Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

“ Cambaza bak cambaza”

24 Şubat 1981 Yılında İstanbul'da doğdu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Girişimcilik ve proje yönetimini derece ile bitirdi. okurken UND öğrenci çalışma grubu ile "Ankara Öğrenci Zirvesi"nde aktif olarak görev yaptı ve organizasyonunda konuşmacı olarak katıldı Araştırmayı ve sorgulamayı seven bir yapısı olan Ergenecoşar Metsan Lojistik bünyesinde Pazarlama ve Kalite Yönetmeni olarak iş yaşamına başladı. BLMYO Mezunlar derneği Kurucu üyeliğinin yanında Utikad Genç forwarder çalışma grubu, Utikad Gümrük ve Antrepo çalışma grubu ve Utikad Denizyolu çalışma grubunda aktif görev almaktadır.
24 Ocak 2014 16:44 | Son Güncellenme: 29 Ocak 2014 14:44

 Sabri Ergenecosar - Kopya

Türkiye, 2023 yılı vizyonu için çalışmalarını hızlandırdığı bir dönemde 2013 yılında yaşanan ülke içinde ki bazı hareketlenmelerden dolayı beklenen ön görü rakamlarını tutturamadı. Ülkemizde gündemin her gün farklı bir şekilde değişime uğraması sonucu bir problemi çözemeden diğer problem/problemlerin içinde birden kendimizi bulmamızdan dolayı hem küresel gündemi takip edememekte hem de ülkemizde ki sorunları çözememekteyiz.

Yaşanan sıkıntıların sonucunda odaklanılan sadece gündemin en büyük olayları olduğundan gözümüzün önünde cereyan eden olayları da görememekteyiz. Aslında yaşadığımız yıllarca bize yapılan “ cambaza bak cambaza” oyunundan başka bir şey değil.

Mart ayında yerel seçimlerin yaşanacağı ülkemizde, doların son 1 ayda ki yükselişi gündemin en alt maddelerinden bir tanesi olduğundan çok fazla dikkat edilemedi veya görmezden gelindi. 2013 ocak ayından, 2013 aralık ayına kadar % 5 civarında ortalama ile büyüyen dolar 17 aralık 2013 ile 17 ocak 2014 tarihleri arasında %25 ortalama büyüme yaşadığı fark edebildiniz mi?

 

cambaz-canbaz

Cari açık problemi yaşayan ülkemizde Dolar ve Euro’nun değer kazanması mutlaka birilerinin işine yarıyordur. Halkın geçim sıkıntısı yüzünden 2001, 2006 ve 2008 krizindeki kadar olaylara tepki vermemesi sizi yanıltmasın çünkü seçimlerden sonra bu ülkemizdeki fırtınalı deniz havası durgunluğa kendini bırakmazsa eğer, Türkiye çok daha fazla sıkıntıya düşecek ve cari açık daha da artacağı gibi ihracat rakamlarımız düşecek, işsizlik oranlarımız maalesef artacaktır.

Son 1 ayda ülkemizde yaşanan büyük çok büyük olaylar sonrası belki ekonomimizin bu kadar darbe alması normaldir. Yabancı yatırımcıların ülkemizden çekilmesi de normal karşılanabilir. Büyüme hedeflerimizin, dış politika hedeflerimizin de yeniden gözden geçirilmesi normal karşılanabilir. Unutulmaması gereken ise aslında ülkemiz üzerinde oynanan oyunların aslında hep aynı olduğudur.

Bir borsa simsarı düşünün, elindeki bir firmanın büyük hisse senetlerinin hızlı para kazanması için yapması gereken elinde ki tüm hisseleri bir anda satmaktır. Küçük hissederlar bu satışı görüp firmanın kötüye gideceğini düşünerek ellerindeki hisseleri satmaya başlarlar bir anda piyasa hareketlenir ve spekülasyonlar ortada dolaşmaya başlar ve firmanın borsada hisse fiyatları hızla düşüşe geçer. Borsa simsarı daha önce yüksek fiyattan sattığı hisseleri çok düşük fiyattan geri alır ve bu toplu alış yeniden hisselerin yükselmesi için yeterlidir. Kısa zamanda çok para kazanılır bu yapılan etik dışı ve sahteciliktir ama kanıtlanması gerekir kanıtlanmadığı içinde kazanılan para ile keyif çatılabilir.

Ülkemizde de bana göre oynanan bu oyunun sonunda birileri piyasada bu olaylardan dolayı borç batağına batmış, küçülmüş, zarar etmiş birçok firmayı ucuza satın alacak, büyük balık küçük balığı yiyecek ve kartelleşme yasal olarak farkına bile varamadan kendiliğinden yapılabilecek. Birileri bu işten yine para kaldırırken olan vatandaşa olacak.

2014 yılının henüz başındayız

2014-fiata-dunya-kongresi-basin-tanitim-toplantisi-yapildi-9296

Teknoloji ilerliyor, AB ve komşu ülkelerde ki krizlerin yavaş yavaş etkileri azalmakta, önümüzde bazı fırsatlar var ve bu fırsatları görmezden gelemeyiz.”cambaza” bakmaya devam edersek cüzdanımızı dolandırıcılar calmaya devam edecektir. Dikkatli olursak, “Farklı düşünüp Fark yaratırsak” krizleri fırsata çevirmek sizin için çocuk oyuncağı kadar kolay olacaktır.

2014 yılında UTİKAD derneğinin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecek olan “2014 FİATA KONGRESİ” bu fırsatlardan bir tanesi gibi şimdiden gözüküyor. Dünyada ki FİATA acentalarınını İstanbul’da bir hafta boyunca toplayacak bu organizasyon için şimdiden derneğin Yönetim kurulu başkanı sayın Turgut ERKESKİN ve Yönetim Kurulu Üyelerini tebrik ederim.

2014 yılı sizler için fırsatların bol olduğu, ülkemizin de içinde bulunduğu sis bulutundan bir an önce kurtulduğu bir yıl olması dileğiyle…..

Sabri ERGENECOŞAR

Sse Lojistik

Pazarlama ve Kalite Müd.

sabri@sselojistik.com

 

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
08 Nisan 2015 18:29
07 Nisan 2013 12:20
29 Haziran 2016 15:47
24 Şubat 2016 16:07
31 Aralık 2017 17:01