Dolar 32,5991
Euro 34,7588
Altın 2.499,68
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

‘ÇİP’TE POZİTİF SİNYAL OTOMOTİVDE HEDEF YÜKSELTTİ

‘ÇİP’TE POZİTİF SİNYAL  OTOMOTİVDE HEDEF YÜKSELTTİ
16 Mayıs 2022 19:29
A+
A-

Çip tedariki konusunda negatif ayrışmanın son bulacağını ve ellerinin daha iyileşeceğini öngören otomotivciler, yılsonu hedeflerini yukarı çekti. Yüzde 11-12 olan ihracat artış tahmini, yüzde 14-24 aralığına yükseltildi. Yüzde 8-15 aralığında öngörülen üretim artışı oranı ise yüzde 10-18’e çıkartıldı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, mart ayında göreve gelmesinin ardından ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Eroldu, ilk dört aydaki kayıplara rağmen, gelecek dönemden umutlu olduklarını ve yılsonu hedefini yükselttiklerini söyledi.

OSD verilerini göre, nisan ayında otomotiv üretimi yıllık bazda yüzde 3.2’lik artış gösterirken, otomobil üretimi yüzde 15.9 azaldı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 2.5 azalırken, otomobil ihracatı yüzde 23.7 geriledi. 2022 Ocak-Nisan döneminde toplam üretim yüzde 9, otomobil üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam üretim 409 bin 903 adet, otomobil üretimi ise 229 bin 200 adet düzeyinde gerçekleşti. 2022 yılı ocak-nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 11 oranında, otomobil ihracatı ise yüzde 21 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam ihracat 301 bin 722 adet, otomobil ihracatı ise 167 bin 795 adet düzeyinde gerçekleşti. Döviz basında ise ilk dört ayda otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 0,4 artarak 10 milyar 193 milyon dolar oldu.

İhracatta fiyat arttı, adet azaldı

Cengiz Eroldu, toplam otomotiv ihracatında adetsel bazdaki azalmaya karşın döviz bazında aynı oranda kaybın olmamasının sevindirici olduğunu belirterek, “Bu da aslında yaşadığımız maliyet artışlarını ihracata da yansıtmamızın bir göstergesi” dedi. Yaşanan tüm zorluklara rağmen yine de nisan ayı sonuçlarını iyi bulduğunu belirten Eroldu, en kötü günlerin geride kaldığına inandıklarını söyledi. Türkiye’deki otomotiv üretiminin ve ihracatının önümüzdeki aylarda ilk çeyreğe göre daha olumlu sonuçlar vermesini beklediklerini ifade eden Eroldu, OSD üyelerinin 2022 başında yaptığı yılsonu tahminleri yukarı çektiğini açıkladı. Eroldu, “2022’nin başında yılsonu için yüzde 11-12 aralığında olan ihracat artış öngörümüzü yüzde 14-24 aralığına yükselttik. Yılsonu için yüzde 8-15 aralığında tahmin ettiğimiz üretim artışı oranının da yüzde 10-18 aralığına yükseleceğini düşünüyoruz” dedi. 2021’de otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 2 azalarak 1 milyon 276 bin 140 adet olmuş, ihracat ise 30 milyar dolara yaklaşmıştı.

Eroldu, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sektörün yılsonu beklentilerini yukarı çekmesinin nedeni şöyle açıkladı: “Çipteki malzeme sorunundaki durumun biraz daha iyileşeceğini varsayıyoruz. Firmalar kendi ürün tarihlerini çipi kullandığı başka yerden alıp başka yere koyma gibi iyileştirmelerle bunu yapmayı hedefl iyor. Türk otomotiv sanayiinin tek başına çip sorununu çözmesi söz konusu değil elbette. Negatif ayrışmamız azalıyor diyebiliriz. Üyelerden gelen sinyaller olumlu.” Eroldu, Türkiye’de üretici enfl asyonunun yüzde 120 artmasına karşın döviz sepetinin yüzde 80 yükselmesinin ise ihracatta rekabet kaybına yol açtığını söyledi.

 

OTOMOBİLİN FABRİKADAN ÇIKIŞINA YÜZDE 15 ZAM

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, maliyet artışlarının fiyatlara yansıtıldığını belirterek, “Türkiye’de ocak ayından bu yana otomobillerin fabrikadan çıkış fiyatı ortalama yüzde 15 arttı. Bunun 5 puanı Euro kuru artışı. Çünkü bizim ağırlıklı olarak sonuçta Euro girdimiz var. Bunun üzerine yüzde 10’luk hammadde malzeme vardı. Enfl asyon etkisi de var. ‘Kurlar yüzde 5 artarken niye fiyatlar yüzde 15 arttı’ sorusu var kamuoyunda. Aslında otomotiv sanayi hiçbir zaman fırsatçılık yapan bir sanayi olmadı, olmaz da. Sonuçta rakamlarımız ortada. Tabi bir diğer konu da bizim için lojistik konuları. Hem yurtiçi lojistikte çok ciddi artışlarımız var. yüzde 100’lere geldi bu artışlar. Diğer taraftan özellikle uzak doğu menşeili malzeme taşımalarında da yüzde 600’lere varan maliyet artışları var” diye konuştu.

Düşük maliyetli ülkelere yönelim büyük fırsat ama…

Cengiz Eroldu, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının dünyada yeniden ‘düşük maliyetli ülke’ye yönelim hareketini başlattığını ifade ederek, bu durumun Türkiye’ye yeni yatırım gelmesi konusunda fırsat sunduğuna dikkat çekti. Eroldu, “Düşük pazarlara yönelim Türkiye gibi ülkeleri olumlu etkileyecek. Yalnızca Türkiye değil, Romanya, Sırbistan, Fas, Slovenya gibi ülkeler arasında bir rekabet oluşacak. Bu mühendislik alanında da böyle. Buna paralel olarak Türkiye mühendislik anlamında da çok ön plana çıkıyor. Türkiye’de 20-30 senedir yeni yatırım yok. Türkiye’nin yeni yatırımı çekmesinde önemli bir kriter kuvvetli bir iç pazarının olması. Biz bunu başaramadıkça Türkiye’de yeni yatırım zor. Yalnızca yüzde 100 ihraç edeceğin bir aracı Türkiye’de yapmanın da büyük bir anlamı olmuyor” diye konuştu.

Türkiye, ticari araç üretiminde lider oldu

Cengiz Eroldu, Türkiye’nin ticari araç üretiminde 2021 yılında bir sıra atlayarak birinciliğe yükseldiğini vurguladı. Türkiye otomobilde ise 6’ncı sırada bulunuyor. Dünya otomotiv üretiminde de Türkiye 14’üncülükten 13’cülüğe çıktı. Eroldu, “Şu anda tüm Türkiye’de 2 milyonluk bir kapasite var, bu kapasiteyi 2030’da 2,5 milyona çıkarmayı hedefl iyoruz. Dünya üretiminden yüzde 1,6 payımız var. Bunu yüzde 2’nin üzerine çıkaracağız. Dünya sıralamasında ilk 10’a çıkmak istiyoruz. Avrupa’da 4’üncüyüz, ilk 3’e çıkmak istiyoruz. İhracatımız 30 milyar bunu da 45 milyara çıkarmak istiyoruz” dedi. Önemli bir hedefl erinin de yeni pazarlara ihrcat yapmak olduğunu söyleyen Eroldu, “Avrupa baş ağrısı gördük. Avrupa bağımlılığını azaltmak lazım”dedi.

REKLAM ALANI