Dolar 32,5291
Euro 34,9081
Altın 2.423,47
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Çelik sektörü ABD’den tarafsız davranmasını bekliyor

Çelik sektörü ABD’den tarafsız davranmasını bekliyor
04 Eylül 2015 10:48
A+
A-

celik

ABD’li yerli üreticilerin Türk çelik sektörüne yönelik baskıları ağırlaşıyor. ABD Ticaret Bakanlığı aralarında Türkiye’nin de olduğu 7 ülkeden ithal edilen sıcak yassı çelik ürününe yönelik soruşturma başlattı. Sıcak Yassı Soruşturmasının, ABD’nin iç piyasasını ve kâr marjlarını korumak amacıyla agresif bir şekilde haksız yere açtığı soruşturmalar serisinin sonuncusu olduğunu belirten Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri, Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore, Brezilya menşeli “sıcak yassı” ürününde bir telafi edici vergi ve yine aynı üründe Avustralya, Japonya, Hollanda, Birleşik Krallık, Güney Kore, Brezilya ve Türkiye’den yapılan ithalata yönelik bir anti-damping soruşturması başlatılması amacıyla ABD Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulundu. Şikâyetlerin incelenmesinin ardından, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC) 11 Ağustos 2015 tarihinde, ABD Ticaret Bakanlığı ise 1 Eylül 2015 tarihinde incelemelerini başlattı.

Açıklamasında ABD Ticaret Bakanlığı’nı yanlı davranmak konusunda eleştiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “ABD’li üreticilerin korumacı tutumlarının yanı sıra ABD Ticaret Bakanlığı da son zamanlarda karşılaştığı politik baskılar sonucu geçmişin aksine yanlı bir tutum sergilemeye başladı. ABD Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer otoritelerin haksız gerekçeler ile ithalatı engellemek amacıyla yürüttükleri soruşturmalar bu durumu kanıtlar nitelikte. Dünya ticaretine yön vermede ve bu ticaretin adil bir biçimde yürütülmesinde sorumluluğu olduğu kabul edilen ABD makamlarının bu kararları yerli üreticilerin yoğun baskısı altında almış olması kabul edilemez bir durumdur” dedi.

Türk çelik sektörü ABD’nin aleyhte karar vermesi halinde soruşturmanın Dünya Ticaret Örgütü’ne götürülmesi için girişimlerde bulunacak

Namık Ekinci açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Son birkaç davada, ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaklaşımı konusunda şikâyetlerimizi değişik platformlarda dile getirmeye çalıştık. ABD’li makamların Sıcak Yassı Soruşturmasında bahsettiğimiz taraflı tutumunu devam ettirmesi ve soruşturma sonucunda haksız gerekçelerle karar vermesi durumunda, bu soruşturmanın Dünya Ticaret Örgütü nezdinde incelenmesi için girişimlerde bulunmaktan çekinmeyeceğiz. İncelemeler doğru şekilde yürütüldüğü takdirde Türk çelik sektörünün devlet teşviki almadığı ve damping yapmadığının görüleceğine eminiz.”

ABD’nin adil olmayan biçimde açtığı bu soruşturmaların önüne geçilmesi ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmasının elzem olduğunun altını çizen ÇİB Başkanı Namık Ekinci, “Bu soruşturmadan bizim gibi muzdarip olan tüm ülkelerle her zaman iş birliğine hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” diyerek sözlerine son verdi.

 

REKLAM ALANI