Dolar 32,5798
Euro 34,9832
Altın 2.425,63
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Doğru aday için yöneticilerinin cevaplaması gereken 10 kritik soru!

Doğru aday için yöneticilerinin cevaplaması gereken 10 kritik soru!
07 Aralık 2017 13:45 | Son Güncellenme: 07 Aralık 2017 13:47
A+
A-

Ürün ve hizmetten çok insana yapılan yatırımın daha önemli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Başta global şirketler olmak üzere tüm kurumlar rekabet avantajı sağlamak için yeteneği bulmak ve elde tutmak konusunda birbirleriyle yarışıyorlar. Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç, doğru insan kaynağına ulaşmak isteyen yöneticiler için ipuçları veriyor ve işe alımlardan önce cevaplamaları gereken 10 kritik soruyu sıralıyor.

Doğru çalışanı bulmak, şirketlerin piyasadaki rekabet gücünü artıran en önemli öğelerden biri. Günümüzde herkes yeteneğin peşinde ancak yetenek çok sık rastlayabildiğimiz bir şey değil. Dolayısıyla kısıtlı zaman içinde doğru çalışanı bulmak o kadar da kolay bir iş değil.

Ayrıca şirketler hem işgücü devir oranını azaltmak hem de çalışanların performansını artırmak için çalıştığı kurumu sahiplenen çalışanlar yaratmak istiyor. Birçoğunun aklındaki soru ise bunu nasıl yapacakları. Çalışan bağlılığı yaratmak için adayın adil, objektif, bilimsel ve profesyonel bir değerlendirme sürecinden geçiyor olduğu algılaması çok önemli.

İşe alım profesyonelleri ise doğru yeteneği en hızlı bir bulmak istiyor. Ancak pozisyona en uygun adayı bulmaya ve çalışan bağlılığı yaratmaya yardım edecek ölçme ve değerlendirme süreçleriyle pozisyonun doldurulması için verilen süre birbiriyle ters orantılı diyebiliriz. İK profesyonellerine bu çelişkiyi çözme konusunda yardım edecek en önemli şeyse işe alım süreci öncesi yapılacak ön değerlendirmeler.

Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç, doğru çalışanı bulmak ve çalışanda şirket bağlılığı yaratmak isteyen yöneticilerin işe alım sürecini başlatmadan önce mutlaka cevaplaması gereken 10 soruyu şu şekilde sıralıyor…

1.      Aradığım kişide hangi niteliklerin (deneyim, eğitim, yabancı dil, teknik bilgi vs.) olmasını istiyorum?

2.      İstediğim nitelikler o iş için ne seviyede gerekli?

3.      İş tanımının neresinde sahip olduğu nitelikleri kullanıyor olacak?

4.      Çalıştığım kurumun ve adayın vizyonunu biliyor muyum?

5.      Adayın vizyonu ile şirketin vizyonu birbirini nasıl destekliyor olacak?

6.      Takım çalışmasına uyum sağlayabilmesi için hangi kişilik özelliklerine sahip olmasını bekliyorum?

7.      Görevini başarılı şekilde gerçekleştirebilmesi için hangi yetkinliklerinin güçlü olmasını bekliyorum?

8.      Adayın değerleri ile şirketin değerleri ne kadar uyumlu?

9.      Şirketin kaynakları adayın beklentilerini karşılayabiliyor mu?

10.  Beğendiğim adayın işe başlayabileceği tarih benim için uygun mu?

REKLAM ALANI