Dolar 32,5586
Euro 34,8470
Altın 2.431,51
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Çipli kimlik herkesi e-imza ile tanıştıracak

Çipli kimlik herkesi e-imza ile tanıştıracak
16 Nisan 2016 11:50
A+
A-

can orhun

Türkiye’nin e-dönüşüm süreci kapsamında uygulanmaya başlanan nüfus cüzdanları yerine geçecek yeni çipli kimlik sistemi ile vatandaşlar kimliklerine elektronik imzalarını yükleyebilecek ve imza gerektiren işlemlerde kullanabilecek.

Türkiye’nin ilk elektronik imza üreticisi E-GÜVEN’in Genel Müdürü Can Orhun, çipli kimlik kullanımına geçişin önemli bir aşama olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:“Türkiye’deki ilk e-imzayı üretmemizin üzerinden geçen 11 yılın sonunda çipli kimliklere geçtiğimiz 2016 yılını, Türkiye’nin e-dönüşüm sürecinde bir devrim olduğunu söyleyebiliriz. Bugün sadece E-GÜVEN olarak e-imza ile ayda ortalama 10 milyon doğrulama ve 550 bin mobil imzalama işlemi yapıyoruz. e-İmza ile devletler vatandaşlara, şirketler de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor. Yeni çipli kimliklerle bireyler tarafında e-imza kullanımı çok daha fazla yaygınlaşacak.”

Son çeyrekte bir önceki döneme göre e –imza sayısı yüzde 7,4 arttı

Türkiye’de ilk kez E-GÜVEN tarafından üretilmeye başlanan elektronik ve mobil imzalara ilişkin verileri içeren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2015 son çeyrek raporuna göre ise 2015 Aralık sonu itibarıyla 1.644.705’i elektronik imza ve 396.247’si mobil imza olmak üzere toplam 2.040.952 elektronik sertifika oluşturuldu. 2015 yıl sonunda bir önceki yıla göre elektronik sertifika sayısında toplamda yüzde 24 oranında artış gerçekleşti.

E-imza kullanımındaki yükselen değerlerin yeni çipli kimliklerle artacağına dikkat çekenOrhun: “e-imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip ve elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiliyor. e-imza yerine de geçecek yeni kimliklerle kimlik doğrulaması yapabilecek ve bunun en önemli getirisi sahteciliğin önüne geçmesi olacak. Ayrıca e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek. Yeni çipli kimliklerle vatandaşlar bankacılık, noter, okul, emniyet ve tapu işlemlerinin yanı sıra sağlık ve sigorta işlemlerinde de güvenli doğrulama işlemi yapabilecek. Her yere tek kart uygulamasını getiren yeni kimlikler kamu hizmetleri sırasında elektronik iş süreçlerindeki bürokrasiyi azaltacak. Bu hizmetlerde denetim çok daha kolay yapılacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek. “dedi.

10 yıl boyunca geçerli olacak yeni çipli kimlikler uzun vadede yeni kimlik sisteminin tüm ülkede yürürlüğe girmesi ile; nüfusun izlenerek buna paralel analizler ile iş olanaklarının yaratılması, güvenlik unsurlarının nüfusa göre genişletilmesi ve uluslararası arenada vatandaş kimlik tespitinin daha kolay yapılarak haklarının korunması gibi avantajlar sağlayacak.

Türkiye’de her geçen gün artan e-imza uygulamasının artışı kamuya, özel sektöre ve vatandaşa önemli katma değerler sağlıyor. Bireyler tarafında kimlik doğrulama ve imza gerektiren süreçlerde büyük kolaylık sağlayan e-dönüşüm sürecinin temel uygulaması olan e-imza ile sektörün büyümesine katkı sağlayarak zaman ve operasyon verimliliği ile ekonomiye çok yönlü katkı sağlaması amaçlanıyor. Ülkemizde 2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm süreci içerisinde, 2018 yılı itibariyle e-devlet kullanıcı sayısının 30 milyon, hizmet kaleminin ise 3 bin olması hedefleniyor.

Elektronik İmza Kanunu’nun yürürlükte olduğu 11 yıl içinde yarım milyondan fazla nitelikli elektronik sertifika üreten E-GÜVEN, sunduğu e-imza çözümleri ile onay işlemlerinde ıslak imzanın neden olduğu zaman kaybını ve kağıt kullanımıyla çevreye verilen zararı büyük ölçüde azaltıyor, daha etkin ve güvenli bilgi alışverişi sağlanmasında rol oynuyor.

REKLAM ALANI