Dolar 32,3658
Euro 34,9484
Altın 2.325,25
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Çalışma Bakanı Çelik’ten ‘kıdem tazminatı fonu’ açıklaması

Çalışma Bakanı Çelik’ten ‘kıdem tazminatı fonu’ açıklaması
19 Haziran 2014 09:13
A+
A-

faruk_celik_650_8Bakan Çelik, ‘Kamu- özel ayırımı yapmadan, 12 milyon çalışanın tazminatını güvence altına alacak olan kıdem tazminatı fonu düzenlemesini getirelim’ dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba tasarıyla kamuda çalışan taşeron işçilerinin kıdem tazminatının güvence altına alındığını, ancak taraflarla uzlaşılamadığı için özel sektörde de çözülmesi gereken bu sorun hakkında düzenlemenin yapılmadığını söyledi.

Çelik, Kamuda çalışan alt işveren işçilerinin tazminatları kamu güvencesindedir düzenlemesi yaptıklarını belirterek, Kamu özel ayırımı yapmadan, 12 milyon çalışanın tazminatını güvence altına alacak olan kıdem tazminatı fonu düzenlemesini getirelim dedi.

Tasarı, taşeron işveren veya taşeronun işçiyi çalıştırdığı kamu kurumu değişse de, işçilerin kıdem tazminatı hesabında işyerinde geçen toplam sürenin dikkate alınmasını ve kıdem tazminatlarının kamu tarafından ödenmesini düzenliyor.

Komisyon’da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, düzenlemeyle kamuda kıdem tazminatının güvence altına alınacağını, ancak özel sektörde de bu sorunun mutlaka giderilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

Kıdem tazminatı sisteminin sürdürülebilir olmadığını hep söylüyorum; ama sosyal taraflarla anlaşamadığımız için bunu raftan indiremiyoruz…Son iki yıldır kıdem tazminatında fon sistemine geçilmesiyle ilgili her hazırlık yapılmıştı, bu sistemde kimsenin kaybı yok; iki yıl sonra başka konuları tartışmaya başladığımız zaman ‘keşke geçseymişiz’ diyeceğiz. Bu meselenin mutlaka çözülmesi, hak kaybının mutlaka giderilmesi gerekiyor.

Çelik, Soma Eynez maden kazasının ardından konuştuğu madencilerin, gördükleri aksaklıkları şikayet etmeleri durumunda işten atılma ve kıdem tazminatı alamama endişesiyle sessiz kaldıklarını söylediğini belirterek, Kıdem tazminatı sorunu, işçinin bireysel şikayetini bile engellemeye dönük bir durum arz ediyor dedi.

Üzerinde çalışılan ancak hayata geçirilemeyen kıdem tazminatında fon modeli, işverenin aylık bazda kıdem tazminatını işçi adına bireysel bir fon hesabına aktarmasını, ancak işçinin de 15 yıl gibi belirlenecek bir süre sonra fonu kullanmaya hak kazanmasını öngörüyordu.

İşveren temsilcileri tazminatı fona aktarma koşullarına, işçi temsilcileri hak kazanma koşullarına itiraz ederken; muhalefet milletvekilleri de kıdem tazminatı fonunun amacı dışında kullanılabileceğini iddia ediyordu.

Konuyu bugün de gündeme getiren CHP milletvekili Müslim Sarı, işsizlik sigortası fonunun kuruluş amacına aykırı olarak kullanım alanlarının zaman içinde değiştirildiğini, fondan altyapı ve üstyapı yatırımlarına kaynak aktarıldığını belirterek, Geçmişteki davranışlarınızdan dolayı kaygılarımız var; kıdem tazminatı fonu kurulursa onu da değiştirmeyeceğinizin garantisi yok dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI