Dolar 32,8036
Euro 34,7732
Altın 2.506,80
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Çiftçiye 1.65 milyar lira ödeme yapılacak

Çiftçiye 1.65 milyar lira ödeme yapılacak
09 Mayıs 2015 22:50 | Son Güncellenme: 10 Mayıs 2015 14:10
A+
A-

Çiftçiye 1.65 milyar lira ödeme yapılacakGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yağlı tohum destekleri için yaklaşık 1 milyar 400 milyon liranın 27 Mayıs itibarıyla ödeneceğini belirtti

Bakan Eker, TZOB’un 26. Genel Kurulu’nda, ziraat odalarına her zaman destek olduklarını ifade etti. Genel seçimler öncesinde verilen vaatlere değinen Eker, kendilerinin vaatlerden değil, hakikatlerden konuşmak durumunda olduklarını söyledi.

“Çiftçinin hiçbir sorunu yok, asla böyle bir şey demedim” diyen Eker, çiftçiliğin, tabiatı gereği zor ve sorunlu olduğunu, hiç beklenmedik bir anda beklenilmeyen sorunlarla karşılaşılabildiğini anlattı.

Tarım sektörüyle ilgili her kararın birlikte alındığını ifade eden Eken, “Eğer 10 yıl içinde benim bakanlığım dönemimde, ‘Sayın Bakan sen şu şu şu kararları hiç bize danışmadın, sen bunları yaptın’ diyeceğiniz bir konu varsa söyleyin. İşin sırrı burada. Sizinle bizim gönül birliğimiz var, biz birbirimizin dilinden anlarız. Sadece seçim zamanlarında sizinle karşılaşmıyoruz, sadece vaat için de sizinle birlikte bulunmadık. Hep birlikte olduk” dedi.

“Türkiye’de ekilmeyen arazi yok” 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Her sene iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmedi” sözlerini anımsatan Eker, bu bilginin yanlış olduğunu, Türkiye’de ekilmeyen arazinin olmadığını bildirdi. Mirasçılar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle birinin arazileri ektiğini ancak resmiyette sahip gözükmediği için Kılıçdaroğlu’nun, “Türkiye, iki Trakya büyüklüğünde araziyi ekmekten vazgeçti” dediğini belirten Eker, bunun çiftçilere iftira olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun, Hollanda ve Konya’yı karşılaştırarak yıllık tarım ürünü ihracatıyla ilgili sözlerine de değinen Eker, “Söylediği cümlede 4 tane yanlış var” dedi.

Eker, Hollanda’nın Konya’dan büyük olmadığını, Türkiye ve Hollanda’nın ithalat ve ihracat rakamlarıyla ilgili bilgilerin de yanlış olduğunu anlattı. Bakan Eker, “Maksat kötü gösterecek. Doğruyu söyle, bilmiyorsan bize sor, doğru bilgi verelim. İthalatımız ihracatımızdan daha fazla. Bu da kesinlikte doğru değil. Hem Türk çiftçisine hem üreticisine hem Türk milletine haksızlıktır. Bizim tarımda yıllık 5,6 milyar dolar dış ticaret fazlamız var” şeklinde konuştu.

Saman ithalatıyla ilgili eleştirileri anımsatan Eker, “Üreticiyi, eğer karaborsaya mahkum edecek bir sonuca ulaşacaksa senin politikaların buysa ben üretici için dışarıdan saman değil ne gerekiyorsa almaya hazırım. Eğer gerekirse bir daha yaparım, yeter ki üretici mağdur olmasın” ifadelerini kullandı.

“Bu sene 10 milyar lira destek verilecek” 

Bu sene 10 milyar lira destek verileceğini anlatan Eker, şu an itibarıyla bunun 5 milyar lirasının ödendiğini, yağlı tohum desteği olarak yaklaşık 1 milyar 400 milyon liranın da 27 Mayıs itibarıyla ödeneceğini kaydetti.

Türkiye’de çiftçilerin dünyadaki ülkelerle rekabet gücünü artırmak için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini bildiren Eker, böylelikle çiftçinin üreteceği gelirlerle daha çok refaha ulaşmasının sağlanacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun, “Fransa tarımına katkılarından dolayı ona şövalye ödülü verildi” sözlerini anımsatan Eker, bu bilginin de doğru olmadığını söyledi.

Fransa hükümetinin, kendisine tarım alanında şövalye nişanını, dünyada küresel açlıkla yapılan mücadeledeki etkin başarı ve Türkiye’deki tarımın ve kırsal kalkınmanın geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı verdiğini, bunun da beratta yazılı olduğunu belirtti.

Eker, 2010’da Türkiye’nin Fransa’ya tarım ihracatının 445 milyon dolar, ithalatının ise 152 milyon dolar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu rakamlar 2011 yılında 487’ye 360, 2012 yılında 409’a 330, 2013 yılında  460’a 260 ve 2014 yılında 468’e 217 olmuş. Kim kime daha fazla ürün satmış, kim kime daha fazla tarımsal ihracat yapmış? Tablo burada… Diyor ki ‘Sen Fransa’dan çok şey aldın onun için sana şövalye nişanı verdiler.’ Şimdi benim başka yerlerden aldığım değil, Türkiye’nin çiftçisinden aldığım dua benim için önemli. Ben o duanın peşindeyim. Allah bizi, size, milletimize, çiftçimize karşı mahcup etmesin.”

Konuşmasının ardından Bakan Eker’e, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından günün anısına Çiftçi Dostu Şeref Belgesi verildi.

Bakan Eker ve Şemsi Bayraktar, daha sonra görevde 15 yılını dolduran ziraat odası başkanlarına plaketlerini sundu.

 EKONOMİ AJANDASI
REKLAM ALANI