Dolar 32,3342
Euro 35,1132
Altın 2.308,92
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Depo acı doldu

Depo acı doldu
18 Temmuz 2013 07:44
A+
A-

1_sig_Grabitet_pompa_e_benzines

Benzin fiyatlarının 5 lirayı aşması vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandı.

Bloomberg’in araştırmasına göre Türkiye, dünyanın en pahalı benzinini tüketiyor. Kişi başı ortalama günlük gelirden benzin için ayrılan pay hesaplamasında da Türkiye, dünyada altıncı sırada yer alıyor.

BENZİNE sekiz gün arayla iki kere zam yapılması ve litre fiyatının 5 lirayı bulması tepkiyle karşılandı. Twitter’da #dünyanınenpahalıbenzini gibi etiketler oluşturulurken, sektör dernekleri de konuya yönelik açıklama yapmak zorunda kaldı. Bloomberg’in akaryakıt fiyatlarına yönelik 60 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, Türkiye dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor. Türkiye’yi Norveç, Hollanda, İtalya gibi ülkeler takip ediyor. Ancak benzinin pahalılığı kadar çarpıcı olan bir diğer konu ise bir litre benzin için ortalama günlük gelirden ayrılması gereken pay. Buna göre, Türkiye’de ortalama gelire sahip bir kişi, 1 litre benzin alabilmek için günlük gelirinin yüzde 8.56’sını harcarken, pahalılıkta bizden bir sonraki ülke olan Norveç’te bu oran yüzde 0.91. Nedeni ise ortalama günlük gelirin daha yüksek olması. Türkiye’de kişi başına düşen günlük gelir 30.78 dolar olarak baz alınırken, Norveç için bu rakam 288.98 dolar.

ABD’Lİ 4 KAT FAZLA TÜKETİYOR

Akaryakıt fiyatlarının yanısıra bu fiyatların farklı ülkelerde bütçeleri nasıl etkilediğini de araştıran Bloomberg, ayrıca ortalama benzin tüketimini de ortaya koyuyor. Bloomberg’in “Pain at the Pump” yani Türkçe karşılığıyla “Pompada acı” başlığıyla yayınladığı en son tabloda yer alan pahalı benzin sıralamasında Türkiye, 60 ülke arasında başı çekiyor. Benzin almak için bir ülkedeki günlük ortalama gelirden harcanan pay bakımından ise Türkiye, Hindistan, Pakistan, Filipinler, Nijerya ve Endonezya’nın ardından altıncı sırada yer alıyor. Öte yandan kişibaşı günlük benzin tüketiminde de Türkiye, 60 ülke içinde son dört ülke arasında kalıyor. En çok benzin tüketen ülkeler sırasıyla ABD, Kanada, Kuveyt, Lüksemburg ve Suudi Arabistan. Buna göre, ABD’de kişi başı günlük benzin tüketimi yaklaşık 4.6 litre iken, bu rakam Türkiye’de yaklaşık 0.11 litre.
Bloomberg araştırmasında, 800 milyar dolarlık Türk ekonomisinin, Avrupa Birliği’nde (AB) finansal krizi çok daha rahat atlattığı kaydedilirken, “Yine de en pahalı benzine sahip olmak, Türkler için depolarını doldurmayı zorlaştırıyor” denildi. Ayrıca, Türkiye’nin dünyada en yüksek akaryakıt vergilerine sahip olan ülkeler arasında yer aldığı vurgulandı. Türkiye’de akaryakıt fiyatının yüzde 65’ini vergi, yüzde 2’ye yakınını rafineri kârı ve yüzde 7’sini bayi/dağıtıcı kârı oluşturuyor.

Benzin tasarrufu nasıl sağlanır

Aracınız için önerilen en düşük oktan sayılı yakıt kullanılmalı
Gereksiz vites değişim-lerinden kaçınılmalı
Klima en üst seviyede soğuk veya sıcak olarak kullanılmamalı
Benzin havanın soğuk olduğu gün ve saatlerde satın alınmalı
Lastikler önerilen en yüksek değere kadar şişirilmeli
Yolun ortalama hızına uyulmalı
Ekonomik sürüş için araç yavaş yavaş hızlandırılmalı
Bagajda ihtiyaç olmayan şeyler taşınılmamalı

110 dolar kritik eşik

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, NTV/CNBC-e ortak yayınında Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlarken, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının otomatik fiyatlandırma sistemine tabi olduğunu ve fiyatı belirleyen iki unsurun petrol fiyatları ve kur olduğunu söyledi. Dünyada petrol fiyatları ve dolar kuru arttığı zaman, bunun iç piyasaya yansıdığını anlatan Babacan, son zamanlarda bu iki unsurda yaşanan artışların akaryakıt fiyatlarına yansımasının doğal olduğunu ifade etti. Babacan, “Ham petrolün varil fiyatları 109–110 mertebesinde devam ederse bu kalıcı olabilir ama düşüş olursa akaryakıt fiyatlarımız da düşer” dedi.

FED açıklaması önemli

BİR EPDK yetkilisi şu değerlendirmeyi yaptı: “Günlük olarak izlediğimiz dağıtıcı, bayi ve rafineri marjlarında olağanüstü bir oynama yok. Vergilerden arındırıldığında ürün fiyatları Akdeniz çanağını oluşturan ülkelerle uyumlu ancak vergiler dâhil edildiğinde bu makas açılıyor. Bugünkü (dün) Amerikan Merkez Bankası (FED) açıklamalarının, ürün fiyatları ve döviz kurundaki etkilerine göre fiyatlarda artış veya azalış eğilimi oluşacaktır. Bu açıklamalara göre bu iki kalemde bir artış olursa 4.90’larda seyreden benzin fiyatlarında yukarı yönlü eğilim sürer. Aksi halde indirimler olmasını bekliyoruz.”

REKLAM ALANI