Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Çinli güneş enerjisi devi battı kurucusunun servetini eritti

Çinli güneş enerjisi devi battı kurucusunun servetini eritti
22 Mart 2013 09:01 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 21:57
A+
A-

güneş enerjisi

2006’da piyasa değeri 1.7 milyar dolara çıkan Çinli güneş enerjisi devi Suntech çöktü. Kurucusu Shi Zhengrong’un serveti de 2.9 milyar dolardan 500 milyon dolara indi.

Dünyanın en önde gelen güneş enerjisi şirketi Çinli Suntech Power Holdings Co.’nun iflas etmesiyle şirketin kurucusu Shi Zhengrong’un da servetini eritti. Forbes dergisine göre 2008 yılında 2.9 milyar olan Shi’nin serveti geçen yıl 500 milyon dolara kadar geriledi. 2006 yılında en iyi zamanlarını yaşayan Suntech’teki hisselerinin değeri 1.7 milyar dolardı. Wall Street Journal gazetesinin Çinli zenginler listesinde aynı yıl en üst sırada yer alan 50 yaşındaki Shi’nin şirketteki hissesinin değerinin iflas süreci sonrasında 32 milyon dolara inmiş olabileceği belirtiliyor. Fizik doktorası olan ve aynı zamanda Avustralya vatandaşlığı da bulunan Shi, Suntech şirketini 2001 yılında kurmuştu. Şirket Çin’in temiz olarak nitelenen güneş enerjisine yatırımının bir sembolü olarak da değerlendiriliyordu. Bloomberg’in analizine göre şirketin çöküşü güneş enerjisi sektörünün Wall Street ve Çinli yetkililerden gelen nakit akışıyla nasıl inşa edildiğini ortaya koydu. Bu nakit akışı sonunda fiyatların aşağı çekileceği bir üretim kapasitesi patlamasına yol açmıştı.
Şirketin borcu 2 milyar dolar
Suntech’in geçen ağustos sonu itibariyle 2 milyar dolar borcu vardı. Şirket geçen hafta vadesi gelen 541 milyon dolarlık bono üzerine temerrüt ilan etmişti. Bu gelişme de 8 Çinli bankanın şirketin merkezinin olduğu Wuxi kentinde 8 Çinli bankanın şirketin iflasına dair sürecin başlaması için mahkemeye başvurmasıyla sonuçlandı. Shi 4 Mart’ta şirketin başkanlığından istifa etti. İflas başvuru belgelerine göre şirketin 1.44 milyar dolar banka kredi borcu ve International Finance Corp. adlı finans kuruluşundan aldığı 50 milyon dolarlık borç bulunuyor. Alacaklılar arasında Çin’in en büyük bankalarından China Development Bank Corp. da yer alıyor. Suntech Wall Street’te 2005 ve 2009’da iki ayrı halka arz yoluyla 743 milyon dolar toplamıştı. Şirket New York Borsası’nda işlem görüyordu.
Sektörde arz fazlası
Suntech’in çöküşünde güneş panelleri sektöründe arz bolluğunun payı olduğuna dikkat çekiliyor. Çin hükümeti de sektörün gelişmesi için önemli teşvikleri yürürlüğe koymuştu. Vergi indirimleri ile sübvansiyonlar sayesinde yüzlerce Çinli küçük güneş enerjisi üreticisi ortaya çıkmıştı. Güneş enerjisine talebin düştüğü arzın arttığı 2011 gibi geç bir yılda dahi Çin’de halen yeni oyuncular sektöre girmeye devam ediyordu. Yingli Green Energy, LDK Solar ve Trina Solar gibi diğer büyük Çinli güneş enerjisi şirketleri de ağır zararlara uğradılar. Güneş enerjisi hücrelerinin üretilmesinde kullanılan polisilikon devre levhalarının fiyatları geçen yıl 2010 yılından bu yana yüzde 73 düştü. Hücrelerin fiyatı yüzde 68, modüllerin fiyatı da yüzde 57 indi. Ayrıca sektöre Güney Koreli firmaların da girmeye başlaması rekabeti kızıştırdı.
REKLAM ALANI