·Yetkinlik bazlı soruları kullanın:Unutmayın, adayların büyük çoğunluğu mülakatlarda kendisini en olumlu halleri ile ortaya koyarlar ve kendilerini anlatırken güçlü alanlarını öne çıkartırlar. Yetkinlik bazlı mülakat soruları, adaydan doğru kanıtlar almanızı kolaylaştırır ve mülakatınızı objektif ve tahmin gücü yüksek hale getirir.

REKLAM ALANI