Dolar 32,3313
Euro 35,1685
Altın 2.241,80
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

CFO’lar, büyüme ve istihdam beklentisinde Avrupalıları geride bırakıyor

CFO’lar, büyüme ve istihdam beklentisinde Avrupalıları geride bırakıyor
21 Kasım 2017 12:04 | Son Güncellenme: 21 Kasım 2017 12:06
A+
A-

Deloitte’un düzenli yaptığı Avrupa CFO Anketi’nde göre Türkiye’deki CFO’lar gelecek 12 aya ilişkin gelir ve istihdam artışı beklentisinde Avrupalıları geride bırakıyor. Türkiye aynı zamanda yatırım harcamalarında artış ile genel finansal beklentilerde iyileşme bekleyen ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor. Öte yandan risk konusunda en üst düzeyde hassasiyete sahip olan CFO’ların %71’i temkinli ilerlemeyi tercih ediyor.

Denetim, danışmanlık, finansal danışmanlık, risk danışmanlığı ve vergi alanlarında, birçok farklı endüstride faaliyet sürdüren Deloitte’un, düzenli aralıklarla yayınladığı Avrupa CEO Anketi sonuçları açıklandı. Toplam 19 ülkeden 1550 CFO’nun katıldığı araştırmaya Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden 100 CFO soruları yanıtladı. Çalışma, 2017’nin üçüncü çeyreğine ilişkin CFO değerlendirmelerini ve gelecek beklentilerini içeriyor.

Anket sonuçlarını yorumlayan Deloitte Türkiye CFO Hizmetleri Lideri Cem Sezginraporla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’deki CFO’ların geleceğe yönelik iyimser beklentileri sonucu artık şirket stratejilerinde önceliklerin defansiften ofansif uygulamalara kaydığını görüyoruz. Bu durum, Türkiye’nin 2017 yılında gösterdiği büyüme performansı ile paralel olarak gelişiyor. Diğer taraftan belirsizliğin hâkim olduğunu düşünenlerin oranı çok yüksek (%70). Özellikle Türk Lirasındaki dalgalanmalar ve sene başından bu yana diğer para birimleri karşısında yaşanan değer kaybı; ayrıca Suriye ve Irak’ta devam eden çatışma ortamı ile artan jeopolitik riskler tedbiri elden bırakmadan hareket edileceğine dair bizlere ipuçları veriyor. Öte yandan Türk şirketlerinin finansal açıdan gelir ve karda artış beklediğini, görüyoruz. Sadece bu da değil, istihdamda da diğer ülkelerin üzerinde bir beklenti söz konusu. Bu da bize risk konusundaki temkinli görüşlerin, sert bir frenden ziyade debriyaj anlamına geldiğini gösteriyor.”

Gelir artışı ve istihdamda büyümeyi en çok Türkiye’deki CFO’lar bekliyor

Avrupa CFO Anketi 3. çeyrek sonuçları Türkiye’deki CFO’ların, 2017 ilk çeyreğine oranla oldukça iyimser düşündüğünü gösteriyor. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye araştırmada; gelirlerde artış beklentisi ve istihdamda büyüme beklentisi açısından 19 ülke arasında ilk sırada yer alıyor. Yine diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye, yatırım harcamalarında artış beklentisi açısından sıralamada ikinci iken; genel finansal beklentilerde iyileşme beklentisi açısından ise üçüncü sıraya yerleşiyor.

CFO’ların ilk önceliği: inorganik büyüme

CFO’lara şirketlerinin önümüzdeki 1 sene içerisindeki stratejik öncelikleri sorulduğunda, hâkim olan iyimser bakış açısı kendini açıkça gösteriyor. Nitekim ilk sırada inorganik büyüme, ikinci sırada organik büyüme ve üçüncü sırada ise yatırımlar geliyor. Bu durum, daha önceki araştırmalarda ön plana çıkan maliyet kontrolü ve azaltımı gibi savunmaya dayalı stratejilerin yerlerini artık atak odaklı stratejilere bıraktığını gösteriyor.

Risk iştahı düşük, belirsizlik hala yüksek seyrediyor

Öte yandan söz konusu risk olunca iştahın hala düşük olduğu görülüyor. Diğer ülke verileri de incelediğinde, 19 ülke arasında risk konusunda en hassas ülkenin Türkiye olduğu öne çıkıyor. Zira Türkiye’deki CFO’ların %71’i temkinli ilerlemeyi tercih ediyor. Bu durum, belirsizliğin hâkim olduğunu düşünen kesimin %70 olması verisiyle de destekleniyor. Nakit akışında bozulma ise kendisine risk sıralamasında üçüncü unsur olarak yer buluyor.

CFO’lar faizde artışı olası görüyor

Türkiye’deki CFO’ların %58’i gibi büyük bir grup, faiz artışı bekliyor. Faizde artış beklemeyenlerin seviyesi ise sadece %5 düzeyinde kalıyor. Deloitte’a göre enflasyonda son dönemlerdeki yukarı yönlü kıpırdanma ve döviz kurlarındaki TL karşısında yükseliş bu beklentiyi tetikliyor. Döviz kurlarının TL karşısında yükselmesi halinde CFO’ların üçte biri, böyle bir durumda “yola aynen devam” diyeceklerini; dörtte biri ise borçlanmayı azaltmak suretiyle önlem alacaklarını belirtiyor. Yatırım planlarını tekrar masaya yatırmayı düşünecek olanların oranı ise sadece %17’de kalıyor.

Avrupalı CFO’larda durum ne?

Genel Bakış: Avrupalı CFO’lar, altı ay önceye oranla daha iyimser; en yüksek iyimserlik oranı Fransa’dayken (%78), en düşük orana sahip ülke %23 ile Hollanda olarak öne çıkıyor. CFO’ların %69’u firmaların gelirlerinin önümüzdeki 12 ay içinde artacağını düşünüyor.

Belirsizlik: CFO’ların %52’si finansal ve ekonomik belirsizliğin olduğunu düşünüyor. Bu oran CFO Anketlerinin yapılmaya başlandığı 2015 yılından bu yana en düşük oran.

Risk: Her üç CFO’dan biri, bu zamanın büyük risk almak için uygun bir zaman olduğunu düşünüyor. Risk alma konusunda en rahat hisseden ülke %63 ile Finlandiya. Katılımcılar riskleri dışarıda değil; nitelikli eleman, çalışma ücretleri gibi konularda, diğer bir ifadeyle ‘içeride’ görüyor.

İstihdam: Katılımcıların %38’i, önümüzdeki bir yıl içerisinde çalışan sayısını artırmayı planladığını söylüyor. Ülkeler içinde istihdam rakamıyla öne çıkan ülke Belçika, zira buradaki profesyonellerin %74’ü önümüzdeki dönemde iş gücünü artırmayı planlıyor.

Faizler: CFO’ların %57’si ülkelerinde faiz oranlarının 12 ay içerisinde artacağını düşünüyor. Yine de faiz oranlarının artması ihtimali, şirketleri kurumsal stratejilerini uygulamaktan alıkoymuyor.

REKLAM ALANI